به گزا رش پايگاه اطلاع رساني "هاتف" نيويورک تايمز نوشت در كمتر از دو ماه به برگزاري انتخابات رياست جمهوري ايران ، كانديداها تقلا مي كنند با هر گونه وعده مانند پايين آوردن قيمتهاي صعودي ميوه و سبزي راي دهندگان را تطميع كنند. اما به نظر نمي رسد وعده هايي مانند شصت دلار به هر ايراني بتواند راي دهندگان ايراني را تهييج كند.
افكار عمومي عيمقا بي تفاوت است. هيچ شانسي براي يك داوطلب وجود ندارد كه بتواند اصلاحات دمكراتيك را كه زماني محمد خاتمي رئيس جمهور در حال عزيمت وعده كرد و نشان داد نمي تواند دست اندازي شوراي نگهبان و دستور كار سركوبگرانه آن را دفع كند، رهبري نمايد. طي هشت سال گذشته مخالفين در اثر اين كه قوه قضاييه بيش از يكصد روزنامه و نشريه طرفدار اصلاحات را بست و چندين طرفدار و روشنفكر را زنداني كرد، به حاشيه رفته اند.
به نظر مي رسد افكار عمومي كمتر از هميشه متقاعد است كه شوراي نگهبان بايد چنين قدرتي ( تاييد و رد داوطلبان) را داشته باشد( اشاره به رد صلاحيتها در انتخابات مجلس).
دولت بوش اعلام كرده است كه ممكن است اسرائيل همانند آنچه در سال 1981 در بمباران عراق انجام داد، حمله پيشدستانه انجام دهد. يكشنبه گذشته رئيس جمهور خاتمي براي شوراي نگهبان از پشت صحنه افزايش فشار بين المللي بر برنامه هسته اي ايران صحبت كرد. وي گفت اگر کانديداهااي مورد علاقه مردم رد صلاحيت شوند دلسرد خواهند شد. اين كشور با تهديدهاي خارجي واضحي مواجه است. تنها يك مشاركت وسيع مي تواند به حكومت مشروعيت دهد و جلوي تهديدات را بگيرد.
چنين مشاركتي محتمل به نظر نمي رسد.
مهدي امين زاده عضو دفتر تحكيم وحدت مي گويد: واضح است كه اصلاحات در چارچوب قانون اساسي فعلي غير ممكن است. زمان فراخوان يك همه پرسي در مورد قانون اساسي فرا رسيده است.
نويسنده نيويورک تايمز در بررسي وضعيت كانديداهاي احتمالي به آقاي هاشمي رفسنجاني اشاره كرده و مي گويد به گفته تحليگران او منتظر چراغ سبز آيت الله خامنه اي و نظر سنجيهاي قبل از انتخابات در مورد پيش بيني شانس وي مي باشد. حاميان وي به موقعيت بين المللي او و انعطاف پذيري وي با تندروها و طرفداران اصلاحات اشاره مي كنند.
نويسنده مقاله در ادامه به قاليباف و عملكرد وي به عنوان فرمانده نيروي انتظامي، ايراهيم اصغرزاده از دانشجويان حمله كننده به سفارت امريكا در تهران در سال 1979 و مهدي كروبي به عنوان كسي كه قول داده است اگر انتخاب شود، ماهانه حدود 60 دلار به هر ايراني بالاي 18 سال بدهد، اشاره مي كند.
ابراهيم اصغر زاده 50 ساله، در بين كساني بود كه در سال 1979 سفارت امريكا در تهران را مورد حمله قرار دادند، با دستور كار بهبود روابط با امريكا رقابت مي كند. وي در يك مصاحبه گفته است من كسي بودم كه جرات بستن دروازه سفارت امريكا را داشتم و كليد آن را در جيبم گذاشتم. تنها من مي توانم آن را باز گردانم و روابط را ترميم كنم.