پيشنهاد همکاری روسیه به ايران امكان خواهد داد در مركز فرآوري اصفهان، گاز تترافلورايد را از اورانيوم خام توليد كند. سپس اين گاز براي تبديل شدن به گاز حساستر هگزا فلورايد و سپس غني سازي به روسيه منتقل شود. يعني ايران چرخه سوخت كامل نداشته باشد، همان چيزي كه موضوع اصلي اختلاف ايران با جامعه بين الملل در زمينه مسائل هسته اي است. اتحاديه اروپا با اين پيشنهاد روسيه موافقت كرد، هرچند روز چهارشنبه سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا از اظهارنظر در این باره امتناع کرد. ديپلمات ها در وين گفتند: حكومت ايران با پيشنهاد روسيه مخالفتي ندارد، اما نمي خواهد گاز تبديل شده را به روسيه منتقل كند و مي گويد: محل اقدام مشترك در ايران باشد، نه در روسيه.
بهمن باستانی
------------------------------------
بهمن باستاني (راديو فردا): به منظور پيشگيري از وخيم شدن بحران مناسبات ايران با جامعه بين الملل در زمينه برنامه هاي هسته اي جمهوري اسلامي، روسيه پيشنهاد كرد در فراوري و غني سازي اورانيوم با ايران همكاري كند. بنا بر اين پيشنهاد، اين شراكت و همكاري به ايران امكان خواهد داد در مركز فراوري اصفهان گاز تترافلورايد يا يواف 4 را از اورانيوم خام توليد كند. سپس اين گاز براي تبديل شدن به گاز حساستر يعني هگزا فلورايد و سپس غني سازي به روسيه منتقل شود.
يعني ايران چرخه سوخت كامل نداشته باشد، همان چيزي كه موضوع اصلي اختلاف ايران با جامعه بين الملل در زمينه مسائل هسته اي است. گاز تترا فلورايد يا UF4 نسبت به گاز هگزا فلورايد يا UF6 از حساسيت كمتري برخوردار است و به همين دليل گفته مي شود اتحاديه اروپا با اين پيشنهاد روسيه موافقت كرده، هرچند كه روز چهارشنبه سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا در اين مورد هيچ گونه اعلام موضعي نكرد. ديپلمات ها در وين كه اين اطلاعات را ديروز به خبرگزاري ها دادند مي گويند: حكومت ايران با اين پيشنهاد روسيه مخالفتي ندارد، اما نمي خواهد گاز تبديل شده را به روسيه منتقل كند و مي گويد: محل اقدام مشترك در ايران باشد، نه در روسيه.
اورانيوم غني شده با درصد پايين از نظر آژانس بين المللي انرژي اتمي ممنوعيتي ندارد، اما آمريكا و اتحاديه اروپا با اشاره به 18 سال پنهانكاري جمهوري اسلامي در فعاليت هاي هسته اي مي گويند هيچ تضميني نيست كه ايران غني سازي با درصد بالا را انجام دهد و به توليد بمب اتم نرسد. به همين دليل نبايد از امكان داشتن چرخه سوخت كامل و غني سازي اورانيوم برخوردار باشد.
پيشنهاد تقريبا مشابه روسيه در مورد شريك شدن در فعاليت هاي مربوط به غني سازي اورانيوم با ايران را قبلا آفريقاي جنوبي هم به ايران داده بود و ماه گذشته هم علي لاريجاني دبير شورالي عالي امنيت ملي جمهوري اسلامي به آفريقاي جنوبي سفر كرد و با مسئولان آن كشور در اين باره مذاكره كرد. از جزئيان آن مذاكرات چيزي تا كنون منتشر نشده است. جمهوري اسلامي تاسيسات نطنز را كه گفته مي شود پنج هزار دستگاه گريز از مركز براي غني سازي در آن جاي داده شده، با هدف غني سازي اورانيوم ايجاد كرده و اصرار دارد كه چرخه كامل سوخت در ايران صورت گيرد.