Tuesday, Apr 8, 2025

صفحه نخست » بهت حامیان نظام از عقب‌نشینی خامنه‌ای

shock.jpgدر این میان، جریان «ولایتمدار» بهت‌زده است زیرا بر اساس ادعاهای خامنه‌ای انتظار آغاز مذاکرات با دولت ترامپ را به عنوان «قاتل سلیمانی» نداشتند

کیهان لندن - ساعاتی پس از آنکه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که مذاکرات «مستقیم» با ایران آغاز می‌شود، عباس عراقچی وزیر خارجه جمهوری اسلامی خبر داد که قرار است این مذاکره به صورت «غیرمستقیم» در عمان انجام شود.

نماینده آمریکا در این مذاکره، استیو ویتکاف فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه است و گفته می‌شود نماینده جمهوری اسلامی عباس عراقچی است.

عراقچی در «ایکس» نوشت که مذاکرت عمان شنبه (۲۳ فروردین) در «سطح بالا» و «غیرمستقیم» برگزار می‌شود. او ادعا کرد: «این دیدار همزمان یک فرصت و یک آزمون محسوب می‌شود. اکنون توپ در زمین ایالات متحده است.»

تا پیش از آنکه ترامپ در دیدار با نتانیاهو آغاز مذاکرات را علنی کند، مقامات جمهوری اسلامی از جمله وزیر خارجه و سخنگوی وزارت خارجه آن را پنهان داشته و حتا انکار می‌کردند!

وبسایت خبری «نور نیوز» وابسته به شورای‌ عالی امنیت جمهوری اسلامی پس از آنکه رئیس جمهوری آمریکا گفت که مذاکره از شنبه آغاز خواهد شد، نوشت: سناریو ترامپ «بخشی از یک بازی روانی و رسانه‌ای است که هدف آن نشان دادن ایالات متحده به‌ عنوان طرف مشتاق مذاکره و انتقال بار مسئولیت عدم گفتگو به دوش ایران است.»

علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی بارها گفته بود با آمریکا به ویژه دولت ترامپ مذاکره نخواهد کرد. او ۱۸ اسفندماه ۱۴۰۳ در جمع کارگزاران نظام در واکنش به فشارهای دونالد ترامپ برای مذاکره گفت: «مسئله آنها فقط مسئله هسته‌ای نیست، بلکه مذاکره برای آنها راه و مسیری برای طرح توقعات جدید از جمله در زمینه امکانات دفاعی و توانایی‌های بین‌المللی و بیان انتظاراتی از این قبیل است که فلان کار را نکنید، با فلان کس دیدار نکنید، برد موشک را از فلان قدر بیشتر نکنید که قطعاً این موارد از طرف ایران پذیرفته و برآورده نمی‌شود.»

اینهمه در حالیست که بنیامین نتانیاهو در دیدار با دونالد ترامپ خواهان اجرای «مدل لیبی» برای برچیدن برنامه‌های اتمی جمهوری اسلامی شد. اتفاقا خامنه‌ای اول فروردین ۱۳۹۰ در یک سخنرانی گفته بود، «... عملکرد قذافی در لیبی و تحویل امکانات هسته‌ای این کشور به آمریکا در مقابل تهدیدهای توخالی و وعده های ناچیز غرب، از جمله اقداماتی بودند که غرور مردم را جریحه‌دار کرد.»

خامنه‌ای همین چندی پیش در ۱۹ بهمن‌ ۱۴۰۳ نیز در جمع شماری از پرسنل نیروی هوایی ارتش، گفته بود: «نباید با آمریکا مذاکره کرد زیرا تجربه نشان داده آنها به تعهدشان عمل نمی‌کنند و چنین مذاکره‌ای عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه نیست.» وی گفته بود: «مذاکره با آمریکا هیچ تاثیری در رفع مشکلات کشور ندارد. این را باید ما درست بفهمیم؛ اینجور به ما وانمود نکنند که اگر نشستیم پشت میز مذاکره با آن دولت، فلان مشکل یا فلان مشکل حل میشود. نخیر؛ از مذاکره با آمریکا هیچ مشکلی حل نمی‌شود. دلیل؟ تجربه!... با یک چنین دولتی مذاکره نباید کرد!»

👈مطالب بیشتر در کیهان لندن

اعلام ناگهانی آغاز مذاکره مستقیم میان تهران و واشنگتن واکنش‌های مختلفی را به همراه داشت. برخی مخالفان نظام معتقدند که این رویه آغاز یک «نرمش قهرمانانه» و «جام زهر» دیگر است و علی خامنه‌ای برای حفظ نظام هم که شده مجبور به معامله با آمریکاست. برخی دیگر اما می‌گویند این مذاکرات درواقع اتمام حجت یا جمهوری اسلامی است.

در این میان، جریان «ولایتمدار» بهت‌زده است زیرا بر اساس ادعاهای خامنه‌ای انتظار آغاز مذاکرات با دولت ترامپ را به عنوان «قاتل سلیمانی» نداشتند. اما اصلاح‌طلبان که منفعت نظام را در معامله با آمریکا می‌دانند از فضای جدید ابراز رضایت می‌کنند.

حمید ابوطالبی معاون سیاسی دفتر حسن روحانی از چهره‌های نزدیک به اصلاح‌طلبان با استقبال از آغاز مذاکره با آمریکا، اشاره کرد که طرفین حق دارند بگویند مذاکره «مستقیم» «یا غیرمستقیم» خواهد بود «اما مهم این است که هیئت ایرانی اختیارات کافی برای مذاکره و برنامه دقیق برای تصمیم‌گیری داشته باشد و تصویر ارائه شده از سوی ایران و آمریکا در روز شنبه، تصویر صلح و تفاهم و دوستی باشد، نه مخاصمه و جنگ!»

آمریکا در تله مذاکرات غیرمستقیم نمی‌افتد

مذاکره میان آمریکا و جمهوری اسلامی در شرایطی آغاز شده که عراقچی گفته بود مذاکره با طرفی که مدام تهدید به زور می‌کند بی‌معناست. اینکه نتیجه مذاکرات چه باشد مشخص نیست اما مورگان اورتگاس معاون نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه در گفتگو با «العربیه» گفت که «آمریکا در تله‌ای که بایدن افتاد، نخواهد افتاد و مذاکرات غیرمستقیم که سال‌ها به‌ طول می‌انجامد را انجام نخواهد داد.»

دونالد ترامپ نیز در دیدار با نتانیاهو تأکید کرد که «اگر مذاکرات نتیجه ندهند، [جمهوری اسلامی] ایران در خطر جدی خواهد بود.»

برخی تحلیلگران معتقدند چنین مذاکراتی در بهترین وضعیت جمهوری اسلامی با آنهمه ابزار باج‌گیری و مماشاتگرترین دولت‌های آمریکا مانند دولت اوباما و بایدن به جایی نرسید؛ چه برسد به حالا که رژیم ایران هرگز به این اندازه شکننده و تحت فشار داخلی و خارجی نبوده و دولتی در آمریکا روی کار است که ظاهرا حاضر به معامله‌ی پنهان مانند دولت‌های قبلی آمریکا نیست. به همین دلیل این مذاکرات همه طولانی نخواهد بود و هم هر نتیجه‌ای داشته باشد، به زیان جمهوری اسلامی است و خواهد باخت.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy