تهران- خبرگزاري كار ايران
"شيرين عبادي" برنده جايزه صلح نوبل سال 2003 ميلادي، گفت: از حمايت آقاي خاتمي متشكرم اما من هيچ خطايي مرتكب نشدهام كه نيازي به حمايت آقاي خاتمي داشته باشم.
به گزارش سرويس ديپلماتيك "ايلنا"، وي گفتوگويي با روزنامه فرامنطقهاي الحيات چاپ لندن داشته است كه متن آن در زير ميآيد:
* دلايل احضار شما به دادگاه چيست؟
- نميدانم؛ احضاريه را دريافت كردم كه در آن ميگويند بايد براي توضيح برخي موضوعات در دادگاه حاضر شوم و يك مهلت سه روزه به من داده شده است كه درصورت حاضرنشدن، بازداشت خواهم شد. در اين احضاريه هيچ گونه دليلي براي ارسال آن يا حتي موضوعي كه بايد درباره آن توضيحاتي ارائه دهم، ذكر نشده است.
* آيا احضار شما به دادگاه رابطهاي با انتقال پرونده روزنامهنگار؛ "زهرا كاظمي" به دادگاه استيناف دارد؟
- نميدانم؛ به خاطر آنكه آنان تفسيري ارائه ندادهاند، نميتوانم سخن بيپايه و اساسي را مطرح كنم، ممكن است به علت هر چيزي بوده باشد.
* آيا معتقديد در صورت حاضر نشدن در دادگاه، دادگاه انقلاب اقدام به بازداشت شما خواهد كرد؟
- بايد اين سوال را از دادگاه انقلاب پرسيد؛ اما من در پاسخ به احضاريهاي كه دريافت كردم، نامهاي را به دادگاه فرستادم و در آن قصد خود را براي حاضر نشدن بيان داشتم زيرا اين احضاريه غيرقانوني است.
* چگونه با هرگونه افزايش فشارها از سوي دادگاه روبهرو خواهيد شد؟
- مسايل قانوني بسيار دقيق است، بايد منتظر آنچه دادگاه انجام ميدهد، بود زيرا پاسخ من، بر اساس تصميمي خواهد بود كه دادگاه اتخاذ خواهد كرد.
* آيا احضاريه دادگاه رابطهاي با شروط وضع شده از سوي اتحاديه اروپايي براي ايران به منظور ادامه مذاكرات دارد؟
- بايد اين سوال را از همان قاضي بپرسيد كه من را احضار كرده است. در مقابل، من اطمينان دارم هيچ گونه عمل خلاف قانوني را انجام ندادهام و خطايي را مرتكب نشدهام.
* آقاي خاتمي در خصوص اين احضار ابراز اميدواري كرد كه مساله، ساده باشد و براي حمايت از شما به حيطه اختيارات قوه قضائيه وارد شد، آيا اين به معناي اين است كه شما در معرض خطر هستيد؟
- از حمايت آقاي خاتمي متشكرم، اما تكرار ميكنم من هيچ خطايي مرتكب نشدهام تا اينكه نياز به حمايت آقاي خاتمي داشته باشم، من بيگناهم.
* آيا اين بدان معناست كه آقاي خاتمي احساس كرده است اين مساله ابعاد سياسي دارد؟
- اگر احضار من به دلايل سياسي بود، اين مشكل من نيست بلكه مشكل حكومت است و بايد دريك جايي حل شود. آنان بايد بين عدالت و سياست جدايي قايل شوند.
* آيا امكان جدايي بين عدالت و سياست وجود دارد؟
-مقصود من جدايي بين سياست و دادگاه است. هر كاري امكانپذير است، كافي است كه افراد عادلي را در دادگاهها قرار دهيم و در آن صورت مجالي براي دخالت سياست در آن نيست.
* اين اتهام مستقيمي به عدم سلامت قوه قضائيه است؟
- نميتوانم يك ديدگاه كلي ارائه دهم و آنان را به بيعدالتي متهم كنم، آنها ميتوانند كه عدالت را در بسياري از مسايل مراعات كنند، من در اينجا درباره خودم سخن ميگويم زيرا احضار من بيپايه و اساس است.
* آيا اين اقدام در حق شما را نميتوان پيامي به دنيا دانست از اين زاويه كه شما يكي از مدافعان حقوق بشر هستيد؟
- اين سوال را بايد از قاضي كه احضارم كرده است، پرسيد زيرا من نميتوانم بگويم كه وي به هنگام ارسال اين فراخواني و دلايل آن به چه چيزي فكر ميكرده است.
* "ريچارد بوچر" سخنگوي وزارت خارجه آمريكا از اين اقدام اخير ايران ابراز نگراني كرد و ايران نيز در پاسخ، واشنگتن را به دخالت در امور داخلي خود متهم كرد، ديدگاه شما در اين زمينه چيست؟
- حقوق بشر يك موضوع داخلي نيست بلكه موضوعي بينالمللي است و به همان دليلي كه ما حق سخن گفتن و بيان مواضع در خصوص اوضاع عراق و فلسطين داريم و نگراني خود را از اوضاع افغانستان ابراز ميداريم، دنيا نيز حق دارد درباره وضعيت حقوق بشر در ايران سخن بگويد.
* آيا ميتوان اين احضاريه را علاوه بر نظارت شديد موجود بر مطبوعات، اينگونه تفسير كرد كه آنهايي كه درحال انجام چنين كارهايي هستند سعي در تسلط و كنترل برامور دارند؟
- شماري از افراد هستند كه جز افكاري را كه به آن اعتقاد دارند، قبول نميكنند و آراي ديگران را كه با شيوه تفكر آنان در تضاد است، نميپذيرند و طبيعي است كه اختلاف بين كساني كه در ديدگاه با يكديگر موافق نيستند، ظاهر شود. بر اين اساس اين تقابل قابل پيشبيني است و مهمترين كاري كه ميتوان درمقابل اين برخورد صورت داد، به رسميت شناختن ديگري و پذيرفتن اين موضوع است كه ديگري نيز حق دارد. هر فرد بعدي يا جنبهاي از حقيقت كلي را در اختيار دارد اما برخي معتقدند كه آنان به تنهايي صاحب اين حقيقت هستند.
* اين بدان معناست كه مشكل در تفكر ديني است؟
- بهتر است دراينجا اين مساله را به برداشتهاي عقيدتي نسبت دهيم نه دين، زيرا حتي ماركسيستها نيز با اين بحران روبرو شدند.
* برگرديم به بحراني كه با آن روبرو هستيم، بنابراين سخن شما اين حق را به آقاي خاتمي ميدهد كه به آمريكا پاسخ داده و اين كشور را به نقض حقوق بشر در گوانتانامو، افغانستان و عراق متهم كند؟
- موافقم كه حقوق بشر در گوانتانامو، زندانهاي عراق و كشتارهايي كه در حق افغانهاي بيگناه صورت گرفت، نقض شده است اما اين، به كشورهاي ديگر اين حق را نميدهد كه حقوق بشر را نقض كنند.
* بحراني در ايران در خصوص برخورد با آزاديها و حقوق بشر وجود دارد، به اعتقاد شما آيا جريان امور در ايران به سوي بنبست بين نظام و طرفداران آزاديها و حقوق بشر پيش ميرود؟
- من به آينده خوشبين هستم، به ويژه اگر اوضاع كنوني در ايران را با اوضاعي كه در اوايل دهه هشتاد قرن گذشته وجود داشت، مقايسه كنيم. حقوق بشر در گذشته بدتر از حال حاضر بود اما امروز پيشرفت زيادي كردهايم، هرچند اين به معناي نبود مشكلات نيست؛ ما هماكنون در زمينه حقوق بشر با مشكلات زيادي روبرو هستيم، عدم برابري جنسيتي و مذهبي، آزادي بيان، دموكراسي، حقوق كودكان. اما در مقايسه با اوايل دهه هشتاد قرن گذشته ميتوان گفت كه اوضاع بهتر شده است و اين امر مرا بر آن ميدارد كه بگويم آينده تاريك نيست.
* آيا معتقد نيستيد فشارهايي كه در معرض آن قرار ميگيريد، رابطهاي با انتخابات رياستجمهوري آينده ايران داشته باشد، صرف نظر از امكان يا عدم امكان مشاركت شما در آن؟
- اعتقادي به اين امر ندارم، زيرا اين فشارها هميشه در ايران بوده است. هنگامي كه اقدام به بستن مطبوعات كردند، فضاي انتخاباتي وجود نداشت.