قاعدهای که ترامپ آن را به هم زده است!
احمد زیدآبادی
قاعدهٔ حکمرانی در آمریکا معمولاً این بوده است که پس از پردازش ایدهها در اتاقهای فکر و مراکز تصمیمسازی، نهایتاً رئیسجمهور سیاست رسمی را اعلام کند.
دونالد ترامپ این قاعده را به هم زده است. او ابتدا هر ایدهٔ شخصی و یا وامگرفته شده از افراد دیگر را به طور علنی اعلام میکند تا پس از ارزیابی واکنشها و داوریهای مراجع ذینفع، آنها را یا به سیاست تبدیل کند و یا اینکه به دور اندازد!
از این رو، هر چه او میگوید لزوماً سیاست دولت آمریکا نیست.، فقط ممکن است به سیاست آمریکا تبدیل شود.
همین رویه، دیگران را گیج میکند به طوری که گمان میکنند، ثبات نظر ندارد و دائم سیاستش را تغییر میهد. او خودش اما ظاهراً از گیج کردن دیگران لذت میبرد و از این حیث به خو میبالد!
از همین نویسنده:
عربستان و پرستیژ بینالمللی
در کشور ما برخی افراد دولتهای عرب حاشیهٔ جنوبی خلیجفارس را با نگاهی تحقیرآمیز "عقبمانده" توصیف میکنند.
همین کشورها بخصوص عربستان به رغم بسیاری نقایص و کاستیها توانستهاند در کنار استفاده از تکنولوژیهای جدید در جهت توسعهٔ مادی، پرستیژ بینالمللی بیمانندی نیز به دست آورند.
چرا سعودیها بعد از افتضاح سر به نیست کردن جمال قاشقچی توانستند احترام گذشتهٔ خود را بازسازی و مضاعف کنند و به صورت یکی از با پرستیژترین کشورهای دنیا در آیند؟
الان کدام کشور است که مثل عربستان توأمان مورد احترام شدید سران آمریکا، روسیه، چین، هند، اروپا، ژاپن و بسیاری دیگر از کشورهای مطرح جهان باشد؟
علتش فقط نفت نیست، گرچه استفادهٔ درست از نفت، در این زمینه تأثیر خود را دارد.
علت اصلی فهم مزیتهای مطلق و نسبی خود و شناخت منطق تحولات و قدرت انعطاف و مانور در برابر آن است که سعودیها ظاهراً کلید آن را پیدا کردهاند.