شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر کشور قطر روز سهشنبه سوم دسامبر (۱۳ آذر) همزمان با آغاز سفر دو روزه خود به لندن مورد استقبال رسمی خانواده سلطنتی بریتانیا قرار گرفت.
در ابتدا، شاهزاده ویلیام و همسرش کیت، شاهزاده خانم ولز به استقبال شیخ تمیم و همسرش شیخه جواهر بنت حمد بن سحیم آل ثانی رفتند. این زوج قطری پس از آن به طور رسمی مورد استقبال پادشاه چارلز سوم قرار گرفتند.
چارلز سوم، پادشاه بریتانیا، در ضیافت شامی که سهشنبه شب، ۱۳ آذر، به افتخار امیر قطر و همسرش در لندن برگزار شد، به زبان عربی به او خوشآمد گفت و بریتانیا را «کشور دوم» او خواند.
King Charles surprised guests by speaking Arabic during a state banquet hosted for the Emir of Qatar at Buckingham Palace yesterday.
-- Visegrád 24 (@visegrad24) December 4, 2024
He thanked Qatar for mediating in the Israel-Hamas War.
He didn't say anything about Qatar funding Islamists across the world, including the UK. pic.twitter.com/dNXMCYjRfh
قطر از سال ۲۰۱۲ میزبان مقامات حماس در دوحه بوده است و تنها چند هفته پیش بهد از فشار امریکا از آنهادرخواست کرد که کشور را ترک کنند. قطر همچنین روابط خیلی نزدیکی با جمهوری اسلامی ایران دارد.
هفته پیش دیوید لَمی وزیر خارجه انگلیس اعلام کرد که اگر نتانیاهو وارد انگلیس شود، او به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو پایبند خواهد بود.
استقبال شاهانه از امیر قطر در لندن؛ چارلز سوم، پادشاه بریتانیا به پیشواز رفت
-- euronews فارسی (@euronews_pe) December 4, 2024
جزئیات بیشتر: https://t.co/owD6vUHfOM pic.twitter.com/fCBNr82HBD
بیشتر بخوانید:
قطر چقدر در بریتانیا سرمایهگذاری کرده و چقدر نفوذ دارد؟
بازنشر گزارش بی بی سی ۲۶ نوامبر ۲۰۲۲
میزبانی قطر در جام جهانی انتقادهای گستردهای را به خاطر کارنامه این کشور در برخورد با زنان، اقلیتهای جنسی و کارگران مهاجر به خود جلب کرده است. از حضور مقامات رسمی، تیمها و حتی هواداران در این جام انتقاد شده است. ولی ارتباط بریتانیا با قطر بسیار فراتر از مسابقات فعلی است و بر زندگی بیشتر شهروندان این کشور اثر میگذارد.
عدهای ممکن است سؤال کنند که آیا درست است چنین روابطی با حکومتی داشت که ارزشهایش ممکن است در تضاد با ارزشهای بریتانیایی به نظر برسد.
قلب این رابطه، گاز است. قطر کشوری کوچک است به اندازه شهرستان یورکشر، ولی یکی از عظیمترین ذخایر گاز طبیعی روی زمین را دارد - و بريتانیا یکی از مشتریان کلیدی آن است.
حدود نیمی از گاز بریتانیا وارداتی است و حدود نیمی از اين ميزان هم از خط لولهای از نروژ میآيد. ولی قطر در این فهرست دومین کشور تأمینکننده است که حدود ۹ درصد از واردات انرژی بریتانیا را تأمین میکند. در تئوری، اين همان مقداری است که برای انرژی رسانی به آبگرمکنهای حدود يک ميلیون از خانههای بریتانیا لازم است. ظرف کمتر از ۲۰ سال، قطر در ترکیب انرژی بریتانیا نقشی حیاتی پيدا کرده است.
بریتانیا و قطر ممکن است ارتباطات تاریخی اندکی داشته باشند - اما قطر ثروت پررونقی را که از محل درآمد گاز دارد به گونهای هدايت و سرمایهگذاری کرده است که نقش مهمی در چشمانداز و افق آينده شرکتها و بازار املاک بریتانیا داشته باشد و رابطهای قوی با نخبگان نظام بریتانیا ایجاد کرده است.
امیر قطر یکی از معدود رهبران منطقه خلیج فارس است که در خاکسپاری ملکه الیزابت دوم شرکت کرد. شاه فعلی کمک مالی به میزان بیش از ۲ ميلیون پوند را برای بنیاد خیریهاش از یکی از رهبران سیاسی سابق قطر در سال ۲۰۱۵ دریافت کرد.
در سپتامبر، قطر مالکیت ۲۴ هواپیمای جنگنده را به دست آورد که در لنکشر ساخته شدهاند، و بخشی از یک معامله ۵ ميلیارد دلاری با شرکت صنایع دفاعی و هوافضایی بیایئی سیستمز هستند.
دولت قطر در عمل بخشی از پول نقدش را از طریق سرمایهگذاری در بریتانیا بازیافت کرده است. قطر یکی از سرمایهگذاران بزرگ بریتانیا نیست - ولی سرمايههایاش به نحوی راهبردی انتخاب شدهاند که وجهه و نفوذ قطر را به حداکثر میرساند. قطر در میان يکی از ده دوازده صاحبان بزرگ ملک در بریتانیاست.
یکی از کانونهای مهم امپراتوری املاک قطر، برج شارد، کنری وارف (ناحیه تجاری مهم در لندن) و شل سنتر (دفتر مرکزی شرکت نفتی شل) است.
دولت قطر همچنین صاحب فروشگاه تجملی هرودز و هتل پنج ستاره کلاریج لندن است.
و دولت قطر در زندگی روزمره بریتانیا سهام مهم بعضی از برندهای بزرگ را دارد. مثل بانک بارکلیز، سوپرمارکت زنجیرهای سینزبری یا فرودگاه هیثرو لندن.
در مجموع، بازوی سرمایهگذاری حکومت قطر حدود ۴۰ میلیارد دلار در زمينههایی سرمایهگذاری کرده است که بر زندگی ميلیونها بریتانیایی اثر میگذارد و طوری طراحی شدهاند که نفوذ اين کشور کوچک در خاک بریتانیا بسيار عظیمتر از قد و قامت خودش باشد.
و اینها پولها و سرمایههایی هستند که دولت بریتانیا از آن استقبال کرده است - و مشتاق بیشتر شدن آنها است. در ماه مه، بوریس جانسون نخستوزیر وقت توافقی را با قطر تبلیغ کرد که در آن قطر ۱۰ میلیارد پوند ظرف پنج سال آینده در بخشهای مختلف بریتانیا از امنیت سایبری گرفته تا علوم زیستی سرمایهگذاری میکند.
تحلیل عباس عبدی درباره هدف قانون حجاب و عفاف