Sunday, Apr 20, 2025

صفحه نخست » پشت پشت پرده مذاکره با آمریکا چه می گذرد؟

roostayee.jpgفرزانه روستایی

دولت آمریکا ممکن است برای کاهش هزینه هایی که دولت اسراییل هر ساله برای واشنگتن ایجاد می کند در تدارک خاورمیانه ای فاقد سلاح هسته ای باشد با حداقل های دمکراسی و شفافیت سیاسی به مفهوم عام که هم سطح قلدری بازیگران بد اخلاق و ایديولوژیک منطقه را کاهش دهد و هم تهدیدهای اسراییل را.

نمی توان از یک خاورمیانه بی تنش برای پا گرفتن پیمان ابراهیم سخن گفت در حالیکه جمهوری اسلامی در آستانه ساخت سلاح هسته ای است و همسایگان خود و اسراییل را تهدید می کند. خاورمیانه ای که احتمالا قرار است خلق شود منطقا و به احتمال زیاد باید بر ویرانه های هسته ای رژیم زبان نفهم ایران بنا شود. و این یعنی خنثی شدن اکثر تهدیدهای دو جانبه و چند جانبه به نفع همکاری های منطقه ای...

اگر ترامپ همزمان خود را درگیر جنگ تعرفه ها با چین کانادا مکزیک و مالکیت گرینلند کرده است و از قبل هم اعتقاد داشته است که اروپا خودش باید هزینه های ناتو و جنگ اکراین را بپردازد، منطقا لرزان ترین و در دسترس ترین بحرانی که کاخ سفید می تواند آن را حل کند و به یک پرستیژ جامع و ماندگار بین الملی برسد همان ریشه کن کردن فعالیت های هسته ای ایران و شاید هم، طرح دوستی و تنش زدایی با آخوندهای اتمی ایران باشد.

این آسانترین بحرانی که دولت ترامپ با دو دور مذاکره در عمان و ایتالیا و اعزام حدود ۲۴٪ نیروی دریایی به منطقه خود را درگیر آن کرده است دهها بحران کوچکتر در دل خود دارد که باید به داد آن رسید. غافل شدن از هر کدام از این جزییات می تواند زمینه ساز بحران بزرگتری در آینده و تکرار بازی مار پله با جمهوری اسلامی شود.

شاید مهمترین مساله ای که در ارتباط با فعالیت های گزارش نشده جمهوری اسلامی باید رسیدگی شود این است که با خاموش شدن دوربین های آژانس در ۵ سال گذشته و دسترسی نداشتن آژآنس به اطلاعات هسته ای و میزات مواد غنی شده و تعداد سانتریفوژهای سرعت بالا، کسی نمی داند که در ایران چه اتفاقی رخ داده است. درضمن، آژانس هنوز به اطلاعات قانع کننده در مورد منشاء رد دو سه مورد اورانیوم گزارش نشده دست نیافته است. فقدان این اطلاعات این احتمال را زیاد می کند که جمهوری اسلامی مراکز گزارش نشده دیگری مانند فوردو دارد که با بومی شدن دانش هسته ای در ایران در آینده می تواند بحث توانایی ساخت سلاح هسته ای از سوی جریان های سیاسی داخلی ایران را دوباره مطرح سازد.

بعید است بتوان این همه بحران را دو ماهه در مذاکرات مدیریت کرد. حال بیایید تصور کنیم رهبر جمهوری اسلامی با یک چرخش ۱۸۰ درجه ای از همه مواضع هسته ای کوتاه آمد که بعید است. بعد باید گزارش نرمش ها را به سپاهی ها و باندهایی بدهد که حس می کنند بازی را باخته اند و مضحکه عام و خاص شده اند و این تازه اول ماجرای فروپاشی جمهوری اسلامی از درون است.

به احتمال غالب، جمهوری اسلامی همه چیز را می دهد و بار دیگر جند عدد آب نبات خوش رنگ دریافت می کند تا صدا و سیما چیری داشته باشد برای هواداران کم هوش و عربده کش بیت تبلیغ کنند.

به احتمال زیاد جمهوری اسلامی از ترس مردم و انتقام سخت به خاطر مملکتی که بر باد دادند اگر لازم شد تن به مصالحه با تیرخلاص چی خود نیز می دهند و وضعیت امروز می تواند بیانگر چنین وضعیتی باشد. شاید اوضاع چنان خراب باشد که پروژه جانشینی محتبی نیز برای همیشه به فراموشی سپرده شود.

در ضمن از گوش خود بیرون کنیم که اگر جمهوری اسلامی مصالحه کند سرمایه آمریکایی به ایران می آید و گل و بلبل می شود. از نظر جمهوری اسلامی با اقتصاد دربست در دست سپاه و آستان قدس و از همه مهمتر ستاد اجرای فرمان امام ، اقتصاد یا در دست سپاه است یا اصلا چیزی به نام اقتصاد وجود ندارد.

این در حالی است که سرمایه آمریکایی می تواند به کشورهایی منتقل شود که دچار دیکتاتوری هستند، اما این سرمایه به دولتی منتقل نمی شود که از نوه چهار ساله شمع خانی تا پدر بزرگ ۷۰ - ۶۰ ساله اش همه درگیر اختلاس و عدد سازی و پنهان کاری و توجیه همه این ها به نام دین است.



بهترین توضیح در وضعیت اقتصاد امروز و اقتصاد بعد از توافق احتمالی با آمریکا را حامد پاک طینت توضیح داده است. در مقاله او با تیتر راهنمای سرمایه گذاری برای برادران آمریکایی در ایران آمده است:

از حالا دنبال مجوزهای لازم باشید که دیدن دم نهادهای مرتبطه دو سالی طول می کشد.

آب و برق و گاز و اینترنت خود را با خودتان بیاورید چون این اقلام در ایران کالای لوکس به حساب می آیند.

ایران در لیست سیاه FATF یا گروه اقدام مالی قرار دارد ولی نگران نباشید با دوستان صحبت کنید و هزینه اش را بپردازید کار شما را راه می اندازند.
زن و بچه را هم نیاورید که ممکن است بلایی بر سر آنها بیاید.

فکر نکنید تعیین قیمت دست شماست بلکه این مافیای حاکم است که قیمت می گذارد.

خود را آماده نوسانات ارزی و سخنرانی امامان جمعه کنید که با پرت و پلاگویی های خود بر اقتصاد اثر می گذارند و چندین شرط و شروط دیگر اگر آماده سرمایه گذاری در اقلیمی هستید که سالی ۱۷۰ روز هوای آلوده دارد.

شاید کسانی معتقد باشند که ایران نیز روزی مانند اسپانیای بعد از دوران جنگ های داخلی یا آرژانتین که از سوی نظامیان اداره می شد روزی روی آرامش را خواهد دید که حتما اینطور خواهد شد. اما احتمال اینکه چنین تحولی در ایران با گام های مثبت و انسانی از سوی جمهوری اسلامی و رهبر نزدیک ۹۰ ساله اش آغاز شود بعید است، حتی اگر همه داشته های اتمی را واگذار کنند و مراکز هسته ای برای همیشه تحت نطارت بین المللی و بازرسان آمریکا قرار گیرد گامی به سوی مردم ایران برنخواهند برداشت.

:::



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy