*خروج نيروهای خارجی از عراق ضرورت دارد
خبرگزاری دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسی خارجی - ايران
منوچهر متکی با تاکيد بر اين که اميدوار است روسيه به تعهداتش در قبال ايران عمل کند، به غرب هشدار داد تا گامهايی برندارد که فضای مثبت ايجاد شده در بحث هستهيی را تحت تاثير قرار دهد.
به گزارش خبرنگار سياسی - خارجی خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، منوچهر متکی، وزير امور خارجه کشورمان پس از پايان نهمين اجلاس وزرای خارجه کشورهای همسايهی عراق در دفتر مطالعات سياسی و بينالمللی وزارت امور خارجه در نشستی مطبوعاتی به سوالات خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ داد.
سولانا به ابهامات پاسخ دهد
وی با اشاره به ديداری که دکتر علی لاريجانی، دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان در روزهای آينده با خاوير سولانا، رييس سياست خارجی اتحاديهی اروپا خواهد داشت، افزود: مذاکرات بايد جامعالاطراف باشد و تمام طرفها در آن حضور داشته و مشارکت کنند. پاسخگويی به برخی ابهامات نيازمند تصميمسازی است.
متکی ادامه داد: اين گونه نيست که شخص آقای سولانا بتواند به تمامی ابهامات ما پاسخ دهد. اين مذاکرات در بخشهايی به تصميمسازی نياز دارد و پس از طرح مباحث آن به صورت ملموستر آن را درخواهيد يافت.
نگاه مثبت ايران به شرايط جاری هستهيی
وزير امور خارجه با بيان اين که نگاه کلی تهران به شرايط جاری هستهيی مثبت است، اظهار داشت: اين نگاه مثبت از ارادهی مبتنی بر حسن نيت ناشی میشود و طرفهای مختلف در گفتوگوهایشان بر اين مساله تاکيد داشتهاند.
متکی تاکيد کرد: نبايد گامهايی برداشته شود که اين آمادگی و فضای مثبت ايجاد شده را متاثر کند. به عنوان مثال ما در اجلاس گروه هشت حضور نداريم و فکر میکنيم هر گونه تصميمسازی در صورت جامعالاطراف نبودن و بدون حضور جمهوری اسلامی ايران که قاعدتا با توجه به اين مساله جامعالاطراف نخواهد بود، میتواند به روند مثبت ايجاد شده لطمه بزند.
وی هم چنين گفت: بنابر آنچه گفته شد معتقديم تمام طرفهای درگير با اين مساله بايد کمک کنند تا با استفاده از اين فضای موجود، گفتوگوها به تفاهمی جامعالاطراف منتهی گردد.
هفته آخر مرداد زمان پاسخ ايران به ۱+۵
متکی در ارتباط با اين که مقصود ايران از اعلام مردادماه برای پاسخگويی به مجموعهی پيشنهادی ۱+۵ چه زمانی از اين ماه است؟ افزود: مراد ما هفته آخر مرداد ماه است.
وی در ارتباط با اين که آيا تهران حاضر است ابهاماتش در خصوص اين مجموعه را با واشنگتن به صورت مستقيم مطرح کند؟ گفت: ما گفتوگوهای مستقيمی با آمريکا پيرامون بحث هستهيی در برنامهمان نداريم.
متکی ادامه داد: آنچه که از سوی آمريکايیها اعلام شده نيز بحث مشارکت با گفتوگوهای گروه سه گانه اروپايی، چين و روسيه بوده که ما اين مساله را بلامانع میدانيم و روشن اعلام کردهايم که از مذاکراتی عادلانه و غير تبعيضآميز و بدون پيش شرط حمايت میکنيم.
مواضع منطبق بر واقعيات از جانب مسکو
متکی در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا در ارتباط با اين که با توجه به درخواست کاخ سفيد از مسکو برای اعمال فشار بر تهران در بحث هستهيی، ايران چه انتظاری از روسيه دارد؟ گفت: در بحث هستهيی با دوستان روسی در تبادل نظر مستمر هستيم و مواضع روسيه تاکنون در توجه به واقعيات موجود منطبق بوده است.
وزير امور خارجه همچنين با استقبال از اظهارات اخير ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه مبنی بر لزوم خروج پروندهی هستهيی ايران از شورای امنيت و بررسی آن در شورای حکام تصريح کرد: اين مواضع مواضع درستی است که میتواند زمينه ساز گامهای مثبت بعدی گردد و به هر حال ما اميدواريم بر اساس توافقات موجود هر چه سريعتر زمينهی راهاندازی نيروگاه بوشهر فراهم گشته و روسيه به تعهداتش در اين خصوص عمل کند.
گزارشی از اجلاس تهران
به گزارش خبرنگار سياسی - خارجی خبرگزاری دانشجويان ايران، منوچهر متکی، وزير امور خارجه کشورمان در بخش ديگری از اظهاراتش در اين نشست مطبوعاتی اظهار داشت: شرکت کنندگان تصريح کردند که از اين پس هر گونه کمک به عراق بايد با درخواست دولت اين کشور انجام گيرد و البته دولت عراق چه در اين اجلاس و در چه در ديدارهای دوجانبه طلب و درخواست مساعدت را از همسايگانش به عمل آورده است.
وی افزود: نکتهای که ضرورت همکاریهای همسايگان عراق با اين کشور را ايجاب میکند مساله تداوم ناامنیها و اقدامات مشکوک تروريستی در عراق است که میتواند برای کل منطقه نگران کننده باشد.
متکی ادامه داد: از سوی ديگر تداوم حضور نيروهای خارجی از ديگر موضوعاتی بود که مدنظر کشورهای همسايه عراق قرار داشت. هم چنين بحث ناامنیها و اقدامات تروريستی و برخی گروههای تروريستی مشخص در اين اجلاس بحث شد و بندهايی از بيانيه نيز به اين مسايل اختصاص يافته است.
وی با اشاره به بخشهايی از بيانيهی پايانی نهمين اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای همسايهی عراق افزود: کشورهای همسايه عراق بر سپردن مباحث امنيتی به نيروهای عراقی تاکيد دارند و خواست ما خروج نيروهای خارجی از عراق است.
ديدگاه روشن ايران در قبال جريانات عراق
وزير امور خارجه با محکوم کردن شديد اقدامات تروريستی در عراق ادامه داد: فکر میکنم نگاه ما در محکوميت تروريسم در عراق کاملا روشن است و اغلب گفتوگوی مشترک در آينده میتواند به حل موضوع ناامنیها در عراق کمک کند.
متکی هم چنين گفت: در اجلاس دو پيشنهاد مطرح بود. نخست اين که برنامه زمانبندی برای خروج نيروهای خارجی از عراق اعلام شود و ديگری تکيه بر قطعنامههای پيشين برای خاتمه ماموريت نيروهای خارجی در عراق بود.
اميدواری ايران نسبت به خروج نيروهای بيگانه از عراق
متکی ابراز اميدواری کرد که در مدت باقیمانده از زمان در نظر گرفته شده قطعنامهی ۱۶۳۷ نيروهای خارجی عراق را ترک کنند و نيروهای عراقی امنيت کشورشان را به دست گيرند.
وی تصريح کرد: ما کماکان معتقديم که عراقیها بهتر میتوانند با ناامنیها در کشورشان مقابله کنند.
متکی با بيان اين که از نظر جمهوری اسلامی ايران اقدامات تروريستی در عراق به شدت مشکوک است، ادامه داد: ما فکر میکنيم با مطالعات بيشتر دستهای پنهانی پشت سر اين مسايل وجود دارد که اختلافات قومی در عراق را هدف قرار داده و منافع ملت عراق را ناديده میانگارد.
وزير امور خارجه خواست جامعه بينالمللی مبنی بر ضرورت خروج نيروهای خارجی از عراق را مورد اشاره قرار داد و بر اين امر تاکيد کرد.
به گزارش ايسنا، وزير امور خارجه کشورمان در خصوص خروج نيروهای اشغالگر از اين کشور گفت: در سفر اخير خود به ايتاليا اقدام اخير دولت جديد ايتاليا مبنی بر خروج نيروهای ايتاليايی از عراق را ستودم، اقدامی که قبل از آن، اسپانيا نيز انجام داده بود.
وی دربارهی نياز احتمالی دولت عراق به وجود برخی از نيروهای بينالمللی در اين کشور گفت: اين موضوعی است که بايد در قالب سازمانهای منطقهيی مثل سازمان کنفرانس اسلامی مورد بررسی قرار گيرد و چنين خبری به صورت مصوبه هنوز مطرح نشده است.
وی تاکيد کرد: سپردن امنيت عراق به دولت و مسوولين ذيربط عراق بهترين راه تامين امنيت در اين کشور است، تا نيازی به نيروهای خارجی در اين کشور نباشد.
آيا احمدینژاد به مصر میرود؟
متکی درباره اين که آيا دکتر محمود احمدینژاد، رييس جمهور کشورمان در آينده به مصر سفر خواهد کرد؟ گفت: سفرهای خارجی مختلفی در برنامه جناب آقای دکتر احمدی نژاد وجود دارد ولی در مورد مصر هنوز برنامهای نداريم.
متکی در جمع خبرنگاران در خصوص روابط ايران و مصر نيز گفت: ايران و مصر دو کشور مهم منطقهاند و تاکنون در بسياری از موضوعات منطقهيی و بينالمللی گفتوگو و تبادلنظر داشتهاند.
وی با اشاره به اجلاس قاهره و نشستی که اخيرا با رييس جمهور مصر برگزار شد و هم چنين ديدار وزير امور خارجه اين کشور در گامبيا با دکتر محمود احمدی نژاد، رييس جمهور کشورمان اظهار داشت: با شرکت در اجلاسهای مختلف فرصت مناسبی برای بحث و گفتوگو دربارهی موضوعات مورد علاقه و موضوعات مشترک دو کشور در منطقه و صحنهی بينالمللی فراهم میشود. اکنون نيز در عرصه روابط اقتصادی و هم چنين رفتوآمدهايی که انديشمندان و چهرههای فرهنگی و نمايندگان مجلس دو کشور دارند، روابط ميان دو کشور برقرار است.
گل حامل پيامی نبود
وی در پاسخ به اين سوال که آيا عبدالله گل، وزير امور خارجهی ترکيه در جريان حضور اخيرش در تهران پيامی از واشنگتن برای مقامات کشورمان آورده است؟ گفت: آقای عبدالله گل چندی پيش سفری به ايران داشتند و در اين سفر در خصوص مساله عراق و فعاليتهای صلح آميز هستهيی ايران تبادل نظر داشتيم که اين امر بسيار طبيعی است، اما انتقال پيام يا بحث تبادل پيامی از طريق وزير خارجه ترکيه مطرح نبوده است.
ايران نيازی به پاسخ مقدماتی دادن ندارد
وی هم چنين در پاسخ به اين سوال که ابهامات مورد نظر ايران در خصوص بسته پيشنهادی ۱+۵ به کدام کشور باز میگردد؟ اظهار داشت: در خصوص ابهامات مقصودم کشور خاصی نيست، بلکه مجموع طرفهای تدوين کننده بسته و ارايه آن به ايران بايد به پاسخگويی در اين خصوص بپردازند که طبيعتا آقای سولانا هم جزوی از آنهاست.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، منوچهر متکی، وزير امور خارجهی کشورمان در ادامهی اين نشست خبری در خصوص پاسخ ايران به بستهی پيشنهادی غرب گفت: ديدارهايی که با مقامات مختلف کشورها در حال شکلگيری است، در اين جهت است که گامهايی برای پاسخ ايران به اين بسته برداشته شود. پاسخ ايران مقدماتی لازم دارد، پس نياز به پاسخ مقدماتی ندارد.
وی تاکيد کرد: اين ديدارها يک پاسخ مقدماتی نيست، بلکه مقدمات يک پاسخ است.
تلاشهای ايران برای حمايت از ملت مظلوم فلسطين
وی در خصوص تلاش ايران برای حمايت از ملت فلسطين گفت: موضع ايران نسبت به رژيم صهيونيستی در ۲۷ سال گذشته روشن بوده و دولت جديد شفاف و آشکارا اين مواضع را تاکنون بيان کرده است.
متکی ادامه داد: در سالهای گذشته هرگز به بيانيههايی که در اجلاسهای مختلف در تاييد رژيم صهيونيستی داده شده است، رای ندادهايم و اين رژيم را جعلی و غيرقانونی تلقی کردهايم.
متکی ادامه داد: طرح ما برای حل مساله فلسطين طرحی کاملا سياسی و روشن است، ساکنين اصلی اين سرزمين بايد در يک همهپرسی شرکت و دولت خود را تعيين کنند و به همه بفهمانند که آنان ساکنين اصلی اين سرزمين هستند.
امنيت منطقهيی در دستور کار دولت ايران
به گزارش خبرنگار ايسنا، وی با بيان اين که مساله انسجام و همکاری کشورهای منطقه برای برقراری امنيت از اهميت بسيار بالايی برخوردار است، گفت: در اين اجلاس که البته مسالهی اصلی عراق بود، با استفاده از نگاه عمومی شرکتکنندگان و جنايات اخير رژيم صهيونيستی در نوار غزه، کشورهای شرکت کننده در بيانيهای جداگانه نظر خود را در اين باره بيان کردهاند.
وزير امور خارجه کشورمان ادامه داد: در حال حاضر بحث امنيت منطقهيی در دستور کار دولت قرار دارد، ولی به طور عامتر در کنفرانس اسلامی و اتحاديه عرب بايد اين بحث مطرح شود و برای رسيدن به يک نتيجه کلی در اين زمينه نياز به يک اجماع عمومی در ميان شرکتکنندگان اين اجلاس میباشد.
امنيت زايران ايرانی در عراق
وزير امور خارجه کشورمان با اشاره به موضوع امنيت زايران ايرانی در عراق اظهار داشت: موضوع امنيت زايران ايرانی برای دولت از اهميت بسيار بالايی برخوردار است و مهمتراز آن، اين يک انجام وظيفه در برابر عشق مردم به انجام فريضهی الهیشان است.
وی ادامه داد: در مذاکرات با مقامات عراقی بر اين نکته تاکيد و راهکارهايی را حتی با تقبل هزينههای بيشتر برای ايجاد حداکثر امنيت ممکن به عمل آوردهايم.
متکی با توجه به شرايط ويژهی کنونی و اقدامات کور تروريستی که با انگيزههای مختلف انجام میگيرد، گفت: هر چند توصيههای احتياطآميز را به زايرين قبل از رفتن به عراق میکنيم، اما آنچه مسوولين کشور ما بر آن تاکيد دارند نگرانی از اقدامات تروريستی و همکاری دوجانبه و چند جانبه کشورهای همسايه عراق برای مبارزه با تروريسم است.
وی ادامه داد: برقراری آرامش و ثبات نسبی در اين کشور هم برای کشورهای همسايه عراق و هم زايرانی که به آنجا میروند، مفيد است.
عزم جدی ايران برای همکاری اقتصادی با عراق
متکی در خصوص تبادلات اقتصادی ايران با عراق گفت: با اين که تبادلات اقتصادی ايران و عراق و کشورهای همسايه با اين کشور در دستور کار اجلاس تهران نبوده است، ولی در بند ۲ بيانيه به همکاری کشورها برای ارتقای همکاریهای اقتصادی خود با عراق در کنار بحث همکاری برای مبارزه با تروريسم و همچنين همکاری برای بازسازی عراق و بازگشايی سفارتخانهها در عراق مطرح شده است.
متکی ادامه داد: به منظور اجرای پروژههايی در عراق و بحث تجارت در عراق نيز توافقهای خوبی بين دو کشور صورت گرفته است. بازارچههای مرزی فعال هستند، برخی بازارچهها نيز در حال غنی و فعالتر شدن هستند و همچنين شبکههای برقرسانی برای انتقال برق به عراق احداث شده است.
وزير امور خارجهی کشورمان تاکيد کرد: عزم ما برای همکاری اقتصادی با عراق جدی است.
تداوم تعليق مذاکره با آمريکا
وی همچنين به درخواست رهبران عراقی برای مذاکره ميان ايران و آمريکا به منظور حل مسالهی عراق اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی ايران در راستای سياست حمايت از مردم عراق اين درخواست را پذيرفت، اما بداخلاقی آمريکا و بهرهبرداری سياسی از آن باعث شد که آن را به حالت تعليق درآوريم و زمان آن نيز مشخص نيست.
ايران و ادامهی تصميمگيری در خصوص کمک اقتصادی به فلسطينیها
وی در خصوص پروژههای اقتصادی ايران برای کمک به ملت ستمديده فلسطين و اين که آيا سيستمی بانکی به اين منظور طراحی شده است؟ گفت: در اين زمينه در حال تصميمگيری هستيم و اخيرا وزير بهداشت فلسطين و وزير خارجه اين کشور با وزير انرژی ما ديدارو گفتوگو داشتند و کشور ما در اين زمينه تلاش میکند، به مردم فلسطين کمک کند.
وی در خصوص پرداخت کمکهای نقدی گفت: هنوز اين کمکها پرداخت نشده است.
انتقاد ايران از واکنش ضعيف کشورهای اسلامی در قبال جنايات صهيونيستها
وزير امور خارجهی کشورمان در پاسخ به اين سوال که آيا سازمان کنفرانس اسلامی در زمينهی جلوگيری از جنايات رژيم صهيونيستی عليه مردم بیگناه فلسطين تدبيری انديشيده است؟ گفت: هدف اصلی تاسيس کنفرانس اسلامی وجود فلسطين و مردم ستمديدهی اين کشور بوده است و در تمامی اجلاسهای اين سازمان چه در سطح سران فلسطين موضوع اصلی بوده است.
وی ادامه داد: متاسفانه انتظاری که از کشورهای مسلمان برای انديشيدن تدبيری جدی جهت برخورد مناسب با تجاوزات رژيم صهيونيستی لازم بود، برآورده نشد.
توجيه کافی برای مقابلهی جدی با رژيم صهيونيستی
متکی همچنين ادامه داد: در شرايط فعلی که جنايات وحشيانهی اخير رژيم صهيونيستی و لشگرکشی عظيم اين رژيم، تخريب خانهها و اجازه کشتار زنان و مردان و کودکان فلسطينی به دليل يک نفر اسراييلی توجيه میشود، مسلما وجود ۱۰ هزار و ۵۰۰ اسير فلسطينی، رزمندگان و مقاومان فلسطينی و کشورهای منطقه و همچنين کشورهای اسلامی را برای برخورد با تجاوزات رژيم اشغالگر قدس مجاب میکند.
متکی ادامه داد: ايران سعی میکند اين صدا را در تمامی اجلاسها و کنفرانسها به گوش همه برساند و هر جا که تصميمات اتخاذ شده با علم و نگاه ايران نسبت به مساله فلسطين و انزجار از رژيم صهيونيستی تطابق نداشته، در يک حرکت بينالمللی مخالفت خود را نشان داده است، منجمله جاهايی که به هويت و اهميت رژيم صهيونيستی اشاره میکند.
به گزارش ايسنا، وزير امور خارجهی کشورمان با اشاره به توافق اسلو اظهار داشت: گفته میشد با اجرای اين طرح در يک پروژه پنج ساله تمام مشکلات و مسايل در خاورميانه حل خواهد شد و استقرار و ثبات و آرامش به خاورميانه بر میگردد، ولی ديديم که اين طور نشد. انتفاضهها يکی پس از ديگری ادامه پيدا کرد و اين عکسالعمل طبيعی ملت فلسطين در برابر تجاوز بود.
وزير امور خارجهی کشورمان تاکيد کرد: ما از ملت بیگناه فلسطين حمايت میکنيم، به خصوص در حوزههای بازسازی و کمکهای مادی، کمکهای بشردوستانهی مردمی ما هميشه برای آنها آماده خواهد بود.
متکی گفت: اصلاحات منطقهيی از يک ضمانت اجرايی و عملياتی برخوردار نيستند، ولی جمهوری اسلامی ايران تمام تلاش خود را میکند تا بتوانيم آنچه را که منافع منطقهيی کشورها را تامين میکند، از طريق اين اجلاسها فراهم کند.