احمد زیدآبادی
با این سرعتی که شبهنظامیان هیئت تحریرالشام در پیشروی به سوی جنوب سوریه پیدا کردهاند و با این ضعفی که ارتش سوریه از خود نشان میدهد، اشغال دمشق و سرنگونی دولت بشار اسد، دیگر خیلی هم امر بعیدی به نظر نمیرسد.
قرار است سوریه زیر چکمۀ "طالبان جدید" چه سرنوشتی پیدا کند؟ به نظرم بیثباتی و بدبختیِ بلندمدت!
بشار اسد در سالهای اخیر از خود خیرهسری نشان داد و وارد مذاکرات جدی به قصد تشکیل دولتی متکثر از نیروهای مختلف نشد. این هم نتیجهاش!
حال این وسط اسرائیل چگونه میخواهد با قدرت گرفتن احتمالی تحریرالشام در سوریه کنار آید؟ همانطور که زمزمهاش را به راه انداختهاند، ظاهراً ایجاد یک منطقۀ حائل در خاک سوریه یعنی اشغال مناطق شمالی بلندیهای جولان تا یک قدمی دمشق!
اینکه ترامپ گفته بود: «مساحت جغرافیایی اسرائیل روی نقشه کوچک به نظر میرسد و من همیشه به این فکر کردهام که چگونه میتوانم آن را گسترش دهم.» شاید صرفاً بلوف یک آدم خودشیفته نبوده باشد!
خدایا! کی خاورمیانه را اینطور نفرین کرده است؟
بیشتر بخوانید:
سلمان کدیور - همانطور که گفتم در صورت ادامه دست فرمان کنونی، در خلا وجود ارتش مقتدر و حمایت عمومی از بشار، دمشق سقوط خواهد کرد اما با فروپاشی نظام اسد، سوریه بهشت نخواهد شد و چند رویه محتمل می شود:
🔹اولین اتفاق این است که ده ها گروه سنی مسلحی که این روزها حول اسقاط اسد با وصله و پینه ترکیه و آمریکا با هم متحد شده اند، بر سر ایجاد حوزه نفوذ و تشکیل حکومت با یکدیگر به نزاع خواهند پرداخت و جنگی خونین در سوریه میان تروریست ها به پا خواهد شد. در این میان مرزهای اردن و عراق نیز امن نخواهد بود.
🔹2- ارتباط زمینی حزب الله با ایران مسدود می شود و اسرائیل به طمع می افتد تا به بهانه ای جنگ دیگر علیه لبنان آغاز کند.
🔹 3- اینکه با شیوع ناامنی در سوریه و وقوع جنگ داخلی خونین، اسرائیل به بهانه امنیت مرزها و ایجاد یک منطقه حائل، اقدام به اشغال مناطق بیشتری از خاک سوریه خواهد کرد که با ممانعت هیچ گروه معارضی مواجه نخواهد شد.
در کل آنچه امروز در سوریه جاری است را باید در ادامه واکنش ها به طوفان الاقصی و تحقق وعده نتانیاهو مبنی بر ایجاد خاورمیانه جدید تحلیل کرد و نباید آن را صرفا در بلندپروازی های ترکیه قلمداد نمود.
شکست یا شوک سخت تر از سوریه میدونید چیه؟