تهران- خبرگزاري كار ايران
يك فعال ملي مذهبي، گفت: شرايط زندان ميتواند اوضاع زنداني كه بدون اختلال رواني وارد زندان ميشود را، حاد كند.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، سعيد مدني در ادامه سومين سمينار انجمن دفاع از حقوق زندانيان، اظهار داشت: براساس مطالعاتي كه در سال 79 در سطح ملي انجام گرفت، شيوع اختلالات رواني در جمعيت بالاي 17 سال حداقل 11 درصد و حداكثر 30 درصد است كه شيوع اين اختلالات در زنان دو برابر مردان و در مناطق شهري حدود 13 درصد و در روستاها حدود 3/9 درصد گزارش شد.
وي افزود: همچنين براساس مطالعهاي كه در اين مورد در بين زندانيان 18 تا 21 سال زندان قصر انجام شد، ترس بيمارگونه، پرخاشگري، حساسيت بين فردي، شكايت جسمي و رواني، روانپريشي و نگراني از وقوع حادثهاي كه اتفاق نخواهد افتاد از جمله شايعترين اختلالات در بين زندانيان اين زندان بوده است.
مدني تصريح كرد: براساس مطالعات انجام شده، شيوع اختلال رواني در زندان بسيار بيشتر از خارج زندان است، زيرا در وقوع جرم عوامل رواني دخالت دارد و كسي كه وارد زندان مي شود، دچار نوعي اختلال رواني ميشود.
اين فعال ملي مذهبي با بيان اين مطلب كه زندانهاي ايران باعث كاهش اختلال رواني نميشود، اظهار داشت: اگر سه شاخصه حس پيوند زنداني با خانواده و تقويت آن حس پيوند زنداني با جامعه و تقويت آن و تغيير نگرش نسبت به خود در زندان اتفاق افتد، ميتوان انتظار داشت كه زنداني در طول دوران بازداشت رو به اصلاح رود.
وي در ادامه به آمار يك مطالعه از زندان اوين كه در سال 80 صورت گرفت، اشاره كرد و گفت: اين آمار نشانگر تأثير منفي پيوستگي زنداني با خانواده جامعه و خود است، بنابراين شرايط بروز و شيوع اختلالات رواني در اين زندان كاملاً مستعد است.
مدني افزود: اگر مديريت كلان جامعه با جمعيتي مواجه است كه 21 درصد آن با مساله بروز و شيوع اختلالات رواني روبرو هستند، مديريت زندان با جمعيتي روبرو است كه 50 درصد آن دچار اختلالي هستند، بنابراين اداره اين جامعه كوچك نياز به برخورد علمي دارد.
اين فعال ملي مذهبي در پايان خاطر نشان كرد: برخورد نظامي امنيتي شايد موجب كنترل رفتار زنداني شود، اما باعث تشديد اختلاف رواني مي شود.
در پايان اين سمينار نيز مرضيه مرتاضي لنگرودي؛ عضو انجمن دفاع از حقوق زندانيان به ارايه گزارشي از وضعيت بهداشتي برخي زندان هاي كشور پرداخت و گفت: تا اين لحظه موفق به كسب مجوز براي بازديد از زندان هاي كشور نشدهايم و گزارش ارايه شده از مجموع گفته هاي زندانيان وكلاي آنان و پرسنل زندان گرد آوري شده است .
وي به ارايه گزارشي از وضعيت زندان اوين پرداخت و گفت: براساس آخرين آمار اين زندان داراي سه هزار نفر زنداني است كه در بخش قديمي اين زندان، تراكم زندانيان بسيار زياد است، به گونهاي كه هفتهاي يكبار هم نميتوانند استحمام كنند.
لنگرودي ادامه داد: در زندان اوين هر زنداني هر 20 روز يكبار ميتواند به بهداري برود كه مراحل رفتن به بهداري نيز آنقدر سخت است كه بسياري از رفتن به بهداري منصرف ميشوند. همچنين بيماري هاي پوستي, سل و هپاتيت در اين زندان مشاهده شده است كه متأسفانه آمار دقيقي از آن ارايه نميشود.
لنگرودي در ادامه گزارشي از وضعيت زندان مركزي همدان ارايه كرد كه طبق آن تراكم زنداني در اين زندان زياد و مقدار گنجايش زندانيان در آن كم مي باشد.
وي ادامه داد: به گفته زندانيان زندان مركزي همدان، اكثر آنها دچار مشكلات جدي از جهت امنيت، جسمي و رواني هستند.
عضو انجمن دفاع از حقوق زندانيان در ادامه با ارايه گزارشي از وضعيت زندان قزوين وضعيت اين زندان را مطلوب دانست.
لنگرودي در پايان خاطر نشان كرد: اهميت بهداشت زنداني از آن جهت است كه او ميخواهد دوباره به جامعه باز گردد، اما اگر بهداشت زنداني مورد توجه قرار نگيرد، اصلاح و تربيتش تحت تاثير قرار خواهد گرفت.