بنجامین واینثال | بخش انگلیسی شبکه ایران اینترنشنال
لینک مقاله اصلی به زبان انگلیسی
دادستان فدرال آلمان اعلام کرد که تحقیقات در مورد قتل فریدون فرخزاد ، خواننده مخالف رژیم ایران، درسال ۱۹۹۲ همچنان ادامه دارد. این تأیید پس از آن صورت گرفت که یکی از مقامات پیشین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ادعا کرد که جمهوری اسلامی دستور این قتل را در شهر بن آلمان صادر کرده است.
محسن رفیقدوست، از بنیانگذاران سپاه و وزیر وقت سپاه از ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۹، اخیراً درباره نقش خود در تأمین مالی عملیات مخفی در خارج از کشور صحبت کرده و بهطور غیرمستقیم به دخالت ایران در ترورهای سیاسی خارج از مرزهایش اشاره کرده است؛ از جمله قتل فریدون فرخزاد در بن آلمان.
اینس پیترسون، سخنگوی دادستان فدرال آلمان، به ایراناینترنشنال گفت: «میتوانم تنها این نکته را اعلام کنم که پرونده آقای فریدون فرخزاد هنوز مختومه نشده و تحت بررسی است. بهطور کلی، ما درباره جزئیات پروندهها یا مظنونان احتمالی اظهارنظر نمیکنیم. همچنین درباره درخواستها یا نامههایی که از سوی افراد یا گروههای ثالث به دفتر ما ارسال میشود نیز نظری نمیدهیم. فقط میتوانم تأیید کنم که ایمیلی که به آن اشاره کردهاید به دست ما رسیده است.»
ایمیلی که پیترسون به آن اشاره میکند، نامهای از سوی بهروز اسدی، فعال ایرانی-آلمانی و عضو گروه «زن، زندگی، آزادی» بود.
در این نامه خطاب به دادستان فدرال آلمان، ینس رومل، درخواست شده است که «تحقیقات کیفری در این زمینه، بدون توجه به ملاحظات سیاسی، تشدید شود. ضروریست که دادستانی فدرال از تمامی ابزارهای قانونی برای شناسایی عاملان این جنایت، بازخواست کیفری از آنان، و اتخاذ تدابیر لازم برای حفظ دموکراسی و امنیت عمومی در آلمان استفاده کند.»
طبق گزارشی که در سال ۲۰۲۴ توسط شبکه NDR (رادیو و تلویزیون شمال آلمان) منتشر شد، پلیس جنایی فدرال آلمان (BKA) این نظریه را مطرح کرده بود که جمهوری اسلامی ایران فریدون فرخزاد را به دلیل تمسخر روحانیت در کنسرتهایش به قتل رسانده است. طبق این گزارش، فرخزاد در یکی از کنسرتها ادعا کرده بود که با روحانیون رابطه جنسی داشته است.
فرخزاد، که در زمانی که بسیاری از هنرمندان همجنسگرا هنوز سکوت کرده بودند، آشکارا همجنسگرایی خود را اعلام کرد، بارها محدودیتهای جنسی رژیم اسلامی را به سخره میگرفت.
ایرانیان ساکن آلمان همواره از بیمیلی مقامات آلمانی برای پیگیری جدی پرونده قتل فرخزاد انتقاد کردهاند.
در ادامه نامه بهروز اسدی آمده است که «شواهد فزایندهای وجود دارد که سپاه پاسداران در برنامهریزی، سازماندهی و اجرای ترورهای مخالفان و منتقدان در اروپا، بهویژه در آلمان و فرانسه، دخالت مستقیم دارد.» او قتل فریدون فرخزاد در سال ۱۹۹۲ را نمونهای مهم از این نوع جنایات دانسته و تأکید کرده که پیگیریهای حقوقی آن همچنان ادامه دارد.
زمانی که از دادستانی بن در مورد این پرونده سؤال شد، مارتین کربیاش، سخنگوی دادستانی، به ایراناینترنشنال گفت: «مسئولیت انحصاری پاسخگویی درباره این موضوع با دادستانی فدرال است، بنابراین لطفاً مستقیماً با آن نهاد تماس بگیرید.»
کربیاش ابتدا این پرسش را به دادستانی مونیخ ارجاع داده بود، اما آن نهاد پاسخ داد که چون جنایت در بن اتفاق افتاده، مونیخ صلاحیت رسیدگی ندارد.
در ادامه نامه اسدی آمده است که «شواهدی وجود دارد که مقامات ارشد سپاه، از جمله محسن رفیقدوست، در طراحی و اجرای این قتل نقش مستقیم داشتهاند. او در چندین مصاحبه آشکارا درباره حذف فیزیکی مخالفان، بهویژه قتل هدفمند آقای فرخزاد، سخن گفته است.»
مینا احدی، فعال ایرانی-آلمانی و منتقد رژیم که قرار است ماه جاری تور سخنرانی در ایالات متحده آغاز کند، در این زمینه به نقش سید حسین موسویان، سفیر وقت جمهوری اسلامی در آلمان، اشاره کرده و خواستار بازداشت او توسط مقامات قضایی شده است.
موسویان در واکنش به صحبتهای رفیقدوست در شبکه اجتماعی X نوشت: «پس از خواندن مصاحبه محسن رفیقدوست، وزیر اسبق سپاه، حیرتزده و شوکه شدم... در آن زمان، من سفیر ایران در آلمان بودم و همراه با همکارانم در سفارت تلاش گستردهای برای بازگرداندن ایرانیان ساکن آلمان به کشور انجام دادم.»
ایراناینترنشنال گزارش داده که موسویان متهم است در بیش از ۲۰ ترور مخالفان ایرانی در اروپا در دهه ۹۰، از جمله قتل فریدون فرخزاد، نقش داشته است. او که از ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۷ سفیر ایران در آلمان بود، اتهامات مربوط به دخالت در ترور مخالفان کرد در رستوران میکونوس برلین در سال ۱۹۹۲ را شدیداً رد کرده است.
ابوالقاسم مصباحی، مأمور ارشد پیشین وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، در دادگاه میکونوس در سال ۱۹۹۷ شهادت داد که «آقای موسویان در اغلب ترورهایی که در اروپا انجام شد نقش داشته است.»
در اواخر ماه مارس، لادن بازرگان، فعال حقوق بشر ایرانی-آمریکایی و مسئول کمپین اتحاد علیه مهرههای رژیم ایران در غرب (AAIRIA)، خواستار «بازداشت و محاکمه فوری موسویان به دلیل نقش مستقیمش در ترورهای دولتی جمهوری اسلامی در اروپا» شد.
AAIRIA در آوریل ۲۰۲۴ تظاهراتی در دانشگاه پرینستون برای اخراج موسویان برگزار کرد. موسویان و رئیس دانشگاه پرینستون، کریستوفر آیسگروبر، از پاسخ به پرسشهای مکرر ایراناینترنشنال درباره پرونده فرخزاد خودداری کردهاند.

درگذشت نگار کورکور، خواهر مجاهد کورکور در فرانکفورت