رييس سازمان زندانها و اقدامات تاميني با بيان اين كه «در حال حاضر در كشور زنداني سياسي وجود ندارد»،
علت اصلي اعتصاب غذاي زندانيان را درخواست آنها براي استفاده از مرخصي عنوان كرد.
به گزارش خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، علياكبر يساقي، رييس سازمان زندانها و اقدامات تاميني كه صبح امروز در كنفرانس مطبوعاتي به بيان عملكرد و دستاوردهاي اين سازمان در سال گذشته اشاره ميكرد، در جمع خبرنگاران گفت: سرفصلها و رئوس كار ما در سازمان در حوزهي اقدامات تربيتي مجموعا ٤٠٦ هزار و ٥٨٥ نفر تحت آموزشهاي عقيدتي، مذهبي و فرهنگي قرار داشتند كه توافقنامههايي براي آموزش با دانشگاههاي پيامنور، آزاد اسلامي و جامع علمي كاربردي جهت آموزش اين افراد در نظر بوده است.
وي گفت: تاكنون مجموعا ٦٩٠ نفر از مددجويان از تحصيلات ادامه تحصيل برخوردار شدند و در سال ٨٣ در رابطه با حفظ و قرائت قرآن مجموعا ١١٩٠ نفر حافظ قرآن از يك تا ٣٠ جزء شناخته شدهاند و حدود ٢ ميليون مورد شركت در جشنوارههاي فرهنگي، هنري، استاني و كشوري داشتهايم.
يساقي ادامه داد: ٢٥ هزار و ٥٧٧ نفر زنداني در سراسر كشور در كلاسهاي حرفهآموزي شركت كردند و ١٢ هزار و ٨٧٧ نفر موفق به اخذ گواهينامه شدند. همچنين ٢٨ هزار و ٣٠٥ نفر در موسسات اشتغال وابسته به سازمان زندانها و تعداد كانونهاي مستقل به ٢٣ واحد افزايش يافته است.
يساقي با بيان اينكه تعداد مرخصيهاي اعطايي به زندانيان در سال گذشته، ٥٩/٥١ درصد نسبت به سال پيش از آن افزايش داشته است، اظهار كرد: در اين سال اقدامات بهداشتي و درماني از طريق افزايش كلينيكهاي مثلثي از ١٨ واحد به ٤٤ و تعداد زندانيان تحت پوشش طرح متادون از ٣٠ نفر به ١٤٠٠ نفر افزايش پيدا كرده است.
رييس سازمان زندان و اقدامات تاميني خاطرنشان كرد: اقدامات حمايتي از طريق مركز حمايت به ١٦هزار و ٩١٦ نفر رسيده است و از اين طريق ٣٠ واحد ستاد ديه به يك هزار و ١٣٢ نفر زنداني كمك پرداخت كردند.
وي با اشاره به اينكه تعداد مددكاران در زندانهاي كشور ٥٦٣ نفر زنداني به ازاي هر ٢٣٧ نفر مددكار است، اذعان كرد: ما در سال مذكور در اين زمينه شاهد رشد ١٣٨ درصدي نسبت به سال قبل بوديم.
وي همچنين ادامه داد: در اين سال طرح آموزش كاركنان ادامه يافته و ٨ هزار و ٩٦٥ نفر در مركز آموزشي و پژوهشي، آموزشهاي لازم را در مناطق ٧ گانه طي كردند و در حال حاضر ١٠٧٤ نفر در حال تحصيلاند.
يساقي افزود: در سال ٨٣ طرح اتوماسيون اداري به طور كامل اجرا شد و تلاش گستردهاي از طريق فرهنگسازي، اجراي همايشهاي توجيهي به ثبت رسيد كه درصد قابل توجهي از موجودي زندانيان كاهش يافته و براي اولين بار مقدمات ادارهي خصوصي زندانها محقق شد.
رييس مركز آموزشي پژوهشي سازمان زندانها با اشاره به زندان عادلآباد به عنوان نخستين زندان خصوصي در شيراز بيان كرد: اين زندان تنها در قسمتهاي تداركات به بخش خصوصي واگذار شده است، اما در ساير بخشها از جمله بخش حاكميتي مستثناست.
وي با اشاره به اينكه سازمان زندانها در حوزهي شايستهسالاري از طرف سازمان برنامهريزي با كسب ٧٩ امتياز از ١٠٠ امتياز عنوان دومين سازمان شايستهسالار در كشور انتخاب شده است، اظهار داشت: يكي از نگاههاي كلي كه مصوب مجمع تشخيص مصلحت نظام است كاهش استفاده از مجازات حبس است كه سياست نظام و مورد تاييد مقام معظم رهبري نيز هست و براساس مباني فقهي اتخاذ شده است و سازمان زندانها هم با در نظر گرفتن نگاه اسلام در اين زمينه و با توجه به اثرات مخرب حبس و اصل اعمال مجازات بر فرد و نه خانواده سعي در ارائه كردن راهكار در اين زمينه دارد.
وي با بيان اينكه حفظ كرامت و حقوق مجرمان و محكومان و تصدي ابلاغ اين مفهوم كه حبس و مجازات انتقام نيست، گفت: سازمان زندانها همواره با جديت خود سعي كرده است با رعايت حقوق شهروندي در جهت اصلاح مجرمان برآيد.
يساقي با اشاره به اينكه تغذيه و بهداشت زندانيان در كشورمان نسبت به ساير كشورها با توجه به اظهارات سازمانهاي جهاني زندانها به عنوان الگوي خوبي براي ساير كشورها بوده است ، تصريح كرد: طبق آخرين وضعيت آماري در حال حاضر ١٣٣ هزار و ١١٨ نفر زنداني در كشور وجود دارد كه از اين تعداد ٤٢/٩٦ درصد مرد و ٥٨/٣ درصد زن هستند.
يساقي ادامه داد: ٣٤/٥٩ درصد از اين تعداد را محكومان و ٦٦/٤٠ درصد را متهمان تشكيل دادند كه از مجموع زندانيان ٨١ هزار و ٦٧٢ نفر متاهل و ٥٠ هزار و ١٩٠ نفر مجرد و ساير افراد متاركهاي، يا همسر از دست داده هستند.
رييس سازمان زندانها و اقدامات تاميني در ادامه گفت: در مجموع ٦ جرم اصلي بالاترين رقم را در بين متهمان و محكومان به خود اختصاص داده است كه در صدر اين جرمها مواد مخدر قرار دارد و اعتياد، ارتكاب عليه حقوق اشخاص و اطفال، ارتكاب بر ضد اخلاق عمومي، جرايم عليه اموال و سرقت در ردههاي بعدي قرار دارد.
يساقي ادامه داد: ١٧/٤٤ درصد زندانيان مرد و ٨/٥٥ درصد زندانيان زن مرتكب جرائم مواد مخدر و اعتياد شدهاند كه براي زنان در چند سال اخير بيسابقه بوده است.
وي گفت: طبق آمار بيشترين تعداد مرتكبان بين ٢٠ تا ٣٩ سال بوده و از نظر تحصيلات در شرايط فعلي، بيشترين تعداد داراي سوادي در حد ابتدايي بودهاند.
رييس سازمان زندانها و اقدامات تاميني در ادامهي اين جلسه به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت و در رابطه با تعداد زندانيان سياسي و علت اصلي اعتصاب غذاي آنان در چند روز اخير اعلام كرد: در حال حاضر در كشور زنداني سياسي وجود ندارد بدان دليل كه جرم سياسي در قانون ما داراي قانون مشخصي نيست و قانوني تحت عنوان جرم سياسي به تصويب نرسيده است.
وي علت اصلي اعتصاب غذاي اين افراد را درخواست استفاده از مرخصي عنوان كرد و ادامه داد: اين افراد نه تحت عنوان جرم سياسي كه به عنوان ساير اتهامات از جمله تشويش اذهان عمومي و افترا در بازداشت به سر ميبرند.
يساقي در رابطه با وضعيت بهداشتي زندانها و اقدامات حفاظتي اذعان كرد: در حال حاضر شرايط در تمام زندانهاي كشور تحت كنترل است ولي متصدي بهداشت و درمان در كشور وزارت بهداشت و درمان است اما شرايط به گونهاي نيست كه بتوان گفت غيرقابل قبول است.
وي، عدم تناسب ظرفيتها و مجازاتهاي كيفري را و گرايشهاي غيرمتعارف به مجازات حبس در طول دو دهه گذشته را يادآور شد و افزود: جهتگيري قوهي قضاييه و مجمع تشخيص مصلحت نظام همواره در جهت كاهش مجازات حبس زندانيان است.
رييس مركز آموزشي و پژوهشي سازمان زندانها با بيان اينكه روند بازگشت زندانيان به زندان حداقل ١٥ درصد كاهش داشته است، گفت: اين رقم از ٤٥ درصد به حدود ٢٨ درصد رسيده است كه بيشتر مربوط به زندانيان مواد مخدر است.
يساقي با اشاره به اين كه سوئيتهاي مخصوص نگهداري برخي زندانيان وجود دارد، بيان كرد: اين سوئيتها در سراسر ايران قطعا كمتر از ٥٠ نفر است و تنها در برخي موارد براي نگهداري مجرمان خطرناك به طور موقت تهيه شده است كه حداقل ١٢ متر است و داراي امكانات بهداشتي است. به جرات ميگويم سلول انفرادي در زندانهاي كشور وجود ندارد.