خبرگزاری دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژی هستهيی
رييسجمهور آمريکا گفت: نشست گروه هشت فرصتی خواهد بود که به ايران نشان دهيم در خصوص اين که اين کشور نبايد سلاح هستهيی داشته باشد، قاطعيم.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از خبرگزاری آسوشيتدپرس، جورج بوش، رييسجمهور آمريکا روز جمعه در کنفرانس خبری در شيکاگو با فرضی خواندن اين سوال که اگر ايران تا پيش از نشست گروه هشت به مجموعهی پيشنهادی غرب دربارهی برنامهی هستهيیاش پاسخ ندهد، گروه هشت چه خواهد کرد؟ گفت: گروه هشت فرصتی است برای آن دسته از ما که در اين مساله درگيريم تا برای ايرانیها روشن کنيم در ارادهمان مبنی بر اين که آنها سلاح هستهيی نداشته باشند، قاطع هستيم.
در حالی که ايران بارها تاکيد کرده صرفا برنامهای صلحآميز را در زمينهی فنآوری هستهيی دنبال میکند، بوش با ذکر اين که با ولاديمير پوتين، همتای روسیاش دربارهی کرهی شمالی و ايران گفتوگو کرده است، ادامه داد: معتقدم که پوتين خطرات در اختيارگيری سلاح هستهيی در ايران را درک میکند.
وی افزود: برخی کشورها در خصوص تحريمها راحتتر از ديگران برخورد میکنند و بخشی از مسالهای که در برخی از اين کشورها با آن روبهرو هستيم، اين است که آنها منافع اقتصادی دارند.
بوش گفت: بخشی از هدف ما اين است که اطمينان دهيم منافع امنيت ملی و امنيت منافع جهانی بر منافع اقتصادی ارجحيت دارد.
رييسجمهور آمريکا با ذکر اين که اولين گام در حل ديپلماتيک مسايل، داشتن هدفی مشترک است که شرکتکنندگان دربارهاش توافق کرده باشند، با متهم کردن ايران به داشتن برنامهی تسليحاتی هستهيی افزود: در مورد ايران هدف اين است که آنها به شکلی قابل راستیآزمايی از شر برنامهی سلاحهای هستهيیشان خلاص شوند و اولين گام تعليق قابل راستیآزمايی آنهاست.
وی افزود: به هر حال اگر آنها به شکل قابل راستی آزمايی آنچه را در پاريس گفتند، انجام خواهند داد، انجام دهند، ما بر سر ميز بر میگرديم. اين چيزی است که گفتهايم و انجام خواهيم داد.
رييسجمهور آمريکا با اشاره به ديدار خاوير سولانا، رييس سياست خارجی اتحاديهی اروپا وعلی لاريجانی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران گفت: نقش سولانا در اين مساله را تحسين میکنيم و در ديدار با وی در اتريش از او به علت انجام دادن اين کار خوب تشکر کردم.
بوش در پاسخ به اين سوال که آيا دربارهی ايران احساس فوريت میکند؟ گفت: من نسبت به اين که چيزها در جهان چه طور جريان دارند، واقعگرا هستم.
وی دربارهی مذاکرهی دو جانبه با کرهی شمالی نيز گفت: بارها به صورت علنی گفتهام نگرانی من نسبت به پرداختن دوجانبه به اين مساله اين است که به سرعت گزينهها را از دست میدهيم و گاهی اوقات برای رهبر يک جامعهی غير شفاف بازگشت بر سر ميز و مشکل ساختن از کشوری نظير آمريکا که با آنها مخالف است، کار سادهتری است.
بوش ادعا کرد: مشکل در کرهی شمالی و ايران اين است که آنها گزينههایشان را انتخاب کردهاند و آنچه ما میگوييم اين است که راه بهتری برای شما وجود دارد و اين مسيری متفاوت است.