یکشنبه 8 مرداد 1385

همايش بررسی تحولات منطقه خاورميانه، سخنان نماينده حزب‌الله در ايران، ابراهيم يزدی، هرميداس باوند و احمد زيدآبادی، ايسنا

خبرگزاری دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسی

همايش «بررسی تحولات منطقه خاورميانه» عصر روز شنبه با حضور عبدالله صفی‌الدين (نماينده حزب‌الله در ايران)، ابراهيم يزدی، هرميداس باوند و احمد زيدآبادی در محل سازمان دانش‌آموختگان ايران اسلامی (ادوار تحکيم وحدت) برگزار شد.


* سلاح حزب‌الله بايد در دست حزب‌الله بماند*

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، نماينده جنبش حزب‌الله لبنان در ايران اظهار داشت: «سلاح حزب‌الله بايد در دست حزب‌الله بماند؛ چراکه تا اين لحظه کسی نبوده که امنيت ما را در مقابل اسرائيل تضمين کند. بحث امنيت ما يک بحث جدی است. حزب‌‏الله از هيچ‌‏ کس ديکته نمی‌‏پذيرد. حزب‌‏الله آزاد است و برای استقلال و آزادی خود اهميت قائل است.»

عبدالله صفی‌‏الدين اظهار داشت: «با اينکه رابطه‌ عاطفی و روحی با شيعيان داريم، اما در مسائل داخلی کشورها دخالت نمی‌‏کنيم. اين يک واقعيت است. ما، خود، حد و مرزمان را می‌‏دانيم و توجه به مصالح کشورها برای ما در اولويت است.»

وی در ادامه گفت: «آزادی جنوب لبنان اولين شکست بزرگ اسرائيلی‌‏ها محسوب می‌‏شد، لذا آنها به دنبال عکس‌‏العملی بودند تا اين شکست را جبران کنند؛ چراکه در اين شکست، اقتدار و ابهت رژيم صهيونيستی از بين رفته بود و پس از آن بيشترين فشارها از سوی آمريکا برای خلع سلاح به حزب‌‏الله وارد شد.»

وی تصريح کرد: «دو روز قبل از ترور رفيق حريری، مصوبه عجيب و غريبی مبنی بر خلع سلاح حزب‌‏الله توسط سازمان ملل متحد صادر شد که ترور رفيق حريری بهانه خوبی برای اجرای اين قطعنامه بود اما آنها با اهرم‌‏های فشار متعدد نتوانستند به نتيجه برسند.»

صفی‌‏الدين با بيان اينکه حزب‌‏الله به منطق و گفت‌‏وگو معتقد است، گفت: «دبيرکل حزب‌‏الله در جلسات متعدد در خصوص ضرورت تجهيز سلاح حزب‌‏الله توضيح داد. ما گفته‌ايم که اگر کسی ما را قانع کند که سلاح حزب‌الله به نفع لبنان نيست قانع خواهيم شد اما تاکنون هيچ بحثی از خلع سلاح مطرح نشده است. سلاح برای حزب‌‏الله در حمايت از مردم لبنان در مقابل تهاجمات رژيم صهيونيستی لازم است، زيرا هيچ‌ ‏کس قادر به دادن تضمين به لبنان در زمينه عدم تجاوز رژيم صهيونيستی نيست، به گونه‌‏ای که آمريکا و اروپا هم نمی‌‏توانند در اين زمينه ضامن خوبی محسوب شوند. حزب‌‏الله از هفت ماه پيش اعلام کرده بود که به دنبال راهکاری برای آزادی اسرای لبنانی در بند رژيم صهيونيستی است. زمانی که راه حلی برای آزادی اسرا نداشتيم، دو اسراييلی را به اسارت گرفتيم تا با اسرايمان معاوضه کنيم اما اسرائيل در اين مدت ۱۷ روز با استفاده از نيروی هوايی خود که قوی‌‏ترين و بزرگ‌‏ترين نيروی هوايی منطقه است، به مراکز مسکونی و نظامی حمله کرد و سعی داشت با حمله به لبنان ظرف يک هفته حزب‌‏الله را خلع سلاح و از شر آن خلاص شود اما تا اين لحظه اسرائيل علی‌رغم تمام حملات وحشيانه خود نتوانسته است به هيچ هدف نظامی و استراتژيک خود دست يابد.»

عبدالله صفی‌الدين گفت: «برای اولين بار در سازمان ملل متحد بحث آتش‌ ‏بس در مورد اين جنگ مطرح نمی‌‏شود. شکاف اروپا و آمريکا شروع شده است و برخی از کشورهايی که به اسرائيل مجوز حمله داده بودند، شروع به اعتراض عليه آمريکا و اسرائيل می‌‏کنند.»

وی تاکيد کرد: «اسرائيلی‌‏ها در حمله زمينی در دو دهکده کوچک خسارت‌‏های زيادی ديدند و بيش از بيست تانک آنها منهدم و بيش از ۶۰ زخمی و کشته داده‌اند؛ لذا وقتی هدف‌‏های پيش‌‏بينی شده اسرائيل تحقق نمی‌‏يابد، رايس برای تلافی فشار کشورهای اروپايی و توقف جنگ وارد منطقه می‌‏شود.»

صفی‌‏الدين ابراز عقيده کرد: «نگاه سياسی و کلاسيک به مسائل لبنان يک نگاه اشتباه است. لبنان کشور عجيب و غريبی است. در لبنان ۱۸ طايفه و ۴۰ حزب سياسی و گروه حضور دارند.»

وی با تاکيد بر اينکه حزب‌‏الله به مذاکره با رعايت مسائل مربوط به مردم و شيعيان لبنان معتقد است، گفت: «وزير خارجه آمريکا در ۱۰ روز اول به منطقه نيامد تا به اسرائيلی‌‏ها فرصت داده باشد، اما وقتی ديدند اسرائيل به هيچ هدفی نرسيد و حزب‌‏الله نيز خلع سلاح نشد، به منطقه آمد. امروز اسرائيل می‌‏گويد ناتو در منطقه مستقر شود و در لبنان هيچ بحثی در مورد خلع سلاح حزب‌‏الله مطرح نيست. ما توجه زيادی به مصالح لبنان داريم و در وهله اول به آن توجه می‌کنيم. دستاوردها منحصر به حزب‌الله نيست. همه‌ مردم لبنان در پيروزی‌ها شريک هستند.»

وی افزود: «دولت لبنان نيز بحث خلع سلاح حزب‌‏الله را قبول ندارد. ما از همان روز اول اعلام کرديم اگر بتوانيد ما را قانع کنيد که سلاح حزب‌‏الله برای حمايت از مردم لبنان مفيد نيست، ما سلاح‌‏هايمان را تحويل می‌‏دهيم. تا کنون هيچ بحثی در خصوص خلع سلاح در لبنان مطرح نشده است.»

نماينده حزب‌‏الله لبنان در ايران با بيان ايتکه هيچ تحريمی از لحاظ مواد غذايی و دارويی در لبنان نداريم، گفت: «اگر شيعيان جهان اختلاف سياسی هم داشته باشند، محبت عاطفی با هم دارند. يهودی‌‏ها اين‌گونه نيستند، آنها در بحث پول و زندگی خيلی خسيس هستند و حاضر نيستند ۱۸ روز به نفع هيچ‌‏کس در پناهگاه بدون کار بمانند. ما از لحاظ نيرو کمبود نداريم. کسی هم تا کنون اين مساله را مطرح نکرده است.»

نماينده حزب‌الله در ايران تاکيد کرد: «اسراييلی‌ها آمده‌اند تا در آن مناطق زندگی کنند. برای درگيری نيامده‌اند. آنها تحمل اين مسائل را ندارند و نمی‌توانند اين وضعيت را در روزهای آينده تحمل کنند و به دولت اسراييل برای پايان جنگ فشار خواهند آورد. ما از ارتباطات و امکاناتمان به نفع ملت لبنان استفاده کرديم و با مصالح ملت‌های ديگر بازی نمی‌کنيم.»

صفی‌‏الدين با اشاره به اينکه پنج نفر از لبنانی‌‏ها در زندان اسرائيل بودند که ما خواستار آزادی و مشخص شدن سرنوشت آنها بوديم، تصريح کرد: «ما برای انسان‌‏ها حيثيت قائل هستيم و لبنانی‌‏ها و حزب‌‏الله به جوانان و مردم خود اعتقاد زيادی دارند، ما تکليف خود می‌‏دانستيم که آنها را از زندان دشمن آزاد کنيم. لبنانی‌ها تمايل دارند که در مناطق خودشان زندگی کنند. فرهنگ مقابله با رژيم صهيونيستی و فرهنگ حزب‌الله در ميان شيعيان وجود دارد.»

وی گفت: «هيچ نوع تناسبی بين بهانه‌های اسراييل با اين نوع عمليات وجود ندارد. طبق گفته‌‏های خودشان، اسرائيل از دو سال قبل برای حمله به لبنان در ماه سپتامبر آماده شده بود اما زمانی که ديد حيثيتش با اسارت دو اسرائيلی خدشه‌‏دار شد، جنگ را جلو انداخت. ما شروع‌کننده جنگ نبوديم. اگر برای آزادی اسرايمان راههای ديگری بود چرا کسی آن را پيشنهاد نکرد و تا کنون هم چيزی گفته نشده؟ فرهنگ اسراييل اين است که بايد عربها در زندان ذليل بمانند. روشن شد که آنها برنامه از پيش تعيين شده‌ای داشتند و می‌خواستند جنگ را بدون دليل شروع کنند.»

صفی‌‏الدين اظهار داشت: «ما به اسرائيل حمله نکرده‌‏ايم بلکه از کشورمان دفاع می‌‏کنيم. ما تنها دو اسير از آنها گرفتيم. به حيثيت مردم خود اعتقاد زيادی داريم. چرا بايد اين عده در زندان بمانند؟ بايد تلاش کنيم اين افراد را که در زندان اسراييل هستند آزاد کنيم. ما به دنبال آزادی اسرای خود هستيم. سرنوشت تعدادی از آنها هنوز معلوم نيست.»

وی با اشاره به ديدار حزب‌‏الله با خاتمی در زمان آغاز به کار رياست‌ ‏جمهوری وی، گفت: «خاتمی در آن جلسه گفت که حزب‌‏الله يک حزب مستقل است و ايران به عنوان يک دولت اسلامی به آن کمک می‌‏کند.»

نماينده حزب‌الله لبنان در ايران گفت: «در طول سال‌‏های گذشته با احترام به مواضع سياسی ايرانی‌‏ها، هرگز در مسائل آنها دخالت نکرده و نمی‌‏کنيم. رابطه ما با دولت خاتمی و هاشمی همين رابطه‌‏ای بود که امروز هست، ارتباط ما با سوريه و ايران مطلق نيست بلکه مشروط به حفظ منافع است.»


* پرونده‌ جنايات اسراييل بايد به شورای حقوق بشر سازمان ملل ارجاع شود *

ابراهيم يزدی نيز گفت: «کشورهايی که می‌خواهند به لبنان کمک کنند شايد اشتباه کرده‌اند که اين پرونده را به شورای امنيت سازمان ملل واگذار کرده‌اند. پرونده‌ جنايات اسراييل بايد به شورای حقوق بشر سازمان ملل ارجاع داده شود؛ چون در آنجا کسی حق وتو ندارد.»

به گزارش ايسنا، ابراهيم يزدی با گرامی‌داشت ياد شهيد دکتر مصطفی چمران و امام موسی صدر، افزود: «در طول تاريخ ۱۴۰۰ ساله‌ شيعه، دوران جديدی آغاز شد که می‌توان آن را بازسازی دوران اقتدار شيعه ناميد و امام موسی صدر نقش اساسی در آن داشت. زمانی شيعيان در لبنان شهروند حساب نمی‌شدند، تا چه رسد به شهروند درجه ۲ بودن. شيعه از نظر امکانات اقتصادی و سياسی در جايگاه بسيار نامطلوبی بود.»

يزدی با اشاره به تلاش‌های امام موسی صدر در لبنان، گفت: «درايت و وسعت نظر امام موسی صدر آن‌چنان بود که حتی مسيحيان عضو حرکت محرومين لبنان شدند و طبيعی است که انقلاب اسلامی ايران نيز به تحولات آنجا شتاب داد. اما تحولات لبنان نتيجه‌ انقلاب ايران نبود که بعضی‌ها می‌خواهند آن را به نفع خود مصادره کنند.»

وی با بيان اينکه دستاوردهای لبنان را نمی‌توان مختص حزب‌الله دانست، گفت: «دوره‌ جنگ‌های کرامه نقطه‌ عطفی در جنگ فلسطين بود. سازمان آزادی‌بخش فلسطين وارد اين مساله شد و برای اولين بار عمليات مستقل نظامی را در دره‌ کرامه انجام داد و از آن به بعد متولی‌گری فلسطين از دست اعراب درآمد و از آن تاريخ آرام آرام اين اسراييل بود که در جنگ‌ها هزينه می‌پرداخت.»

يزدی گفت: «بايد ديد جنگ‌های اتفاق افتاده تا چه اندازه از نظر فرزانگی سياسی قابل توجيه است. آتش‌بس دير يا زود اعلام خواهد شد و اين جنگ نمی‌تواند ادامه پيدا کند. در اين بازی جديد که در لبنان شروع شده، اسراييل بازنده است و نمی‌تواند از اين بازی پيروز خارج شود. اسراييل در دو هدف اعلام شده که آزادی دو سرباز و خلع سلاح حزب‌الله است، موفق نخواهد بود.»

وی تاکيد کرد: «دير يا زود اسراييل مجبور خواهد شد علی‌رغم فشار آمريکا بدون هيچ قيد و شرطی آتش‌بس را بپذيرد. در اين صورت به هيچ کدام از اهدافش نخواهد رسيد جز اينکه افکار عمومی مردم جهان را عليه خود بسيج کرده است.»

وی با اشاره به پيشنهاد ايران برای برگزاری نشست سران کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی، افزود: «برخی کشورهای اسلامی هنوز درباره اين جنگ اعلام موضع نکرده‌اند و کشورهای عربی هم مايل نيستند تصميماتی بگيرند که به نفع اين جريان باشد. جامعه اعراب در کشورهای مختلف به دليل شکست‌های مستمری که از اسراييل خورده‌اند دچار آسيب روانی شده است. اگر حزب‌الله، خود، به اسراييل ضربه بزند راضی‌اند اما اگر با هويت اسلامی‌شان اين کار را بکنند تاثيرات بلندمدت‌تری خواهد داشت که برخی سنی‌ها و وهابيون از آن استقبال نمی‌کنند. اگر اسراييل نتواند با ادامه‌ عمليات کنونی، حزب‌الله را به زانو درآورد ممکن است مجبور باشد ادامه جنگ را به بيرون از لبنان تسری دهد.»


* حزب‌الله هيچ ‌وقت فرقه‌گرايی را ترويج نمی‌کند *

احمد زيدآبادی نيز گفت: «در همه جنگ‌ها و تهاجماتی که در دنيا رخ می‌دهد، اولين مساله مورد تقاضا، برقراری آتش‌بس است؛ اما در لبنان هيچ يک از قدرت‌های بزرگ تقاضای آتش‌بس نکرده‌اند و يا اگر تقاضايی داده‌اند مشروط به شروطی است که فعلا هيچ کدام از طرفين آن را نپذيرفته‌اند.»

به گزارش خبرنگار ايسنا، اين فعال سياسی اظهار داشت: «جنگ لبنان شايد تنها منازعه‌ عربی و اسراييلی است که اعراب در آن حاضر به موضع‌گيری علنی عليه اسراييل نشده‌اند و حتی خبرهايی هم در دست است که نشان می‌دهد مقام‌های عربی به برخی اسراييلی‌ها گفته‌اند پيش رويد و متوقف نشويد تا اين مشکل حل شود. آنها می‌گويند با توجه به وضعيت خاورميانه و روالی که بايد طی کند، حضور يک نيروی مسلح خارج از کنترل دولت لبنان در جنوب اين کشور ديگر ضرورت ندارد و در انواع قطعنامه‌هايی که سازمان ملل تصويب کرده به صراحت گفته شده که حزب‌الله بايد خلع سلاح شود.»

اين عضو شورای سياست‌گذاری سازمان دانش‌آموختگان ايران اسلامی (ادوار تحکيم وحدت) اظهار داشت: «نگرانی آنها از وضعيت حزب‌الله اين است که با توجه به قدرت حزب‌الله و رابطه اين حزب با ايران، ممکن است ايران بخواهد هنگامی که در پرونده‌ هسته‌يی و برخی مسائل ديگر تحت فشار قرار می‌گيرد، از حزب‌الله به عنوان اهرم فشار و عامل بازدارنده استفاده کند.»

تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 


زيدآبادی ادامه داد: «تصور آنها اين است که محور ايران، سوريه، حماس و حزب‌الله در منطقه شکل گرفته که رسما در جهت اخلال در برنامه‌ خاورميانه بزرگ حرکت می‌کند. آنها گمان کرده‌اند اگر توافقنامه‌ صلح ميان فلسطين و اسراييل امضا شود، اين محور فعال می‌شود.»

اين تحليل‌گر مسائل خاورميانه با اشاره به سکوت کشورهای عربی و اعتقاد آنها مبنی بر خلع سلاح حزب‌الله، گفت: «دو رفتار از سوی حزب‌الله سبب شد که برخی کشورهای ميانه‌رو و محافظه‌کار عرب نگران شوند. اعراب در جنگ‌های مختلف از اسراييل شکست خورده‌اند که اسراييلی‌ها آن را انکار نمی‌کنند. حزب‌الله تاکيد کرد که ما افسانه‌ شکست‌ناپذيری اسراييل را باطل کرديم. همين مساله ملک عبدالله و مبارک را تحقير کرد.»

زيدآبادی همچنين تاکيد کرد که حزب‌الله هيچ ‌وقت فرقه‌گرايی را ترويج نمی‌کند.


* سکوت اعراب به نفع اسراييل است *

هرميداس باوند اظهار داشت: «سکوت کشورهای عربی در قبال جنايات اسراييل و بخصوص موضع سه کشور درخور توجه جهان عرب که حزب‌الله را باعث اين رويداد تلقی کردند و فرآيند موضع‌گيری آنها، بطور نسبی به نفع اسراييل بوده است. به همين دليل برگزاری نشست سازمان کنفرانس اسلامی به سبب تشتت در دنيای عرب با تاخير مواجه شده است.»

به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران، هرميداس باوند با بيان اين مطلب و با اشاره به برخی موارد نقض قوانين بين‌المللی در لبنان، گفت: «با کودکان، زنان و از کارافتادگان بدون هيچ‌گونه تفکيکی در اين مورد رفتار می‌شود. فراتر از همه، نقض فاحش اصول حقوق بين‌المللی مندرج در کنوانسيون چهارگانه ژنو در سال ۱۹۴۹ در رابطه با خودداری از حمله به مناطق و افراد غير نظامی در زمان جنگ است که به عنوان جنايات جنگی تلقی می‌شود.»

وی با بيان اينکه جنايات عليه بشريت، جنايات جنگی و نفس عمل تجاوز که خود در راس جنايات بين‌المللی قرار می‌گيرد، باعث جريحه‌دار شدن وجدان جامعه‌ بشری شده است، گفت: «هر استراتژی خاصی که مد نظر بوده و حمله به لبنان سرآغاز طرح آن است، به واقع جنايت‌بار است.»

باوند ادامه داد: «هم در کنفرانس رم و هم در شورای امنيت، مساله آتش‌بس با وتوی آمريکا مواجه شد؛ در صورتی که در تمام سوابق شورای امنيت هر منازعه‌ مسلحانه‌ای که پديدار می‌شد، اگرچه ممکن است قطعنامه‌ها منصفانه نبوده باشد، آتش‌بس بلافاصله مطرح می‌شد. در اينجا حتی حاضر نشدند که چنين قطعنامه‌ای صادر شود. بخصوص از سوی اسراييل و آمريکا تاکيد شد که آتش‌بس مغاير با اهداف مورد نظر آنهاست و خانم رايس هم تاکيد کرد که اين رويداد آغازی است برای فرآيند مساله تغيير خاورميانه.»

وی خاطرنشان کرد: «هم‌اکنون تلاش می‌شود که اين جنگ در محدوده لبنان حفظ شود و گسترش پيدا نکند. با توجه به پيوند حزب‌الله با ايران و سوريه، برخی معتقدند مساله حل نمی‌شود مگر با حضور سوريه و ايران. به همين دليل برخی عدم حضور سوريه و ايران را در کنفرانس رم، نقطه ضعف و علت نافرجامی و ناکامی کنفرانس می‌دانند. در اين تحليل در نهايت ممکن است آتش‌بس حاصل شود و نيروهای ناتو بجای نيروهای سازمان ملل متحد بيايند.»

باوند گفت: «نگرانی ديگر اين است که مساله به خارج از لبنان تسری پيدا کند و به سمت سوريه برود. سوريه نيز سعی می‌کند بهانه‌ای به دست کسی ندهد. حمايت از مساله‌ لبنان و مردم لبنان در تمام محافل بين‌المللی امری لازم است ولی پيوند دادن و پيوستگی ايجاد کردن اشتباه بزرگی است؛ چراکه ايران به واقع نمی‌تواند نقش نظامی در اين مورد داشته باشد.»

اين استاد دانشگاه گفت: «بر اين باورم که آنها می‌خواهند مساله‌ انرژی هسته‌يی را با مساله بحران خاورميانه پيوند دهند که در آن شرايط بتوانند برای استفاده سخت‌افزاری، آزادی عمل داشته باشند و بدون مانع اين خواست را تحقق بخشند. اگر حزب‌الله موفق شود پايدار بماند و تلفات انسانی قابل توجه به اسراييل وارد کند، درون خود اسراييل واکنش‌هايی ايجاد خواهد شد. ولی اگر مساله به فراتر از لبنان تسری پيدا کند، آن‌ وقت کشورهای ديگر منطقه نيز در امان نخواهند بود.»

Copyright: gooya.com 2016