یکی از اتفاقاتی که به صورت عادی در زمان تغییر دولتها رخ می دهد، کنار رفتن بسیاری از مدیران ارشد دولت قبلی است که دارای پست سیاسی هستند. این افراد جای خود را به مدیران جدیدی می دهند که با خط مشی دولت جدید سازگاری بیشتری دارند و می توانند مجری سیاستهای تازه باشند. در عین حال، تمامی آموزشها و تجاربی که این گونه افراد در طی سالهای طولانی فراگرفته و فراهم آورده اند، یک سرمایه ملی است و به قیمت خطاها و تصحیح تدریجی روند امور حاصل شده است و دقیقا به همین دلیل نباید به آسانی نادیده گرفته شود. ایده «اتاق فکر» که از سوی برخی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مطرح شد، می توانست این تجارب را در کنار مدیران جدید قرار دهد و منجر به حفظ این دستاوردها شود اما متاسفانه دولت آقای احمدی نژاد این گام ضروری را برنداشت و هرز رفتن نیروها و از بین رفتن تجارب ادامه یافت.
در گزارشی که می خوانید ما به سراغ برخی از وزرا و معاونان سید محمد خاتمی رفتیم و اطلاعاتی را در باره وضعیت شغلی، مدیریتی و سیاسی آنان طلب کردیم. همچنین پرسیدیم که آیا برای همکاری و مشاوره در دولت جدید از آنان دعوت شده است یا نه؟ در باره مشکلات احتمالی این مدیران از نظر تشکیل پرونده در دیوان محاسبات نیز پرسشهایی را مطرح کردیم. پاسخ های ارائه شده را در زیر می خوانید:
مرتضی حاجی، وزیر آموزش و پرورش کابینه خاتمی
"مرتضی حاجی" وزیر آموزش و پرورش دولت سید محمد خاتمی در خصوص فعالیتهایی که پس از پایان دوران وزارت خود انجام می دهد، گفت: در تاریخ دوم خرداد یعنی یک روز پس از انجام مرحله دوم انتخابات با بیش از 34 سال خدمت دولتی بازنشسته شدم.
وی تاکید کرد: هم اکنون هیچ کار دولتی بر عهده ندارم و به عنوان مشاوره نیز از بنده در هیچ زمینه ای استفاده نمی شود.
این وزیر سابق متذکر شد: هم اکنون فعالیت من معطوف به چند فعالیت غیراجرایی شده است. من هم اکنون عضو هیات مدیره بانک سرمایه و رئیس هیات امنای دانشکده علوم و فنون مازندران هستم.
مرتضی حاجی در پاسخ به این سؤال که چه فعالیتی در بخش خصوصی انجام میدهد گفت: هیچ وقت در بخش خصوصی کار نکرده ام و علاقه ای هم به این کار ندارم. هم اکنون نیز فعالیتی در بخش خصوصی ندارم.
وی در پاسخ به این سؤال که دولت احمدی نژاد تا چه اندازه از تجارب و توانایی های وی استفاده می کند؟ گفت: بعد از تغییر و تحولات در دولت تاکنون هیچ تماسی با من و یا مدیران آموزش و پرورش گرفته نشده است. بنابراین کسی از این تجارب استفاده نمی کند.
وزیر سابق آموزش و پرورش گفت : مطمئنا کسی که خود را تا سطح وزیر یا معاون وزیر، استاندار و دیگر مشاغل حساس دولتی بالا کشیده است، به طور حتم در تامین مخارج و هزینه های زندگی خود هیچ گاه با مشکل روبرو نمی شود. ما این توانایی را داریم خرج خود را در بیاوریم. به همین خاطر اگر می گویم حاضرم تجارب خود را به مدیران جدید منتقل کنم به دنبال کسب درآمد نیستم.
حاجی گفت : بعد از انتخابات، تمامی مدیران آموزش و پرورش تغییر یافته و بعضا کسانی بر سر کار گمارده شده اند که سالها از مدیریت آموزش و پرورش دور بوده اند. این مدیران به طور قطع نیاز دارند از تجارب و دانش مدیران گذشته استفاده کنند، اما متاسفانه تا کنون این مهم نادیده گرفته شده است.
وی در خصوص فعالیت های سیاسی خود نیز گفت: همکاری هایی با بنیاد باران دارم و تا حدودی فعالیت های سیاسی خود را در این بنیاد انجام می دهم.
این وزیر سابق در ادامه به مشکلاتی که برای وی پس از دوره وزارت پیش آمده است اشاره کرد و گفت: پرونده هایی در خصوص فعالیت های وزارت آموزش و پرورش در دوران تصدی من در دیوان محاسبات تشکیل شده که در حد توانایی به آنها پاسخ داده و مابقی را به وزارت آموزش و پرورش ارجاع داده ام. حاجی ادامه داد: به طور مثال دیوان محاسبات به صدور مجوزی برای تاسیس یک مدرسه غیرانتفاعی برای یکی از دانشگاههای دولتی در یکی از استانها اعتراض دارد که به آن پاسخ داده و تاکید کرده ام که از نظر قوانین آموزش و پرورش، صدور این مجوز منع قانونی نداشته است.
وی گفت: هر چند روز یک بار از سوی دیوان محاسبات نامه ای به آدرس من ارسال می شود که باید به آنها پاسخ دهم. البته با این کارها مخالفتی ندارم چرا که معتقدم به هر حال مدیران جدید این حق را دارند که از فعالیت مجموعه تحت مدیریت خود آگاه شوند.
مرتضی حاجی وزیر سابق آموزش و پرورش در پایان تاکید کرد: به نظر می آید که مدیران جدید یک نوع بی توجهی به تجارب، دستاوردها و توانایی های مدیران سابق همراه با یک نوع بی اعتمادی از خود نشان می دهند که این امر در نهایت به ضرر کشور خواهد بود.
احمد خرم وزیر راه و ترابری در کابینه خاتمی
در همین زمینه با «احمد خرم» وزیر سابق راه و ترابری گفتگو کردیم که اعتراض زیادی نسبت به عدم توجه به تجارب و دستاوردهای دولت قبلی در دولت جدید داشت.
وی در پاسخ به این سؤال که هم اکنون چه فعالیتی دارد؟ گفت: بنده بازنشسته شده ام و هیچ جا چه خصوصی و چه دولتی کار نمی کنم. به عبارتی این روزها در کنار خانواده مشغول استراحت هستم.
این وزیر سابق ادامه داد: تمامی مشاغل از ما گرفته شده است. حتی یک پروژه ملی که بنده 4 سال به طور رایگان آن را به همراهی یک گروه طراحی و به سرمنزل مقصود رسانده بودیم پس از تصویب شورای عالی معماری و بسترسازی، تنها به دلیل اینکه مدیریتش با ما بود، بایکوت شده است.
خرم در تشریح طرح فوق گفت: یک طرح زیست محیطی را زیر نظر دولت و شهرداری در دامنه جنوبی البرز با عنوان "پارک کوهسار" تحت مطالعه داشتیم که پس از تصویب در مراجع ذیصلاح به ما گفتند که برای اجرای آن خبرتان می کنیم که پس از 6 ماه هنوز با ما تماسی گرفته نشده است. این در حالی است که بنده این طرح را به صورت افتخاری برای دولت و شهرداری انجام می داده ام.
وی در پاسخ به این سؤال که در بخش خصوصی چه فعالیتی دارد؟ گفت: حتی یک دقیقه در بخش خصوصی کار نکرده و نخواهم کرد.
این وزیر سابق در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا دولت جدید برای استفاده از تجارب مدیران قبلی برنامه ای دارد؟ گفت: ما نمی خواهیم از تجارب ما استفاده شود، فقط خواهش می کنیم که برای ما مشکل درست نکنند. بعد از انتخابات به طور میانگین هر روز یک نامه از مراکز مختلف مثل دیوان محاسبات برای من ارسال می شود و مدام بنده را برای سؤال و جواب کردن احضار می کنند.
خرم در خصوص این موارد گفت: یک خودرو ماکسیما در زمان وزارت بنده خریداری شده که آقایان مدعی هستند این یک کار اشرافی بوده است. عمده سؤالاتی که از ما می شود در همین رابطه هاست. به عبارتی بیشتر مشکل سازی است. مثلا در یک مورد از من سؤال می کنند که چرا اجاره 4 هزار خانه ای که از شرکت نفت برای کارگران و کارمندان دولت گرفته ایم را نپرداخته ایم. ما هم به صورت مستند و با دلیل و مدرک قانونی به آنها پاسخ می دهیم ولی فردا یک سؤال دیگر و یک پرونده دیگر برای ما درست می شود.
خرم ادامه داد: معتقدم که دولت جدید می تواند هر کس را که دوست داشت بر سر کار بیاورد، اما نباید مدیران قبلی که برای این انقلاب و نظام زحمت کشیده اند را به اندازه ای آزار دهد که آنها آرزو می کردند که هیچ گاه در کار دولتی نبودند. هر روز بیا و برو برای ما در این سازمان و آن سازمان درست نکنند. وی افزود: به طور مثال برای دریافت حقوق و مزایای بازنشستگیم چند ماه دوندگی کردم و در آخر هم مواردی مانند پاداشها و حق جذب مدیریت را به من ندادند. یعنی برای پرداخت حقوق ساده که حق من بود و کاملا هم قانونی است، سنگ اندازی می کردند.
موسوی لاری، وزیر کشور دولت خاتمی
"عبدالواحد موسوی لاری" وزیر کشور سابق نیز در این خصوص به خبرنگار سایت فردا گفت: هیچ گونه ارتباطی بین من و دولت جدید وجود ندارد و به عبارتی من در حال حاضر هیچ سمت و شغل دولتی ندارم. وی گفت: در حال حاضر مشغول راه اندازی یک مجله حقوقی هستم که تماما با بودجه شخصی انجام شده است.
این وزیر سابق در پاسخ به این سؤال که چرا دولت از تجارب مدیران گذشته استفاده نمی کند؟ گفت: این سؤال را باید آنهایی پاسخ دهند که از این توانایی که یک نوع ثروت ملی است، استفاده نمی کنند.
موسوی لاری در پاسخ به این سؤال که آیا مشکلات قضایی که برای مدیران دولت گذشته بعضا پیش آمده، برای وی نیز مطرح شده است؟ گفت: پرونده ای در دستگاه قضایی ندارم. اما دیوان محاسبات مدام از ما سؤالاتی می کند که به آنها حق می دهم و به تمامی سؤالات پاسخ کامل داده و می دهم.
وی در خصوص فعالیت سیاسی خود نیز گفت: من عضو مجمع روحانیون مبارز هستم و در چارچوب فعالیتهای این حزب کار سیاسی خود را انجام میدهم.
رمضان زاده، سخنگوی دولت خاتمی
"عبدالله رمضان زاده" یکی از مردان اصلی سید محمد خاتمی در اجرای برنامه های دولت اصلاحات نیز در گفتگویی با خبرنگار سایت فردا، در خصوص چگونگی بهره گیری دولت جدید از توانمندی های مدیران سابق گفت: متاسفانه در میان دولت یک ذهنیتی وجود دارد که معتقد است تمامی مدیران دولت های گذشته یا ناکارآمد بودند و یا فاسد، مگر اینکه خلافش ثابت شود. به همین دلیل عملا هیچ استفاده ای از تجارب مدیران گذشته مگر در چند مورد استثنایی و انگشت شمار نمی شود.
وی در ادامه به وضعیت شغلی خود پس از انتخابات اشاره کرد و گفت: من قبل از همکاری با دولت آقای خاتمی استاد یار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران بودم که بعد از پایان کار دولت، مجددا بر سر کار خود بازگشتم.
سخنگوی سابق دولت در پاسخ به این سوال که چه فعالیتی در بخش خصوصی انجام می دهد؟ گفت: به همراه تعدادی از دوستان تقاضای دریافت مجوز برای تاسیس یک دانشگاه غیرانتفاعی و مجازی داشته ایم که هنوز به نتیجه نرسیده است. به غیر از این من نه شرکتی دارم و نه در شرکت خصوصی ای فعالیت می کنم.
رمضان زاده در خصوص مسائلی که پس از پایان کار دولت برای وی از سوی دیوان محاسبات و یا قوه قضاییه پیش آمده است، گفت: البته این امر ارتباطی با دولت و مدیران جدید ندارد، چرا که این دو سازمان زیر نظر قوه مجریه نیستند. به هر حال من نیز نامه هایی از سوی دیوان محاسبات برای پاسخگویی در خصوص تعدادی از موارد دریافت داشته ام که به انها پاسخ خواهم داد. همچنین ازگذشته پرونده هایی در قوه قضاییه دارم که در حال رسیدگی است.
وی در پاسخ به این سوال که فعالیت سیاسی خود پس از انتخابات را چگونه ادامه می دهد؟ گفت: من عضو موسس و عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت هستم و طبعا زیر نظر و در کنار این حزب فعالیت های سیاسی خود را پیگیری خواهم کرد.
مجید انصاری، معاون امور حقوقی و مجلس دولت خاتمی
اما "مجید انصاری" که اگرچه از نزدیکان خاتمی بود، اما تنها در روزهای آخر به جمع اعضای هیات دولت پیوست، در این زمینه با خبرنگار سایت فردا گفتگویی انجام نداد و تاکید کرد که علاقه ای به بیان شرایط خود پس از انتخابات ندارد.
وی قبل از حضور در دولت نیز عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده است که هم اکنون نیز این سمت خود را حفظ کرده و تنها عنوان رسمی است که دارد.
انصاری همچنین از اعضای با سابقه مجمع روحانیون مبارز است که فعالیت های سیاسی خود را در این تشکل روحانی و سیاسی انجام می دهد.
شوشتری، وزیر دادگستری دولت خاتمی
"محمد اسماعیل شوشتری" وزیر سابق دادگستری نیز از جمله افرادی بود که در این خصوص با خبرنگار سایت فردا مصاحبه نکرد.
وی تنها به بیان این نکته بسنده کرد که " من پیش از حضور در دادگستری، قاضی بودم و پس از پایان کار نیز به قوه قضاییه بازگشتم. بنابراین هم اکنون هیچ رابطه ای با قوه مجریه ندارم."
وی در پاسخ به این سوال که آیا حضور در بخش خصوصی را هم تجربه کرد است؟ گفت: تاکنون در این بخش فعالیتی نداشته ام.
زنگنه، وزیر نفت دولت خاتمی
"بیژن نامدار زنگنه" وزیر سابق نفت نیز در گفتگویی با خبرنگار سایت فردا گفت: پس از پایان کار دولت آقای خاتمی هیچ مسئولیتی و یا همکاری ای با دولت ندارم و از من نیز درخواستی برای همکاری و یا حتی دادن مشاوره نشده است.
وی در پاسخ به این سوال که چه فعالیتی در بخش خصوصی دارد؟ گفت: هیچ فعالیتی در این بخش ندارم. من در حال حاضر تنها مدرس دانشکده عمران خواجه نصیر طوسی هستم و غیر از این کار، هیچ فعالیتی ندارم.
زنگنه در خصوص فعالیت سیاسی خود نیز گفت: در این عرصه نیز هم اکنون فعالیتی ندارم.
مرعشی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی
"سیدحسین مرعشی" معاون سابق رییس جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی نیز در پاسخ به سوال خبرنگار سایت فردا در این خصوص گفت: برای اینکه از تجارب گذشتگان استفاده کنیم نیاز به دو پیش شرط وجود دارد. اول حاکمیت عقل و دوم داشتن قصد خدمت از سوی مدیران جدید.
وی در حالی که چاشنی طنز نیز به پاسخ های خود اضافه می کرد، اظهار داشت: از روزی که خداوند متعال این نعمت را به من داد که از کار دولتی کنار گذاشته شوم، تا به امروز هیچ تماسی با من از سوی دولت برای استفاده از تجربیاتم انجام نشده و حتی کسی یک سوال هم از من در خصوص اتفاقاتی که در دوران مسئولیت در حوزه تحت نظارتم رخ دادند، نپرسیده است.
معاون سابق رییس جمهوری با همان طنزی که در کلامش بود در پاسخ به این سوال که هم اکنون چه فعالیتی را انجام می دهد؟ گفت: هفته ای دوبار به فضاهای سبز خارج از شهر رفته و استراحت می کنم و مابقی را در تهران می گردم و به دوستانم سر می زنم.
مرعشی در پاسخ به این سوال که هزینه زندگی خود را در این روزها چگونه تامین می کند؟ گفت: من کارمند دولت نبودم و به همین دلیل نیز حقوق بیکاری و بازنشستگی دریافت نمی کنم. منتهی پدر ما یک دهی داشت به نام قدرت آباد در نزدیکی رفسنجان که در آنجا 10 هکتار باغ پسته برای ما به ارث گذاشته که این باغ هزینه زندگی مرا تامین می کند.
وی که اخیرا به عنوان سخنگوی کارگزاران سازندگی انتخاب شده است، در ادامه در باره نوع فعالیت های سیاسی خود در زمان دولت جدید نیز گفت: از آنجایی که فعالیت سیاسی و حزبی در کشور ما چندان به رسیمت شناخته نمی شود، در نتیجه فعالیت های سیاسی نیز در دولت جدید فروکش کرده است. من نیز تنها در حدود 2 ساعت در هفته در جلسه شورای مرکزی کارگزاران شرکت می کنم و غیر از این فعالیت سیاسی دیگری ندارم.
مرعشی در پایان تاکید کرد که هر نهاد و یا سازمان دولتی و غیردولتی که تمایل داشته باشد، وی تجارب، داشته ها و توانایی های خود را به صورت رایگان در اختیار آنها قرار خواهد داد.
شمخانی، وزیر دفاع کابینه خاتمی
"علی شمخانی" وزیر سابق دفاع نیز که هم اکنون در "مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی" مشغول به فعالیت است، در خصوص اینکه چرا از توانمندی های مدیران گذشته در کشور به خوبی استفاده نمی شود، گفت:
بهتر است این سوال به شکل کلی از نهادهای مسئول پرسیده شود. ولی نیروهای انقلاب، انتقال و بکارگیری تجارب خویش را به دلیل اینکه خود را خادم دائم این نظام می دانند، منوط به درخواست و یا داشتن جایگاه شغلی نمی کنند.
وی تاکید کرد: نیروهای انقلاب رسالت "کمک کنندگی" و "تسهیل کنندگی" را با هر مکانیسیمی به شکل رسمی و غیررسمی بعنوان یک تکلیف در پاسداشت نظام، امام (ره) و شهدا به فعلیت می رسانند و بنده نیز مایلم اینگونه باشد.
علی صوفی، وزیر تعاون در دولت خاتمی
علی صوفی وزیر سابق تعاون در گفتگویی با خبرنگار سایت فردا پیرامون فعالیت هایی که در حال حاضر و پس از کار وزارتی انجام می دهد، گفت: بعد از پایان دولت بنده بازنشسته شدم و هم اکنون در هیچ جا فعالیتی ندارم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در بخش خصوصی فعالیتی دارد؟ گفت: هیچ فعالیتی نه در بخش خصوصی و نه در بخش دولتی در حال حاضر ندارم.
این وزیر سابق افزود: متاسفانه با تغییر دولت، کم لطفی هایی در خصوص انتصاب ها صورت گرفت. به صورتی که کلیه مدیران دولتی سالهای گذشته جز یک تعداد انگشت شمار، خانه نشین شده اند و از تجارب آنها هیچ استفاده ای نمی شود.
صوفی اظهار داشت: تاکنون هیچ درخواستی از من برای ارائه تجربیاتم نشده است و این شیوه قطعا به ضرر کشور خواهد بود.
محمدعلی ابطحی، معاون حقوقی و پارلمانی سابق رییس جمهوری
در همین رابطه ابطحی به خبرنگار سایت فردا گفت: من کارمند رسمی صدا و سیما بودم که بر اساس قوانین این سازمان، کارمندان با 25 سال سابقه بازنشسته می شوند. من نیز در حدود 2 سال قبل و پس از اینکه 25 سال سابقه کاریم به پایان رسید، بازنشسته صدا و سیما شدم. البته هنوز کار تسویه حساب آن انجام نشده است و به دنبال آن هستم. بنابراین در حال حاضر هیچ کار دولتی ندارم.
وی در خصوص فعالیت هایی که در حال حاضر انجام می دهد، گفت: از چند سال پیش موسسه غیرانتفاعی گفتگوی ادیان را تاسیس کردم که همسرم مدیر عاملی آن را بر عهده دارد. این موسسه یک NGO فعال در امور گفتگوی ادیان است که سازمان ملل نیز آن را به رسمیت شناخته است. همچنین مجله «اخبار ادیان» را نیز منتشر می کنم.
ابطحی در پاسخ به این سوال که آیا مشکلات حقوقی پس از پایان کار دولتی برای وی بوجود آمده است؟ گفت: در این زمینه مشکل خاصی ندارم. تنها یک مصاحبه در خصوص وضعیت مجلس هفتم داشتم و گفته بودم که موج استعفای وزاری دولت در راه است. پس از پایان کار دولت، پرونده ای در خصوص این مصاحبه برایم تشکیل شد که چند باری برای پاسخگویی احضار شدم اما چندی است که خبری در این خصوص نشده است.
وی در خصوص فعالیت های سیاسی خود نیز گفت: فعالیت های سیاسی من به سه بخش تقسیم می شود. یکی مطالبی است که هر روزه در وبلاگم می نویسم که به طور مستمر ادامه دارد و تلاش دارم که آن را با قوت ادامه دهم. از این طریق نظرات سیاسی خود را به صورت روزانه منتشر می کنم.
معاون سابق رییس جمهوری افزود: بخش دوم فعالیت های سیاسی من مربوط می شود به مشاوره هایی که به دوستان داده و در جلسات سیاسی آنها به عنوان یک مشاور شرکت می کنم.
ابطحی گفت: در نهایت من عضو موسس مجمع روحانیون مبارز هستم و طبعا زیر نظر این مجمع، فعالیت های خود را ادامه می دهم. در حال حاضر هم دبیر کمیته فرهنگی این مجمع هستم و زیر نظر اقای خاتمی فعالیت می کنم.
سید احمد معتمدی، وزیر سابق ارتباطات و فن آوری
معتمدی در گفتگو با خبرنگار سایت فردا اظهار داشت: در حال حاضر عضو هیات علمی دانشگاه امیر کبیر هستم و غیر از این کار، هیچ فعالیتی چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی ندارم.
وی متذکر شد: البته بخش عمده وقت روزانه من مصروف به پاسخ گویی سوالات دیوان محاسبات می شود که هیچ ارزشی ندارد. چرا که پرونده های متعددی در خصوص اعضای دولت سابق تشکیل داده و من نیز چون عضو این دولت بودم، مدام تحت سوالات بیهوده قرار می گیرم.
این وزیر سابق تصریح کرد: پرونده هایی که علیه اعضای دولت قبلی تشکیل شده، بی محتوا است که ارزش چندانی ندارد و اگر بخواهیم برای افراد از اینگونه پرونده ها درست کنیم، می توانیم چندین هزار پرونده تشکیل دهیم.
معتمدی از بیان محتوای پرونده هایی که علیه وی در دیوان محاسبات تشکیل شده، خود داری کرد اما اظهار داشت: به صورت موردی نمی خواهم در این مورد صحبت کنم. اما به طور کلی سمت و سوی این پرونده ها چندان مناسب نیست. به طور مثال مدیری 11 فعالیت در زمان مدیریت خود انجام داده که 10 مورد آن سودآور بوده و یک مورد ضرر داده است. حالا آقایان می گویند که آن مدیر باید ضرر را از جیب خودش پرداخت کند که این نوع استدلالات بی منطق است و در هیچ کجای دنیا اینگونه نیست. متاسفانه مشاهده می شود که از اینگونه پرونده ها برای اکثر اعضای دولت سابق تشکیل شده است.
وی در خصوص فعالیت های سیاسی خود نیز گفت: در حال حاضر فعالیت خاصی ندارم و تنها در جلساتی که در بنیاد باران تشکیل می شود به صورت پراکنده شرکت می کنم.
از دیگران چه خبر؟
خبرنگار سایت فردا علی رغم اینکه تلاش کرد با تمامی اعضای کابینه گذشته مصاحبه داشته باشد، اما موفق به این امر نشد چرا که دسترسی به تعدادی از وزرای سابق از جمله عطاالله مهاجرانی که در خارج از کشور به سر می برد، مقدور نبود.
همچنین افرادی چون یونسی یا خانم ابتکار حاضر به پاسخگویی در این زمینه نشدند.
به هر حال خبرنگار سایت فردا کسب اطلاع کرد که معصومه ابتکار معاون سابق رییس جمهوری در حال حاضر استاد دانشگاه تربیت مدرس بوده و از آنجایی که عضو هیات مدیره این دانشگاه می باشد، به صورت رسمی از آنجا حقوق دریافت می کند.
وی همچنین یک NGO را تحت عنوان «مرکز صلح و محیط زیست» تاسیس کرده که در خصوص مسائل زیست محیطی و حفاظت از آن فعال است.
معصومه ابتکار همچنین در تلاش برای انتشار مجدد فصل نامه «فرزانه» است که چندی است منتشر نمی شود.
تا آنجایی که خبرنگار سایت فردا کسب اطلاع کرده است، محمد شریعتمداری وزیر سابق بازرگانی در حال حاضر در دفتر مقام معظم رهبری به عنوان مشاور مشغول فعالیت است.
مسعود پزشکیان وزیر سابق بهداشت و درمان نیز گفته می شود که هم اکنون در تبریز به سر برده و در تعدادی از مراکز درمانی مشغول طبابت می باشد.
برادران شرکا و محمد رضا عارف نیز در دانشگاه تهران تدریس می کنند.
احمد مسجد جامعی وزیر سابق ارشاد هم اکنون مسئولیت موزه قران را برعهده دارد.
محمود حجتی وزیر سابق جهاد و کشاورزی نیز با تاسیس یک مرکز مطالعاتی در خصوص کشاورزی روزگار می گذراند.