مرکل: اگر ايران با پيشنهاد ۵+۱ موافقت نکند، مسيرهای ديگری طی خواهد شد
خبرگزاری دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژی هستهيی
در حالی که جورج بوش گفت که "ايران بايد متوجه باشد که نمیتواند ما را منتظر نگهدارد" آنگلا مرکل بيان داشت: اگر ايران با پيشنهاد ۵+۱ موافقت نکند مسيرهای ديگری طی خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از پايگاه اينترنتی کاخ سفيد، جورج بوش، رييس جمهور آمريکا روز پنجشنبه در کنفرانس خبری مشترک با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در اشترال زوند گفت: مذاکرات بسيار قوی داشتيم که بسيار بيشتر از يک مذاکره و بهتر بگويم يک جلسهی استراتژی بود.
وی با ذکر اينکه دربارهی ايران و خاورميانه گفتوگو شده است، افزود: برای ايرانیها روشن کرديم که اگر غنیسازی را به شکلی قابل راستی آزمايی تعليق کنند، ما بسيار بسيار خرسند خواهيم بود که برسر ميز مذاکره بنشينيم.
بوش با تاکيد بر حل ديپلماتيک برنامهی هستهيی ايران گفت: ترديدی نيست که اين مساله میتواند از طريق ديپلماتيک حل شود و ترديدی نيست اين امر زمانی که آلمان و آمريکا استراتژی چگونگی حل آن را طرح کنند، میتواند به شکل ديپلماتيک حل شود.
بوش گفت: بسيار مهم است که آنگلا و من در نشست گروه هشت با ولاديمير پوتين کار کنيم تا وی را ترغيب کنيم به ما بپيوندد تا با صدای بلند و روشن به ايرانیها بگوييم: شوخی نمیکنيم. اين مسالهای جدی است. جهان در اصرار بر اين که شما نبايد برنامهی تسليحات هستهيی داشته باشيد متحد است.
مرکل با بنيادی و اساسی خواندن مجموعهی پيشنهادی ۵+۱ به ايران گفت: اما تاکنون هيچگونه واکنش مقامات ايرانی را دربارهی اينکه موضعشان دربارهی پيشنهاد چيست دريافت نکردهايم و به همين علت است که وزيران امورخارجه تصميم گرفتند به وضوح از طريق قطعنامهی شورای امنيت سازمان ملل نشان دهند که اگر ايران پاسخ ندهد و پيشنهاد را نپذيرد مسير جديدی را طی خواهيم کرد.
مرکل افزود: در هنوز بسته نشده است.
وی ادامه داشت: روسيه، چين، سه کشور اروپايی و آمريکا همگی قصد دارند هماهنگ عمل کنند و اين را به وضوح از طريق اقدامشان در شورای امنيت نشان دهند.
مرکل در خصوص اينکه مسير جديد چه میباشد گفت: آنچه دربارهاش صحبت میکنيم ضرورتا روندی کاملا جديد نيست و فقط دورهای ديگر است؛ ما صبورانه منتظر آن بودهايم که ببينيم آيا ايران اين پيشنهاد را بررسی خواهد کرد يا خير و اينکه به چه روشی واکنش نشان خواهد داد؛ اما تاکنون هيچگونه واکنش معتبری را دريافت نکردهايم.
صدراعظم آلمان گفت از نظر ما پيش شرط مذاکران همواره تعليق فعاليتهای غنیسازی بوده است.
وی ادامه داد: از طريق اقدام جاری روشن خواهيم ساخت که به علت دريافت نکردن پاسخ، اقدامی هماهنگ اتخاذ و گامهايی خاص برداشته خواهد شد.
مرکل گفت: اگر ايران پاسخ ندهد و فکر کند میتواند به اميد شکاف در جامعهی بينالمللی طفره برود، اشتباه خواهد کرد و به همين علت است که از نتيجهی نشست وزيران امور خارجه ۵+۱ بسيار خرسندم.
بوش نيز اظهار کرد: ايرانیها بايد توجه داشته باشند که نمیتوانند ما را معطل کنند و به شکاف در ائتلاف اميدوار باشند؛ بنابراين اولين گام رفتن به شورای امنيت و صحبت کردن به شکلی مشترک تا حد ممکن است.
به گزارش ايسنا، رئيس جمهور آمريکا با ذکر اينکه ديپلماسی به کار زيادی نياز دارد و منافع مختلفی در اينجا دخالت دارند گفت: ما ايران را تحريم کردهايم؛ بنابراين موضعی متفاوت با ديگران داريم؛ برای من حمايت از تحريمها ساده است؛ زيرا اين کاری است که تقريبا انجام شده است.
وی با متهم کردن ايران به تلاش برای توليد سلاح هستهيی گفت: به نفع ماست که اطمينان يابيم آنها سلاح ندارند. دستيابی ايرانیها به سلاح هستهای خطرناک است و اين واقعيتی قابل تشخيص است.
بوش افزود: ايرانیها به شورای امنيت برده خواهند شد؛ ما به آنها گفتهايم که اين فرصت شما برای پيش رفتن است و ما تمايل داريم پاسخ را در يک دورهی زمانی منطقی دريافت کنيم و منظورمان همان چيزی است که میگوييم.
وی ادامه داد: ما با ايران دربارهی يک دورهی زمانی منطقی، چند هفته و نه چند ماه صحبت کردهايم و آنها ما را باور نکردند؛ بنابراين اکنون به شورای امنيت میرويم و در اين کار متحديم .
رييس جمهور آمريکا گفت: ما انتخابمان را کردهايم مبنی بر آنکه میخواهيم با شما رابطه داشته باشيم؛ اما شما سلاح يا قابليت توليد سلاح را نخواهيد داشت.
بوش در ادامه خيال پردازیهای خود گفت: بسيار خطرناک است اگر پنج سال بعد ايران با سلاح هستهای برخيزد و همسايگانش را تهديد کند و آن گاه آنها به ما میگويند که شما در آن دورهی زمانی کجا بوديد و چه میکرديد؟
رييس جمهور آمريکا گفت: اکنون زمان به پايان رسيده است و اين به معنای آن است که وقتی گفتيم چند هفته و نه چند ماه منظورمان همين بود اکنون به شورای امنيت میرويم.
وی افزود: آنها میتوانند هر زمانی ظاهر شوند و بگويند، يک دقيقه صبر کنيد اکنون ما میخواهيم بازگرديم و مذاکره کنيم.
رييس جمهور آمريکا گفت: ما هرگونه مذاکرات بيشتر با ايرانیها مانع ايجاد نخواهيم کرد.
بوش گفت: از نظر ما برای اينکه بر سر ميز مذاکره بنشينيم آنچه بايد انجام دهند اين است که به طور قابل راستیآزمايی نشان دهند، غنی سازی نمیکنند.