دوشنبه 31 مرداد 1384

اهمیت پیام گنجی در باره لزوم کنار رفتن آیت الله خامنه ای از حکومت ایران: دیدگاه نویسنده گرسنگی برای اصلاحات، راديو فردا

رويا حكاكيان نويسنده، بنيانگذاران مركز اسناد حقوق بشر ايران، در مقاله اي در واشنگتن پست با عنوان «گرسنگي برای اصلاحات» می نویسد توجه به برنامه اتمی ایران باعث شد که مبارزه مدنی اكبر گنجي پوشش مطبوعاتی سزاوار در غرب نیابد. خانم حكاكيان در مصاحبه با راديو فردا مي گويد: ویژگی پیام گنجی این است که مي گويد آیت الله خامنه ای باید از حکومت ایران کنار برود و همچنین می گوید لزومی ندارد ایران مذهب رسمی داشته باشد.

برای شنيدن گفت و گو اينجا را کليک کنيد.

رويا حكاكيان نويسنده، شاعر و بنيانگذاران مركز اسناد حقوق بشر ايران در مقاله اي در واشنگتن پست روز يكشنبه با عنوان «گرسنگي كشيدن به منظور انجام اصلاحات در ايران» به موضوع اعتصاب غذاي اكبر گنجي پرداخته و نوشت: پوشش خبري وسيع رسانه هاي غربي از پرونده هسته اي ايران باعث كم توجهي به مسائل داخلي اين كشور و سركوب مخالفان داخلي توسط جمهوري اسلامي شده است.

رويا حكاكيان نوشت: جمهوري اسلامي قبلا هم در ماجراي گروگان گيري ديپلمات هاي آمريكايي هنگامي كه توجه دنيا به اين موضوع جلب شده بود، همه مخالفان داخلي خود را قلع و قمع كرد و اينك بار ديگر با دستاويز برنامه هسته اي قصد همين كار را دارد. رويا حكاكيان در مصاحبه با راديو فردا مي گويد:

رويا حكاكيان: بايد نگاه كنيم كه مصرف داخلي يك همچين موضوعاتي چيست. همانطوري كه گروگان گيري سال 58 مصرف داخليش اين بود كه رژيم يك فرصتي را پيدا كرد كه با جلب توجه تمام مطبوعات خارجي به موضوع گروگانگيري اپوزيسيون دروني را كاملا از بين برد و به راحتي قلع و قمع كرد. الان هم فكر مي كنم از طريق اين مساله تاسيسات هسته اي دارند همين استفاده را مي كنند در از بين بردن و قلع و قمع كردن اپوزيسيون دروني و درواقع در مورد مشخص اكبر گنجي كه فكر مي كنم مهمترين مساله اي است كه در ايران از لحاظ داخلي دارد اتفاق مي افتد.

علي سجادي (راديو فردا): ممكن است بگوييد اهميت اكبر گنجي به نظر شما از نظر داخل ايران چيست؟

رويا حكاكيان: وقتي به كارهاي اكبر گنجي نگاه مي كنيم، مي بنيم كه شما با بيش از يك انسان مقاوم طرف هستيد. كمبود انسان هاي مقاوم و قهرمان ملي در عرض 26 سال اخير در ايران نداشتيم. ما نمونه هاي مختلفي داشتيم از زماني كه جلوي رژيم جمهوري اسلامي ايستادند و سعي كردند بجنگند و كار همه آنها قابل تقدير است. آقاي عباس اميرانتظام، فرج سركوهي، ناصر زرافشان، همه انسان هايي هستند كه هر كدام توانستند يك قدمي بردارند و به نوعي در برابر رژيم مقاومت كنند. چيزي كه من فكر مي كنم اكبر گنجي را ويژه مي كند در مقايسه با بقيه يا كار بقيه را تكميل مي كند، است كه اكبر گنجي اين مقاومت را به يك سمت ديگري برد و درواقع اهميت كار او اين است كه نه تنها مقاومت كرد، بلكه يك روشي براي مبارزه هم پيش روي مردم گذاشته. اين كه مي گويد رهبر بايد برود، مساله خيلي مهمي است، اما همزمان با گفتن اين كه رهبر بايد برود، دارد مي گويد كه لزومي ندارد در ايران مذهب رسمي وجود داشته باشد، من تا حالا اين را از روشنفكران ديگر نشنيده ام. در عين حال دارد مي گويد دموكراسي سكولار معنيش اين است كه افراد مختلف جامعه بايد بتوانند سطح زندگي را كه در زندگي خصوصي خودشان مي خواهند دنبال كنند بدون وحشت يا سر خم كردن به قوانين و قواعد مذهبي.

ع . س: با توجه به اين كه خود اكبر گنجي هم آدم معتقد و مسلماني است.

رويا حكاكيان: بله خب اين خيلي مهم است. خيلي از كسان ديگري كه حتي روشنفكران غيرمذهبي در ايران آمدند راجع به مساله دموكراسي صحبت كردند، هميشه ترسيدند يا يك مقداري پس كشيدند از اين كه واقعا بگويند دموكراسي سكولار يعني چه و آن هم به خاطر اين كه همه هميشه اين تصور را كردند كه مذهب در ايران آنقدر ريشه دارد كه هيچ كس نمي تواند بيايد از يك دموكراسي سكولار به معني غربي خودش در ايران دفاع كند يا پيشنهاد كند. گنجي دارد اين كار را مي كند و اين براي ما هم جديد است و هم خيلي مهم است و هم در تاريخ كساني كه در برابر رژيم در عرض 26 سال اخير ايستادگي كردند، يك فصل جديدي است به عنوان يك حركت ملي.

ع . س: در مقاله تان نوشتيد كه وقتي گنجي در تركيه بوده، در مذاكراتي با جوانان حزب اسلامي رفاه آن كشور شركت كرده و در آنجا موفق شده توجه آنها را جلب كند. ممكن است يك توضيحي راجع به اين قسمت از زندگي گنجي بدهيد كه براي خيلي ها ناشناخته است.

رويا حكاكيان: من براي نوشتن مقاله با افراد زيادي كه او را از نزديك مي شناختند يا در مقاطع مختلف زندگي با او همكاري كردند صحبت كردم و از ميان اين آدمها به كساني برخوردم كه از دوره اي كه گنجي در تركيه به سر برده به عنوان يك دوره خيلي درخشان صحبت مي كردند. به اين ترتيب كه گنجي بر اساس گفته همه انسان بسيار بسيار انرژي و پركاري بوده در زندگيش و آن دوره اي هم كه وارد تركيه مي شود، همين روش را دنبال مي كند، به اين ترتيب كه با جوان حزب رفاه تركيه رابطه خيلي نزديكي برقرار مي كند و اينها شروع مي كنند با همديگر فكر كردن و بحث كردن راجع به اسلام و اسلام سياسي. ظاهرا در آن زمان كه مي شود اواسط سال هاي 1980 تا اواخر دهه هشتاد در اين بحث ها گنجي قادر مي شود اينها را آگاه كند به خطاهايي كه ايران و روشنفكران مسلمان ايراني در زمينه انقلاب ايران صورت دادند و درواقع از قضيه انقلاب 1979 در ايران استفاده مي كند تا به آنها يك نوع اخطاري دهد در زمينه اسلام سياسي يا به طور مشخص ادغام كردن دولت با مذهب و ظاهرا از جمله فاكتورهايي كه بچه هاي حزب رفاه تركيه را متاثر كند در اين زمينه كه از راديكاليسم اسلامي خودشان كم كنند، اين ديالوگ هاي با اكبر گنجي بوده.

تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 

Copyright: gooya.com 2016