در آستانهی سفر محمد البرادعی پروندهی هستهای ایران میرود تا وارد مرحلهی تازهای شود. اعلام رسمی خبر آغاز کامل شدن چرخهی سوخت هستهای به وسیلهی محمود احمدینژاد موجی از واکنشهای گوناگون را به دنبال داشت. این خبر که پیش از اعلام رسمی نیز جسته و گریخته منتشر شده بود از شامگاه دیروز خبر اول خبرگزاریها و امروز صبح تیتر اول تمام روزنامههای مهم ایران بود.
روزنامهی اعتماد ملی صبح چهارشنبه مینویسد «محمود احمدینژاد در حالی خبر خوش هستهای خود را برای دنیا تشریح كرد كه اكبر هاشمیرفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ساعاتی قبل از آن در آستانه سفرش به كویت و سوریه در مصاحبهای با خبرگزاری كویت این خبر خوش را اعلام و به نوعی پیشدستی كرد.»
از شامگاه سه شنبه خبر اول همهی رسانههای گروهی در ایران به آن چیزی مربوط است که «خبر خوش هستهای» نامیده شده. وعدهی این خبر خوش را یک روز قبل رئیس جمهور، محمود احمدینژاد در سفر به استان خراسان داده بود اما اعلام رسمی آن برای مراسمی در نظر گرفته شد که شامگاه سه شنبه در تالار کتابخانه دانشکده علوم رضوی برگزار شد. احمدینژاد در این مراسم که با حضور بسیاری از مسئولان دولتی، مقامات نظامی، نمایندگان مجلس و برخی سفیران کشورهای خارجی انجام میشد از جمله گفت «رسما اعلام می كنم كه ایران به كشورهای هستهای جهان پیوسته است.» این خبر به اشکال گوناگون تیتر اول همهی روزنامههای مهم کشور و سایتهای خبری در روز چهارشنبه نیز بود. سایت بازتاب زیر عنوان «خبر خوش هستهای را هاشمی گفت» مینویسد «در حالی كه مقامات سازمان انرژی اتمی و رسانهها طی سه روز اخیر تبلیغات گستردهای را درباره دادن اخبار خوش هستهای در آینده نزدیك انجام دادهاند، هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، امروز پیش از رئیسجمهور این خبر را اعلام كرد.» خبرگزاری دانشجویان، ایسنا، نیز در گزارشی از گفتگوی هاشمی با خبرگزاری کویت از قول او مینویسد «ایران اولین واحد پایه را كه شامل 164 دستگاه سانتریفوژ است، راهاندازی و به آن گاز تزریق كرده و محصول گرفته است.»
روزنامهی شرق نیز زیرعنوان «ورود ایران به باشگاه هستهای» با اشاره به گفتگوی هاشمی رفسنجانی با خبرگزاری کویت و اعلام رسمی کامل شدن چرخه تولید سوخت هستهای در ایران به وسیلهی احمدینژاد مینویسد «این همان خبری بود که دو روز پیش از سوی یکی از روزنامههای صبح اعلام شده بود.» صبح چهارشنبه روزنامهی اعتماد ملی در همین مورد مینویسد «محمود احمدینژاد در حالی خبر خوش هستهای خود را برای دنیا تشریح كرد كه اكبر هاشمیرفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ساعاتی قبل از آن در آستانه سفرش به كویت و سوریه در مصاحبهای با خبرگزاری كویت این خبر خوش را اعلام و به نوعی پیشدستی كرد.
روزنامه جام جم که از قول رئیس جمهور «ایران در ردیف هشت کشور هستهای جهان» تیتر زده، حسن مرادی، عضو کمیسیون انرژی مجلس را «میهمان» کرده تا سرمقاله این شماره روزنامه را به مسئله هستهای ایران اختصاص دهد. مرادی با اشاره به این که «ایران هیچ وقت در پی سلاح اتمی نیست» مینویسد «تا قبل از این مرحله، تصور کشورهای غربی و مخالفان ایران این بود که ایران مسیری علمی را آغاز کرده و در نیمه راه قرار دارد بنابراین می توان ایران را از نیمه راه بازگرداند اما اکنون با کشوری که به دانش علمی این فناوری دست یافته ، چه می توانند بکنند؟»
روزنامه جمهوری اسلامی که تتیر اصلی خود را به «کامل شدن فناوری چرخه سوخت اتمی» اختصاص داده در یادداشت کوتاهی زیرعنوان «پیام قدرت» به نقش دولتمردان قبلی اشاره دارد و تاکید میکند «موفقیت اتمی ملت ایران، مرهون همه دولتمردانی كه در طول دو دهه گذشته با تمام توان از پا گرفتن و رشد این صنعت مهم حمایت كرده و برای آن برنامه ریزی نموده اند، می باشد. به همین جهت همه دولتمردان و دست اندركاران در همه دولتها باید از اسلاف خود به نیكی یاد كنند.»
یک روز پس از اعلام رسمی خبر راهاندازی بخشی از شبکهی تولید سوخت اتمی در نطنز روزنامه کیهان با ارائهی گزارشی از مراسم سخنرانی احمدینژاد، زیر عنوان «گام بلند ایران، آبشار هستهای کامل شد» در یک گزارش اختصاصی دیگر «ابعاد فنی دستاوردهای جدید هستهای» را بررسی میکند. روزنامهی کیهان که ظاهرا در این زمینه اطلاعات مفصلتر و دقیتری از دیگر روزنامهها در اختیار دارد در این گزارش ضمن بازشمردن نکات فنی، مینویسد «برای تهیهی سوخت نیروگاههای قدرت آب سبک (مانند بوشهر) درجهی عنای اورانیوم باید به حدود ۳ و نیم تا ۵ درصد افزایش یابد. اگر کشوری مایل به ساخت سلاح هستهای باشد باید اورانیوم را بالای ۹۰ درصد غنی کند (و این البته فقط یکی از روشهای ساخت سلاح هستهای است).» کیهان در این گزارش با اشاره به این که تعلیق فعالیتهای هستهای، ایران را بیش از دو سال و نیم از برداشتن گام نهایی در تبدیل نطنز به کارخانه غنی سازی اورانیوم (صنعتی) بازداشت مینویسد «با روی کار آمدن دولت اصولگرا در سوم تیرماه ۱۳۸۴ و تغییر استراتژای هستهای ایران از اعتماد سازی (که تعلیق جزو اساسی آن محسوب میشد) به اعمال اقتدار، روند خروج تاسیسات ایران از تعلیق آغاز شد.»
رسانههای گروهی ایران در حالی اخبار مربوط به فعالیتهای هستهای را در صدر اخبار خود قرار دادهاند که قرار است نیمه شب چهارشنبه محمد البرادعی، مدیركل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران سفر کند. هاشمی رفسنجانی روز گذشته و پیش از آغاز سفرهای خود به سوریه و کویت گفت «زمانی كه البرادعی وارد ایران شود، با شرایط جدیدی رو به رو خواهد شد.» دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین متذکر شد «ما از مسوولان پروندهی هستهیی ایران میخواهیم تا در این خصوص عاقلانه تصمیمگیری كند تا كارها به روند عادیش بازگردد.»
بهزاد کشمیریپور، گزارشگر صدای آلمان در تهران