آمریکا و ایران میخواهند سریعاً بر سر حداقلها به توافق برسند
علی واعظ: "آمریکا و ایران به دلایل مختلف در دستیابی به یک توافق تعجیل دارند و تعجیل در دستیابی به توافق باعث خواهد شد که دو طرف به خطوط مهم برجام بازگردند - همان که ترامپ در سال ٢٠۱٨ پاره کرد - اما آن را با دادههای راهبردی حاضر تطبیق داده و برای پیریزی یک ساختار امنیتی جدید در خاورمیانه به دیگر کشورهای منطقه نیز تعمیم بدهند. دونالد ترامپ میداند که مطالبات حداکثری او نتایج حداقلی به بار خواهند آورد و مدل لیبی یعنی برچیدن کامل برنامۀ اتمی ایران امکانپذیر نیست."
ناصر اعتمادی - رادیو بین المللی فرانسه
عباس عراقچی، وزیر امور خارجۀ حکومت تهران، و استیو ویتکاف، فرستادۀ ویژه رئیس جمهوری آمریکا، در رأس هیئتهای همراهشان امروز شنبه بیست و ششم آوریل دور سوم مذاکرات خود را بر سر برنامۀ اتمی جمهوری اسلامی در مسقط آغاز کردند.
به این مناسبت روزنامۀ لوموند مصاحبهای با علی واعظ پژوهشگر ایرانی در آمریکا انجام داده که معتقد است در این مذاکرات مطالبات حداکثری دونالد ترامپ نهایتاً نتایج حداقلی به بار خواهند آورد. به گفتۀ واعظ دولتهای آمریکا و ایران به دلایل مختلف در دستیابی به یک توافق تعجیل دارند و رسیدن به این توافق ساختار امنیتی جدید منطقه را پیریزی خواهد کرد.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه
واعظ گفته است که تعجیل در دستیابی به توافق باعث خواهد شد که دو طرف به خطوط مهم برجام بازگردند - همان که ترامپ در سال ٢٠۱٨ پاره کرد - اما آن را با دادههای راهبردی حاضر تطبیق داده و برای پیریزی یک ساختار امنیتی جدید در خاورمیانه به دیگر کشورهای منطقه نیز تعمیم بدهند.
به گفتۀ علی واعظ، دونالد ترامپ میداند که مطالبات حداکثری او نتایج حداقلی به بار خواهند آورد و مدل لیبی یعنی برچیدن کامل برنامۀ اتمی ایران امکانپذیر نیست. وانگهی، اگر آمریکا حقیقتاً خواستار پیاده کردن مدل لیبی بود، هرگز وارد مذاکرات جدید با تهران نمیشد.
از این گذشته، به گفتۀ واعظ، برای حکومت ایران برچیدن کامل برنامۀ اتمی این کشور به منزلۀ شکست و تسلیم جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و حکومت تهران آن را خط قرمز خود تعریف کرده است. به گفتۀ علی واعظ جمهوری اسلامی ایران هزاران میلیارد دلار سرمایه به برنامۀ اتمی خود اختصاص داده و در نتیجۀ آن زیانهای مالی بزرگی به اقتصاد و معیشت مردم ایران تحمیل کرده و به همین دلیل برچیده شدن کامل برنامۀ اتمی ایران برای جمهوری اسلامی قابل قبول نیست.
علی واعظ در ادامۀ گفتگویش با لوموند افزوده است که تا رسیدن به نتایج نهایی دولتهای ایران و آمریکا عجالتاً به یک توافق موقت دست خواهند یافت. به موجب چنین توافقی حکومت ایران نگرانکنندهترین بخشهای برنامۀ اتمی خود - به ویژه غنی سازی اورانیوم با غلظت تقریباً نظامی - را در ازای لغو برخی تحریمهای فلجکننده متوقف خواهد کرد.
به گفتۀ واعظ دیگر مسائل از جمله فعالیتهای بیثباتکنندۀ رژیم ایران در منطقه در دستور کار مذاکرات تهران و واشنگتن نیستند، زیرا حملات اسرائیل به حزبالله و حماس و سرنگون شدن رژیم بشار اسد در سوریه به تضعیف شدید شبکۀ نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه منجر شدهاند. به این ترتیب، نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه دیگر مسئلهای عاجل از نظر آمریکا نیست.