تهران- خبرگزاري كار ايران
مراسم بزرگداشت سومين سالگرد درگذشت دكتر يدالله سحابي عصر پنج شنبه با حضور جمعي از شخصيتهاي سياسي و فرهنگي در حسينيه ارشاد برگزار شد.
احمد صدر حاج سيد جوادي: دكتر سحابي هرگز دين را فداي علم و سياست نميكرد
احمد صدر حاج سيد جوادي در اين مراسم گفت: مرحوم دكتر سحابي عمري به عنوان سياستورزي خيرخواه و اخلاقگرا در راستاي آزادي، استقلال و بهروزي كشور و ملت ايران تلاش كرد.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، صدر حاج سيد جوادي عضو نهضت آزادي ايران به عنوان اولين سخنران مراسم ضمن اشاره به فرازهايي از زندگي آن مرحوم، دكتر سحابي را همانند يار و همسنگرش مهندس بازرگان مرد علم و دين و سياست خواند و گفت: هر گاه كه خدمتش ميرسيديم، ميديديم غم دين و دانش جامعه در دل، اندوه دوستان بيگناه زنداني و زندانيان بيگناه ديگر را در سينه و رنج فقر و بد بختي مردم را در وجود خود دارد.
وي افزود: علاقه دكتر سحابي به فعاليتهاي سياسي در پي احساس ناراحتي از كودتاي 1299 سيدضيا و تاثير نطقهاي مرحوم دكتر مصدق در دوره پنجم مجلس شوراي ملي شكل گرفت او در جريان ملي شدن صنعت نفت و پس از كودتاي مرداد 32 با نهضت ملي ايران همدلي و همراهي داشت.
به گفته صدر حاج سيد جوادي، تاسيس نهضت آزادي ايران در سال 40، محاكمه و حبس به همراه ديگر اعضاي نهضت آزادي در سال 42، نقش آفريني در جريان پيروزي انقلاب اسلامي، عضويت در كميته دفاع از آزادي و حقوق بشر، رياست كميته تنظيم اعتصابات در دولت موقت و وزير مشاور در طرحهاي انقلاب، تهيه پيش نويس قانون اساسي و عضويت در دوره اول مجلس شوراي اسلامي از خدماتي است كه آن مرحوم در عمر فعاليت سياسي خود به ملت ايران تقديم كرده است.
اين فعال ملي- مذهبي در ادامه سخنانش، دين محوري يا خدامحوري و داشتن روحيه انضباط در همه جنبههاي فردي و اجتماعي زندگي را به عنوان ويژگيهاي بارز مرحوم دكتر سحابي نام برد و گفت: دكتر سحابي هرگز دين را فداي علم و سياست يا مصالح و منافع دنيايي از جمله دستيابي به قدرت و ثروت و مقام نميكرد.
وي، با بيان اينكه دكتر سحابي به تلاشهاي جمعي و تاسيس نهادهاي مدني و فعاليت مخلصانه در آنها اعتقاد داشت، اظهار داشت: او هيچگاه فراگروهي بودن و عدم تعلق به هيچ حزب، دسته و جناح را ارزش تلقي نميكرد و تا پايان عمر عضو شوراي شمركزي نهضت آزادي ايران باقي ماند.
فاضل ميبدي: دينباوري در جامعه ايران كم نشده بلكه دينرفتاري كاهش يافته است
فاضل ميبدي، سخنران بعدي اين مراسم كه با عنوان ريشهيابي دينگريزي سخن ميگفت، اضهار داشت: اگر در انتخاباتي كه برگزار ميشود، آزادي , حقوق بشر و انسان دوستي را لحاظ نكنيم و به نام دين، افرادي را از حقوق اوليه خود محروم نماييم، نارسايي مفاهيم ديني در انديشه سياسي به وجود ميآيد كه نتيجه آن دينگريزي است.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، فاضل ميبدي گفت: در روزگاري كه ميرفت تا مكتبها و فلسفههاي علمي، جوانان اين مرز و بوم را از اسلام بگيرد، بزرگاني چون يدالله سحابي، مهندس مهدي بازرگان, آيت الله طالقاني, علي شريعتي و آيتالله مطهري با طرح انديشهاي نو، دينداري و دينورزي جوانان را از دام الحاد نجات دادند.
وي با اشاره به گسترش دينگريزي و دينستيزي طي دهههاي گذشته در غرب، آن را نتيجه خشونتهاي كليسا و نارسايي مفاهيم انساني در كليسا دانست و گفت: پديده دينگريزي و دينستيزي در غرب پيش از آنكه انديشهاي فلسفي باشد، متاثر از شرايط سياسي و اجتماعي و برخورد كليسا با مخالفان بود.
فاضل ميبدي در ادامه، شرايط كنوني ايران را مورد ارزيابي قرار داد و با بيان اينكه در جامعه ايران دينباوري كم نشده بلكه دينرفتاري كاهش يافته است، افزود: در حكومت اسلامي مفاهيمي مطرح ميشود كه نارساست و قابل توجيه نيست بنابراين شاهد نارسايي يك سري مفاهيم سياسي در جامعه نيز هستيم.
وي تصريح كرد: نارسايي مفاهيم ديني در انديشه سياسي ميتواند سبب تكرار تجربه غرب در دينگريزي و دين ستيزي شود.
اين مدرس حوزه علميه با انتقاد از نحوه بيان دين و مذهب توسط رسانه ملي، آن را تحقير دانست و تبليغ و دفاع از دين را به عنوان يكي از عواملي كه سبب رويگرداني جوانان از دين ميشود، خواند.
وي در پايان خاطر نشان كرد: عدم وجود قسط و عدالت در جامعه و در قدرت، سبب ايجاد ماترياليسم اخلاقي و حاكميت ارزشهاي مادي شده است و همچنان كه پيامبر فرمود، اگر در جامعه فقر ايجاد شود، كفر هم در پي آن ميآيد.
به گزارش خبرنگار ايلنا، در ادامه اين مراسم طه حجازي شعري با عنوان "نام تو را كه خواند"، در بزرگداشت دكتر يدالله سحابي قرايت كرد. وي همچنين شعري را كه پيشتر درباره دكتر مصدق سروده بود، به سمع حضار رساند.