Friday, Apr 25, 2025

صفحه نخست » گفتگو با وزیر ایرانی‌تبار کانادا در ارتباط با سیاست‌های ترامپ

canada.jpgتعرفه‌های ترامپ بزرگترین شرکای تجاری آمریکا را به یافتن جایگزین سوق داده است. کانادا که در آستانه انتخابات زودهنگام قرار دارد، اخیرا تلاش کرده است که به اروپا نزدیک‌تر شود و پیشنهاد عجیب عضویت کانادا در اتحادیه اروپا مطرح شده است. با علی احساسی، وزیر تحول دولت ایرانی‌تبار کانادا گفتگو کردیم

یورونیوز - ایالات متحده آمریکا بزرگترین شریک تجاری کانادا است. در واقع آمریکا بازار ۷۵ درصد از صادرات کالاهای کانادایی است و تقریبا ۹۷ درصد از صادرات نفت کانادا، به عنوان پنجمین صادرکننده نفت جهان به آمریکا است.

اما تعرفه‌های ۲۵ درصدی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا که از روز ۴ مارس اعمال شده است، کانادا را به سوی یافتن جایگزین و تلاش برای کاهش وابستگی به آمریکا سوق داده است. به طوری که نخستین سفر خارجی مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا که پس از استعفای جاستین ترودو بر سر کار آمد، به فرانسه بود. آقای کارنی در این سفر کانادا را «اروپایی‌ترین کشور غیراروپایی» خواند و اعلام کرد که کانادا قصد دارد روابط اقتصادی و پیوند‌های خود با اروپا را قوی‌تر کند.

اتحادیه اروپا در حال حاضر دومین شریک اقتصادی کانادا است و در پی توافق‌نامه تجارت آزاد میان کانادا و اروپا (CETA) که ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۷ منعقد شد، این دو تصمیم گرفتند که تعرفه واردات را برای ۹۸ درصد از کالاهای دوطرف لغو کنند.

انتخابات زودهنگام کانادا قرار است در ۲۸ آوریل برگزار شود و اتخاذ سیاست مناسب در قبال اقدامات آقای ترامپ و ارتباط دولت آینده کانادا با اروپا از مهم‌ترین چالش‌های مورد بحث نامزدها است.

علی احساسی، نماینده ایرانی‌تبار و رئیس کمیته روابط خارجی و توسعه بین‌الملل پارلمان کانادا و همچنین وزیر تحول دولت، خدمات عمومی و تدارکات دولت مارک کارنی است.

آقای کارنی، نخست‌وزیر فعلی و رهبر حزب لیبرال کانادا است. بنابر آخرین نظرسنجی‌ها حزب‌ لیبرال کانادا با ۴۲.۹ درصد، بالاتر از حزب محافظه‌کار و در صدر قرار دارد. با آقای احساسی درباره سیاست‌های دولت آینده کانادا در قبال آمریکا و ارتباط با اروپا در صورت موفقیت حزب لیبرال و انتخاب مجدد آقای کارنی به عنوان نخست‌وزیر گفتگو کردیم.

یورونیوز: این روزها بحث پیوستن کانادا به اتحادیه اروپا مطرح شده است و بنابر یک نظرسنجی ۴۴ درصد کانادایی‌ها موافق این امر هستند. آیا اقدام خاصی از سوی کانادا برای پیوستن به اتحادیه اروپا در جریان است؟

علی احساسی: همان‌طور که می‌دانید، آقای کارنی پیش از آن‌که وارد فرآیند انتخابات شویم، برای ۱۰ روز نخست‌وزیر بودند و در این مدت به فرانسه و بریتانیا سفر کرد.

طبیعی است که به خاطر نابسامانی اقتصادی و به خاطر آشفتگی فکری که در واشنگتن می‌بینیم، اکنون یکی از بحث‌های مورد نظر این است که آیا کانادا می‌تواند عضوی از اتحادیه اروپا باشد یا نه؟

با توجه به شرایط عضویت در اتحادیه اروپا، به نظر می‌رسد که کار سختی باشد. ولی بی‌شک، از لحاظ ارزش‌هایی که اتحادیه اروپا و کانادا به آن‌ها پایبند هستند، همدلی زیادی بین این دو وجود دارد. مضاف بر آن، چه بهتر که این روابط بتواند به مراتب نزدیک‌تر و تحکیم شود.

یورونیوز: آیا کانادا و اروپا تصمیم‌ دارند در مقابل اقدامات آقای ترامپ بلوک خاصی تشکیل دهند؟

علی احساسی: مساله‌ای که سال‌هاست کانادا با آن دست و پنجه نرم می‌کند، این است که حجم بسیار زیادی از صادرات کانادا به آمریکا است، چیزی حدود ۷۵ درصد و همان‌طور که می‌توان انتظار داشت، این حد از اتکا به همسایه‌ای بخصوص برای هیچ‌کشوری خوب نیست. به همین دلیل، این آرمان که کانادا باید به‌مراتب روابط بهتر و حسنه‌ای از لحاظ تجاری با سایر کشورهای دنیا داشته باشد، مساله‌ای است که همیشه مطرح بوده است. اما از لحاظ عملکرد، خیلی، آن‌چنان که باید و شاید شاهد این نبودیم که کانادایی‌ها بتوانند به بازارهای دیگری هم اتکا داشته باشند و روابط تجاری کشور را گسترش دهند.

به همین منظور، اکنون که ما متوجه تفکرات و حمایت‌گرایی (Protectionism) واشنگتن هستیم، بدون شک این مساله به‌مراتب پررنگ‌تر خواهد بود و نه تنها با کشورهای اروپایی، بلکه با کشورهایی مثل کره جنوبی و ژاپن باید به مراتب برای تحکیم روابط تجاری تلاش کرد.

👈مطالب بیشتر در سایت یورونیوز

تا به حال نه، صحبت این نبوده است که وارد قرارداد بخصوصی با اروپا شویم و بیشتر توجه به تحکیم روابط با تمامی کشورهای اروپایی بوده است. کانادا و اروپا به نتایجی رسیده‌اند و بازار آزادی دارند، ولی هنوز موانعی وجود دارد، که امیدوارم کشورهای اروپایی و کانادا بتوانند آن موانع را با هم رفع کنند که هم اروپا و هم کانادا بتوانند از تجارت بیشتر بهرمند شوند.

یورونیوز: دونالد ترامپ گفته که راحت‌تر است با یک نخست‌وزیر لیبرال در کانادا کار کند تا یک نخست‌وزیر محافظه‌کار. رویکرد آقای کارنی در صورت موفقیت در انتخابات در قبال آقای ترامپ چه خواهد بود؟

به‌خاطر این که رفتار آمریکا با گذشته فرق کرده است و مقداری اضطراب در درون کانادا هست، بزرگترین اولویت آقای کارنی و دولت این است که آن‌طور که باید و شاید جلوی آمریکا بایستند.

در صورتی که آمریکا بخواهد از ورود کالاهای کانادایی جلوگیری کند و یا تعرفه بر آن‌ها اعمال کند، کانادا هم مقابله به مثل عمل کند.

هدف از این اقدام آن است که در مقابل اقدامات آقای ترامپ استخوان‌دار عمل کنیم.

چندین سال پیش خود آقای ترامپ با کانادا قراردادی بست با این منظور که روابط تجاری بین دو کشور قابل پیش‌بینی باشد. ولی رفتاری که طی چند ماه گذشته از دولت آمریکا مشاهده کردیم، کانادا را شگفت‌زده و کانادایی‌ها را نگران کرده است.

با رفتاری که از سوی دولت آمریکا می‌بینیم، چه بهتر که محکم بایستیم و نشان دهیم که این رابطه باید دوطرفه باشد. اگر آقای ترامپ تعرفه‌ها را بگذارد و واکنشی از کانادا نبیند، بدون شک این کار را مکررا تکرار خواهد کرد.

کانادا پایبند به اصول قراردادی که با آقای ترامپ بسته بوده و اگر دولت آمریکا کاری کند، ما هم جوابگو خواهیم بود و اگر پولی از تعرفه‌ها بر واردات آمریکایی سرشار شود، آن را تماما برای حفظ صنایعی که تحت تاثیر قرار گرفتند، استفاده می‌کنیم و سعی می‌کنیم به کارگرهای کانادایی کمک کنیم.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy