جمشيد برزگر - بی بی سی
اکبر گنجی، روزنامه نگار سرشناس و ناراضی ايرانی، برای دريافت دو جايزه و ارايه چند سخنرانی در روسيه، ايتاليا و آمريکا از ايران خارج شده است.
آقای گنجی، اواخر اسفند ماه سال گذشته، پس از شش سال از زندان آزاد شد. او در آخرين ماه های بازداشت خود، دست به اعتصاب غذايی طولانی زد و به صراحت، آيت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی را مورد انتقاد قرار داد و خواستار کناره گيری وی از قدرت شد.
اکبر گنجی، قرار است روز دوشنبه، ۵ ژوئن، جايزه قلم طلايی را به عنوان روزنامه نگار برگزيده سال ۲۰۰۶ در مراسمی در کاخ کرملين در مسکو پايتخت روسيه دريافت کند.
اين جايزه از سوی انجمن جهانی روزنامه نگاران به آقای گنجی اهدا شده و قرار است در مراسم اهدای آن، علاوه بر اکبر گنجی، ولاديمير پوتين، رييس جمهوری روسيه و نيز رييس هيئت امنای انجمن جهانی روزنامه نگاران سخنرانی کنند.
نزديک به ۱۵۰۰ تن از مديران و سردبيران روزنامه ها و نشريات مختلف از سراسر جهان در اين مراسم که امسال در روسيه برگزار می شود، حضور خواهند داشت.
مراسم اهدای قلم طلايی آزادی، هر سال در يک کشور برگزار می شود.
اکبر گنجی، در جريان اقامت خود در روسيه، در يک کنفرانس مطبوعاتی نيز حاضر خواهد شد. وی سپس راهی ايتاليا می شود تا در آنجا، ضمن دريافت شهروندی افتخاری شهر فلورانس ايتاليا، درفش نقره ای، عالی ترين نشان شهر فلورانس را برای فعاليت هايش در راه دفاع از حقوق بشر و آزادی بيان دريافت کند.
پيش از آقای گنجی، شهروندی افتخاری فلورانس تنها به آندره ساخاروف، فيزيکدان و روشنفکر ناراضی در دوران اتحاد جماهير شوروی سابق اهدا شده بود.
سال گذشته نيز، اوريانا فالاچی، روزنامه نگار سرشناس ايتاليايی توانسته بود نشان درفش نقره ای را از آن خود سازد.
قرار است اکبر گنجی در جريان سفرش به ايتاليا، درباره شهروند جهانی و جهانی بودن حقوق بشر و علت دفاع از آن سخنرانی کند.
آقای گنجی، سپس راهی آمريکا خواهد شد و در چند دانشگاه اين کشور از جمله درباره اسلام و غرب، و جريان روشنفکری در ايران سخن خواهد گفت.
آقای گنجی، در شرايطی از کشور خارج شده که شماری از روزنامه نگاران و فعالان سياسی در هفته های اخير خبر از آن داده بودند که برای خروج آنان از کشور موانعی ايجاد شده است.
اکبر گنجی هم به بی بی سی گفت که وی نيز به دشواری و پس از تلاش بسيار موفق به دريافت گذرنامه خود شده است.
اگرچه ممکن است که وی به چند کشور اروپايی ديگر، از جمله آلمان، فرانسه و انگليس نيز سفر کند، اما آقای گنجی در گفت و گو با بی بی سی تاکيد کرد که مصمم است هر چه زودتر به ايران بازگردد.
وی سال ۱۳۷۹، پس از بازگشت از کنفرانس برلين، و به دليل اظهارات و ابراز ديدگاه هايش بازداشت و زندانی شد. اما بازداشت و زندان، نه تنها موجب نشد که آقای گنجی از شدت انتقادهايش بکاهد، بلکه در عمل دايره انتقادها و اعتراضات خود را بيش از پيش گسترش داد.
از همين رو، اين احتمال وجود دارد که وی در جريان سخنرانی ها و مصاحبه های خود در خارج از ايران، نکاتی را مطرح سازد که چندان خوشايند رهبران جمهوری اسلامی نباشد؛ امری که می تواند هنگام بازگشت، برای آقای گنجی بدون دردسر نباشد.
با وجود اين، به نظر می رسد که مقامات جمهوری اسلامی در عين آگاهی از اين مساله، در شرايط کنونی مناسب ديده اند که از خروج وی از ايران جلوگيری نکنند، حتی اگر وی در خارج از کشور، به تندی از عملکرد رهبران جمهوری اسلامی انتقاد کند.
جلوگيری از انجام سفر آقای گنجی برای حضور در مراسمی که صدها مدير، سردبير و روزنامه نگار از سراسر جهان در آن حضور دارند می توانست در شرايطی که ايران به سختی درگير مناقشه هسته ای است، موج تازه ای از انتقادها عليه جمهوری اسلامی را در رسانه های خبری دنيا به راه اندازد.