Saturday, Aug 16, 2025

صفحه نخست » مدرنیزه شدن زبان لوطی ها و لات ها!

nk.jpgمسعود نقره کار - خبرنامه گویا

زبان لوطی ها و جاهل ها و لات ها، زبانی است چند لایه که حتی تنوع، تعّدد وپيچيدگی زبانی و گويشی و لهجه ای را می توان در آن دید و شنید. این زبان را زبانی دوراز نزاکت و ادب، مستهجن، رکيک، پاخطی، دم گاراژی، سخيف، کوچه بازاری ، کوچه بيابونی، پارکی، رُک، عريان، شلخته و بی دروپيکر، بی پروا، گستاخ، هرزه نگارانه ، اروتيک و... زبان اراذل و اوباش و لات و لوت ها و بد‌دهنان هم خوانده اند. در ادبیات سیاسی این نوع از زبان وگویش عامیانه و محاوره ای را پاره ای از "لومپنيسم زبانی" دانسته اند که البته در میان لومپن های سیاسی سخیفانه و چرک ترین نوع آن رواج روز افزون یافته است!

علیرغم تلاش های مستقیم و غیرمستقیم برای طرد، نفی، تقبيح و تحقير این زبان، و سانسور و ممنوع سازی اش، این زبان گسترش چشمگیری پیدا کرده است، و حتی امروزین و "مدرنیزه" شده و به نوعی با زبان آرگو (زبان مخفی ) در آمیخته است. چنین تغییری قابل توجه و بررسی است، اما تعجب آوراین است که این زبان دیگر فقط زبان و گویشِ جاهل ها و لات ها نیست، گسترش و رواج این زبان در میان نسل جوان بویژه دختران و زنان حیرت انگیزاست. متوليان زبان معيار، و زبان فخيم و فاخرو " مودبانه و تر و تميز" کاربرد چنين زبانی را نشانی ازبی فرهنگی و بی حرمتی به فارسی ای که شکر است وقندش به بنگاله برده شده، می دانند.

قصد من پرداختن به چرائی و چگونگی گسترش و تغییر و دگردیسی این زبان و " ارزش" گذاری آن نیست، که کارِ اهل فن است و من در حد سوادِ خودم جای دیگر به آن پرداختم (1)، می خواهم فقط چند نمونه بیاورم تا چنین تغییر و "تحول"ی را شاهد باشیم!

.....

دیروز:

تُفتم

سوسکتیم

شیپیش تن تم

خاک زیرپاتم

آب آفتابه تم

چمنتم

لوطی خورتم

خرتم

و......( دیگه خیلی بی تربیتی میشه!)

.....

امروز:

آقا ما چاکریم، شما نایس تو میت یو

آقا ما تف، شما آبشار نیاگارا

آقا ما شورش قبیله‌ای، شما گفتگوی تمدن‌ها

آقا ما برف، شما بهمن

آقا ما بتمرگ، شما بفرما!

آقا ما طرح مسکن مهر، شما برج العربی

آقا ما واشر، شما ارباب حلقه ها

آقا ما مداح، شما دی جی!

آقا ما پوچ، شما گُل!

آقا اصن ما قیژقیژ دیال آپ، شما امواج وایرلس

آقا ما امشب، شما هزار و یک شب!

آقا ما پت ومت، شما ایکیو سان

آقا ما لکنت زبون، شما سخنگوی دولت !

آقا ما بنال بینیم باا ...، شما خواهش می‌کنم بفرمایید

آقا ما چی کوفت می‌کنی ...، شما چی میل داری عزیزم؟!

آقا ما مخـمون تاب داره، شما حیـاط ویلاتون!

آقا ما افتاده، شما پاس کرده

آقا ما کوله پشتی، شما کوله باری از تجربه

آقا ما "صرفا جهت اطلاع و فاقد هرگونه ارزش"، شما "کپی برابر اصل- ثبت با سند برابر است"

آقا ما تقویم جیبی، شما موسسه ژئو فیزیک!

آقا ما سه کله پوک، شما سه تفنگدار

آقا ما کته، شما بیف استروگانف

آقا ما بن کارگری، شما بن تخفیف دیزنی لند

آقا ما سوختگی درجه ۳، شما برنزه شکلاتی

آقا ما آب حوض، شما شیر موز

آقا ما عشق و عاشقى، شما عقل و منطق ...

آقا ما یه نقطه توی فضا، شما مبدا مختصات

آقا ما سیمبیان، شما آندروید

آقا ما جرقه، شما بیگ بنگ

آقا ما ميلي متر، شما سال نوری

آقا ما تلویزیون کمدی، شما سه بعدی

آقا ما چوق لباسی، شما توتال کر

آقا ما x=2، شما E=mc2

آقا ما می‌ریم اغذیه، شما برین پدیده

ما بدبخت حقیر، شما کوروش کبیر

و....

*****

1- مسعود نقره کار، زبان "بچه‌های بی‌نزاکت" جنوب شهر، گویا، 15 تیر 1392

زبان "بچه‌های بی‌نزاکت" جنوب شهر، مسعود نقره‌کار

2- مسعود نقره کار، "زنگی های گود قدرت"، نقش سیاسی و اجتماعی جاهل ها و لات ها در تاریخ معاصر ایران، انتشارات فروغ، آلمان.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy