خبرگزاری دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژی هستهيی
شبکه خبری فاکس نيوز به نقل از يک ديپلمات شورای امنيت نوشت که قطعنامهی پيشنهادی شورا درباره ايران فرصت کوتاهی را برای تعليق غنی سازی و کار بر روی راکتور آب سنگين در اختيار تهران قرار میدهد.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) اين شبکه خبری آمريکايی افزود: ژان مار دولاسابلير، سفير فرانسه نزد سازمان ملل که کشورش رياست دورهای شورای امنيت در ماه ژوييه را عهدهدار است گفت: شورا کار بر روی قطعنامهی ايران را آغاز کرده است.
وی توضيحات بيشتری در اين باره نداد.
يک ديپلمات عضو شورای امنيت که خواست نامش فاش نشود گفت: پيش نويس قطعنامه تعليق تمامی فعاليت غنی سازی و فعاليت مربوط به راکتور آب سبک در ايران را در دورهای کوتاه درخواست میکند.
وی افزود: اين پيش نويس از آژانس بينالمللی انرژی اتمی و جامعه بينالمللی میخواهد اين تعليق را راستی آزمايی کنند و از آژانس بينالمللی انرژی اتمی خواهد در خصوص پايبندی ايران به شورا گزارش دهد.
اين گزارش حاکی است: در خصوص هيچ جدول زمانی تصميمگيری نشده است، اما ديپلمات ياد شده آن را حدود ۳۰ روز دانست.
بر اساس اين گزارش پيش نويس قطعنامه میگويد که اگر آژانس بينالمللی انرژی اتمی گزارش دهد ايران به درخواستها پايبند نبوده است آنگاه شورای امنيت معيارهايی تحت بند ۴۱ فصل هفت منشور سازمان ملل را دنبال خواهد کرد.
اين بند اعمال تحريم عليه کشور درگير را مجاز میداند اما توسل به زور را در نظرندارد.
ديپلمات ياد شده اظهار کرد، شورا هم چنين خواهد گفت که اگر ايران فعاليتهای مربوط به غنی سازی و توليد آب سنگين را متوقف کند، میتوان از اعمال تحريمها خودداری کرد.
پنج عضو دايم شورای امنيت و آلمان که پاسخ ايران به مجموعهی پيشنهادیشان را در زمانی که تمايل داشتند دريافت نکردند در نشستی که ۲۱ تير در پاريس برگزار شد تصميم گرفتند بررسی موضوع ايران در شورای امنيت را از سر بگيرند.
سران گروه هشت نيز در يکشنبه گذشته از تصميم وزيران امور خارجه حمايت کرده و از تهران خواستند به پيشنهادشان پاسخ دهد.
پنج عضو دايم شورای امنيت و آلمان در نشستی غير رسمی در خصوص تدوين قطعنامهای که تعليق غنیسازی اورانيوم در ايران را الزامی میسازد، گفتوگو کردند.
به گزارش آسوشيتدپرس، اين نشست که روز سهشنبه برگزار شد پس از آن صورت گرفت که سران گروه هشت تصميم گرفتند از بازگردانی مسالهی هستهيی ايران به شورای امنيت سازمان ملل حمايت کنند و از تهران خواستند به مجموعهی مشوقهايی که خرداد ماه دريافت کرده است پاسخ دهد.
جان بولتون، سفير آمريکا نزد سازمان ملل پس از اين نشست که پشت درهای بسته برگزار شد، گفت: در اين نشست دربارهی متنی مذاکره کرديم که از ايران تعليق تمامی فعاليتهای غنیسازی اورانيوم و بازفرآوری پلوتونيوم را طلب میکند.
وی با ذکر اين که به دلايلی نمیتواند توضيحاتی ارايه دهد افزود: روسيه و چين هيچ کدام دستوراتی در خصوص چگونگی پيشبرد نداشتند؛ بنابراين اميدوارم روز چهارشنبه مذاکراتی در اين باره داشته باشيم.
بولتون ابراز اميدواری کرد که ظرف يک هفته در صورت امکان اين قطعنامه به تصويب برسد و مدعی شد مخالفتهای چندانی در اين باره وجود ندارد.
سفير آمريکا نزد سازمان ملل گفت: ما بر روی متن پيشين کار خواهيم کرد و به همين دليل اميدواريم که زمان زيادی را نگيرد؛ زيرا دفعهی قبل به رسيدن به توافق در اين باره کاملا نزديک بوديم.
وی ادامه داد: اما بايد ديد که چه رخ میدهد و ما در نشستی که داشتيم مذاکرات اساسی انجام نداديم؛ زيرا روسها و چينیها آماده نبودند در اين مرحله گفت و گو کنند.
ويتالی چورکين، سفير روسيه نزد سازمان ملل نيز به خبرنگاران گفت: وزيران خارجهی ما تصميم گرفتند که ما بايد کار بر روی قطعنامه دربارهی ايران را آغاز کنيم و اين کاری است که ما سعی میکنيم انجام دهيم.
خبرگزاری شينهوا نيز با اشاره به اين خبر نوشت: در مشاورات غير رسمی روز سهشنبه که ۲۰ دقيقه به طول انجاميد شش کشور هيچ تصميمی دربارهی قطعنامهی مربوط به ايران اتخاذ نکردند و انتظار میرود گفتوگوهای غير رسمی در اين باره چهارشنبه دنبال شود.