دیلیمیل مینویسد: تهدیدهای نظامی علیه برنامه هستهای ایران بارها مطرح شده است، اما این بار شواهد روشنی وجود دارد که آمریکا و اسرائیل قصد دارند فراتر از تهدیدهای لفظی عمل کنند
ایندیپندنت فارسی - دن هاجز در گزارشی اختصاصی برای دیلیمیل که از تلآویو مخابره شده است، به نقل از منابع ارشد اسرائیلی از برنامهریزی برای حمله به تاسیسات هستهای جمهوری اسلامی خبر داد و نوشت «هشدار جنگ در راه است.»
در گزارش هاجز که روز چهارشنبه منتشر شده، آمده است: صبح امروز، توجه جهان به تصمیم دونالد ترامپ برای آغاز یک جنگ تجاری جهانی معطوف است. اما طی چند هفته آینده، مردی که ماه گذشته وعده «صلح از طریق قدرت» را داده بود، قصد دارد جنگ واقعی را آغاز کند.
من در حال حاضر در تلآویو هستم و بر اساس اطلاعاتی که از چندین منبع ارشد سیاسی، نظامی و دیپلماتیک دریافت کردهام، ایالات متحده و اسرائیل در حال آمادهسازی برای حملهای به ایران هستند که تهدید ناشی از «برنامه تسلیحات هستهای جمهوری اسلامی را برای همیشه از بین ببرد.»
یکی از مقامات ارشد دولت اسرائیل به من گفت: «این مسئله مدتها پیش باید حل میشد. اکنون زمان تعیین تکلیف است.»
روز دوشنبه، ترامپ اعلام کرد: «اگر [ایران] توافق نکند، بمباران خواهد شد... بمبارانی که تا کنون هرگز ندیدهاند.» برخی این اظهارات را «مبالغه» قلمداد کردند. علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی هم در سخنرانی عید فطر گفت که فکر نمیکند «حمله کنند.»
اما به نوشته هاجز، منبع اسرائیلی او تاکید کرد که این تهدید جدی است: «این فقط یک اصرار دیوانهوار نیست. این مسئلهای حیاتی برای ثبات اسرائیل و جهان است.»
تهدیدهای نظامی علیه برنامه هستهای ایران بارها مطرح شده است، اما این بار شواهد روشنی وجود دارد که آمریکا و اسرائیل قصد دارند فراتر از تهدیدهای لفظی عمل کنند.
یک هفته پیش، ایالات متحده سه بمبافکن رادارگریز بی-۲ را که به «روح» مشهورند، همراه با تجهیزات سوختگیری هوایی دوربرد در پایگاه دیگو گارسیا در جزایر چاگوس مستقر کرد که تعداد این بمبافکنها را در منطقه به هفت فروند رساند. این موضوع از آنجایی حائز اهمیت است که به ندرت چنین نیرویی از این جنگندههای پیشرفته و گرانقیمت در یک منطقه متمرکز میشود. بمبافکنهای بی-۲ قادر به حمل و استفاده از بمبهای سنگرشکن جیبییو-۵۷ (GBU-57) هستند که میتوانند به پناهگاههای مستحکم هستهای ایران نفوذ کنند.
مطالب بیشتر در سایت ایندیپندنت فارسی
یک منبع ارشد دیپلماتیک دیگر به دیلیمیل گفت: «از دیدگاه اسرائیل، حضور ترامپ در کاخ سفید بهترین فرصت برای مقابله با ایران است. بهتر از این زمانی نخواهد بود.»
به نوشته دیلیمیل، تصمیم برای آمادهسازی چنین حمله گستردهای، تا حدی به گزارش ماه فوریه آژانس بینالمللی انرژی اتمی مربوط میشود که نشان داد ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، در اینباره گفت: «ایران تنها کشوری است که بدون داشتن سلاح هستهای، اورانیوم را تا این سطح غنیسازی میکند و این مسئله باعث نگرانی جدی من شده است.»
او افزود: «دستیابی به اطلاعات دقیق درباره میزان پیشرفت برنامه هستهای ایران همیشه دشوار بوده است. اما واقعیت این است که آنها بسیار جلوتر از چیزی هستند که هر کسی بتواند با آن احساس راحتی کند. و برای مدتی طولانی در این وضعیت بودهاند.»
دیلیمیل مینویسد، عامل مهم دیگر در این تصمیم، این است که اسرائیل اکنون جمهوری اسلامی را عامل اصلی حملات ۷ اکتبر میداند. یکی از مقامات اسرائیلی گفت: «جمهوری اسلامی سر مار است.»
به همین دلیل، اسرائیل طی چند ماه گذشته با حملات هوایی متعدد، مسیر را برای حمله گسترده هموار کرده است. یک مقام ارشد نظامی اسرائیل گفت: «طی سال گذشته، ما سه یا چهار بار در یمن حمله کردیم و سه عملیات هوایی در ایران انجام دادیم، در حالی که در این مسیر، بیشتر سیستمهای دفاع هوایی در سوریه، عراق و ایران را از بین بردیم. این سیستمها مانع اصلی انجام یک عملیات هوایی بزرگ علیه ایران بودند.»
به نوشته دیلیمیل، تمرکز اسرائیل بر نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی، بخش مهمی از برنامهریزی نظامی این کشور است. یکی از موانع اصلی برای تصمیم آمریکا و اسرائیل جهت حمله، توانایی ایران برای پاسخ متقابل، چه در زمین و چه در هوا بود. اما جنگ در لبنان، تهدید حزبالله را تا حد زیادی خنثی کرده است. حمله به غزه، توان حماس برای حمله به داخل اسرائیل را از بین برده و حملات مداوم به حوثیها نیز به طور قابل توجهی توانایی این گروه در شلیک موشکهای دوربرد به اسرائیل را کاهش داده است.
دیلیمیل مینویسد: و از همه مهمتر، فروپاشی رژیم اسد در سوریه، مهمترین متحد استراتژیک جمهوری اسلامی در منطقه را از معادله خارج کرده است. یک تحلیلگر ارشد اسرائیلی گفت: «استراتژی ایران این بود که بتواند در سوریه بجنگد، نه اینکه در خاک خودش با دشمنانش مواجه شود. اما اکنون این حائل از بین رفته است.»
به نوشته دیلیمیل، این وضعیت جمهوری اسلامی را بهطور موثری منزوی کرده است. در آوریل گذشته، جمهوری اسلامی حملهای گسترده به اسرائیل انجام داد که شامل ۱۷۰ پهپاد، ۳۰ موشک کروز و ۱۲۰ موشک بالستیک بود. این حمله در ماه اکتبر با ۲۰۰ موشک بالستیک دیگر دنبال شد. اما سامانههای دفاع هوایی اسرائیل، شامل گنبد آهنین، پیکان و فلاخن داوود، همراه با سامانههای دفاع موشکی «تاد» ایالات متحده، این تهدید را خنثی کردند. یک مقام ارشد دولت اسرائیل گفت: «این یک حمله بیسابقه بود. ۳۰۰ موشک. اما شکست خورد. هیچ خسارت جدیای وارد نشد.»
دیلیمیل مینویسد: زمانبندی حمله پیشنهادی هنوز نهایی نشده است. اما ترامپ به جمهوری اسلامی مهلتی تا پایان ماه مه داده است تا روند برچیدن توانایی تسلیحات هستهای خود را آغاز کنند و مانند دوره قبل از جنگ عراق، بار دیگر بازرسان هستهای را که در سال ۲۰۲۳ از ایران اخراج شدند، بپذیرند.
به نوشته دیلیمیل: هنوز این احتمال وجود دارد که جمهوری اسلامی در برابر ضربالاجل ترامپ عقبنشینی کند. اما حتی اگر جمهوری اسلامی امتیازهای چشمگیری بدهد، باز هم تضمینی نیست که اسرائیل از حمله صرفنظر کند
یک چیز برای اسرائیل کاملا روشن است: این کشور به دنبال انتقام از دشمنانش، بهویژه جمهوری اسلامی، است.