* جناح راست بايد بپذيرد كه هنوز به حدي از رشد سياسي نرسيده كه نيازمند قيم و ريش سفيد نباشد
* اعراب در زمان افزايش فشار بر ايران ادعاهاي جعلي خود را تكرار ميكنند
تهران- خبرگزاري كار ايران
دبيركل جبهه مشاركت ايران اسلامي ، گفت : با توجه به اينكه به نظر ميرسد بعضي گروههاي ديگر اصلاحات حداقل در حال حاضر هيچ تمايلي به ائتلاف ندارند و همه راههاي پيشنهادي را بيجواب گذاشتهاند ، بهتر است كانديداهاي مختلف وارد عرصه عمل شوند و بعد در فرصتي ديگر و نزديكتر به زمان انتخابات با ارزيابي جايگاه كانديداهاي مختلف در بين مردم ، با واقعبيني بيشتر درمورد ائتلاف صحبت كرد
.
به گزارش خبرنگار "ايلنا" ، سيدمحمدرضا خاتمي در گفتوگوي هفتگي خود با سايت رويداد در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه مجمع روحانيون مبارز در پايان نشست اين هفته شوراي مركزي خود اعلام كرد كه تنها از كانديداتوري آقاي كروبي و نه هيچ فرد ديگري در انتخابات حمايت ميكند . آيا اين موضع به ضرر اجماع دوم خرداد نيست ؟ ، اظهار داشت : يكي از دستاوردهاي مهم اصلاحات , تحزب و تقويت نقش احزاب در تصميمگيريهاي كلان بود. ما خوشحال هستيم كه امروز به دليل تعدد احزاب كه نشانه تنوع وتكثر درون جامعه است ، در عرصه مهمي مثل انتخابات رياست جمهوري شاهد حضور فعال اين احزاب هستيم و طبيعي است كه هر حزبي يا هر ائتلافي بايد يك كانديدا داشته باشد تا قدرت تصميمگيري و انتخاب مردم افزايش يابد.
وي افزود : درمورد مجمع روحانيون مبارز هم كه از تشكلهاي روحاني اصيل با سابقه و داراي نقش در جريان اصلاحات بوده اند , انتظار اين است كه همچون همه احزاب و گروههاي ديگر برنامهها و كانديداي خود را اعلام كند كه ميتواند يك كانديداي حزبي و يا ائتلافي باشد . البته مجمع اعلام كرده است اگر آقاي كروبي بيايد ، جز او كانديدايي ندارند و هنوز هم آقاي كروبي نظر قطعي خود را اعلام نكردهاند .
وي ادامه داد : بنابراين هنوز ائتلاف منتفي نيست . ما در هرحال از حضور شفاف و با برنامه هر حزب و گروهي از جمله مجمع روحانيون مبارز استقبال ميكنيم و اميدواريم شرايطي به گونهاي پيش رود كه حضور هر فرد يا گروه باعث تقويت احزاب و گروههاي ديگر شود ، تنها انتظار ما از هر حزب و فردي كه كانديدا ميشود ، اين است كه رقابت در شرايط برابر را بپذيرد و به جد و در عمل مدافع حضور رقباي جدي باشد .
خاتمي در ارزيابي خود از بروز اختلافاتي ميان كانديداها و گروههاي عضو شوراي هماهنگي نيروهاي انقلاب اسلامي يك هفته پس از نشست مشترك اين گروهها ، اظهار داشت : به نظرم هر چه ميگذرد ، بيبرنامگي وتشتت و نيز ترديد در آقايان زيادتر ميشود . براي تحليلگران سياسي اين نكته مكتوبي نبود . اما همه مردم اين وضع را درك ميكنند , كساني كه مدعي معيشت مردم و به اصطلاح داراي برنامههاي اقتصادي بودهاند ، حالا مجبور هستند در صدر كانديداهاي خود سياسيترين و غيراقتصاديترين آنها را معرفي كنند . اين نشان ميدهد كه هدف كسب قدرت است و همين هدف آنقدر مقدس ميشود كه به آنها اجازه ميدهد ، هر روز به شكلي درآيند و رنگي تازه به خود بزنند .
وي افزود : سرنوشت انتخابات در جناح راست دو جانب بيشتر ندارد ، يا اينكه بايد وضعيت ذاتي و طبيعي درون خود را كه اختلاف تا حد حذف و تخريب همديگر است ، بپذيرند كه امروز شاهد آن هستيم و يا اينكه اگر بخواهند به وحدت برسند ، بايد بپذيرند هنوز رشد سياسي در آنها به حدي نيست كه خودشان به آن نقطه برسند و نيازمند قيم و ريش سفيد هستند كه به همه جز يكي بگويد سرجاي خود قرار گيرند و به نظر من در نهايت همين خواهد شد . زيرا اين جناح كه ميداند حداكثر رأي 20- 15 درصد شركت كنندگان در انتخابات را دارد ، تاب تحمل تقسيم شدن اين رأي اندك را ندارد.
دبيركل جبهه مشاركت ايران اسلامي در باره صدور قطعنامهاي از سوي سازمان ملل و محكوم كردن عملكرد ايران در حوزه حقوق بشر با بيان اينكه متأسفانه امروز در كشور وضعيت حقوق بشر بگونهاي است كه حتي ناقضين حقوق بشر با هزار ترفند هم سعي در پوشاندن اين امور ميكنند و هم از طرف ديگر تلاش ميكنند ، با ابزار سياسي و اقتصادي درجهان مانع از موضعگيري ضد اين اقدامات شوند .
وي تصريح كرد : مطمئناً تداوم اين رفتارها در داخل باعث بدترشدن موضع كشور در دنيا و مجامع بينالمللي خواهد شد و همين نكته نه فقط بر جايگاه سياسي ، بلكه روي رشد اقتصادي , گسترش علوم و تكنولوژي و درنهايت رفاه مردم اثر سوء خواهد گذاشت .
به گفته خاتمي كشورهاي غربي در اين مواضع دنبال خير ملت ما نيستند ، اما ما هم نميتوانيم چون غربيها مدعي حقوق بشر هستند , چشم خود را روي نقض فاحش و آشكار حقوق مردم در داخل كشور ببنديم .
خاتمي در پاسخ به اين پرسش كه جناح محافظهكار اخيراً اين خط تبليغي را تعقيب ميكند كه دكتر معين ، كانديداي اصلي جبهه مشاركت نيست و در نهايت فرد ديگري به جاي ايشان در انتخابات معرفي ميشود ، نظر شما در اين مورد چيست ؟ ، گفت : دكتر معين پس از يك تجزيه و تحليل پردامنه اوضاع سياسي و اجتماعي كشور و بر اساس در نظر گرفتن مجموعه تمايلات درون جبهه اصلاحات و نيز توازن قواي درون حكومت به عنوان كانديداي اصلي و اول انتخاب شدهاند و تا آخر هم كانديداي ما خواهند بود.
دبيركل جبهه مشاركت در ادامه اين گفتوگو با بيان اينكه شوراي همكاري خليج فارس اصولاً براي مقابله با ايران تشكيل شده است ، خاطرنشان كرد : مواضع اكثريت قريب به اتفاق كشورهاي عربي هم مبتني بر تعصب قومي و نژادي چيز تازهاي نيست ؛ حتي ما شاهد هستيم دوستترين كشورهاي عربي با ايران در اينگونه مواضع ، همرنگ اعراب ديگر ميشوند , اما همه ميدانيم كشورهاي عربي كه 50 سال است نتوانستهاند حق غصب شده خود در فلسطين را حتي به كمترين ميزان احقاق كنند و از اين نظر در دنيا همواره احساس كوچكي كردهاند ، لازم است هر از چند گاهي ابراز وجود كنند . اما اين ابراز بستگي دارد ، هر وقت آنها احساس ميكنند ايران مورد فشار است ادعاهاي جعلي خود را تكرار ميكنند .
وي تصريح كرد : الان هم كه مناسبات بينالمللي ايران دچار خدشه شده است ، بنابراين ما قبل از آنكه بخواهيم خود را مشغول اين كشورهاي كوچك و كم اهميت كنيم ، بهتر است از خود بپرسيم ما چه كردهايم كه باز آنها پررو شدهاند ، بنابراين به نظر من جرم نيروهاي داخلي كه جايگاه جهاني كشور را تضعيف ميكنند ، كمتر از اين شيخ نشينها نيست .
خاتمي درباره استيضاح حاجي ؛ وزير آموزش و پرورش , متذكر شد : محافظهكاران ميخواهند بگويند فشارهاي آنها از جمله حربه استيضاح براي به معامله كشاندن وزراء ، موثر افتاده است و از اين طريق بزرگترين ضربه را به اصلاحات بزنند كه مردم تصور كنند ، وزراي دولت اصلاحات براي چند روز وزارت خود حاضر هستند از همه اصول خود دست بكشند .
وي افزود : به نظر ما حتي اگر يك مورد باشد كه وزيري به خاطر ماندن خودش بخواهد باج بدهد و مدير صالح و شايستهاي را قرباني منافع شخصي خود و حزبي آقايان كند , قابل قبول نيست.
دبير كل جبهه مشاركت در پايان در پاسخ به اين سوال كه در هفته گذشته خبرنگاران پارلماني نسبت به برخورد يكي از نمايندگان با يك خانم خبرنگار و نيز بسته بودن فضاي اطلاعرساني و ارتباط با نمايندگان در مجلس هفتم اعتراض كردند . نظر شما درباره چنين رويكردهايي در دوره جديد مجلس چيست ؟ ، بيان كرد : تجربه خود من در مجلس ششم اين بود كه خبرنگاران اين حوزه اعم از راست يا چپ از پركارترين , منضبطترين , باوفاترين افراد جامعه ما بودهاند و به همه مقررات و قوانين هم پايبند بودند . شايد برخورد مورد اشاره ناشي از احساس وظيفه يك نماينده بر اساس بينش خاص او نسبت به مسائل جامعه باشد ، اما متأسفانه شاهد آن هستيم بينش حاكم بر اكثريت آقايان بينش خانهنشين كردن خانمها و مردانه كردن جامعه است .