چهارشنبه 11 مرداد 1385

وزير امور خارجه سابق آلمان: ايران تا ۲۰ سال آينده به توليد سوخت هسته ای نياز ندارد، ايلنا

صلح در خاورميانه تنها با سازش فلسطين و اسرائيل برقرار می شود

تهران- خبرگزاری کار ايران

وزير امور خارجه سابق آلمان گفت: اگر ايران به دنبال برنامه هسته‌‏ای غيرنظامی است، هم‌‏اکنون بهترين پيشنهاد ممکن (بسته پيشنهادی کشورهای ۱+۵) را در اختيار دارد.

به گزارش خبرنگار سرويس ديپلماتيک خبرگزاری کار ايران( ايلنا)"يوشکا فيشر" که در سفری غيررسمی به دعوت دبير سابق شورای عالی امنيت ملی به ايران سفر کرده است، در يک نشست خبری در سفارت آلمان گفت: از ابتدای سفرم به ايران که پس از صدور قطعنامه شورای امنيت درباره برنامه هسته‌‏ای ايران انجام گرفت، مشخص بود که موضوع اصلی گفت‌‏وگوهای ما در ايران مساله هسته‌‏ای است.
وی با اشاره به ديدارهای خود با روحانی و ولايتی و همچنين ديداری که با کمال خرازی انجام خواهد داد، گفت: با متکی نتوانستم ملاقات کنم زيرا وی به خاطر بحران خاورميانه هم‌‏اکنون در سفر است اما در گفت‌‏وگوهای ديگر تلاش کردم تا نقطه نظرات آلمان را تبيين کنم.
فيشر با بيان اينکه امروز مساله بر سر حق ايران برای دستيابی به انرژی صلح‌‏آميز هسته‌‏ای نيست، گفت: در ماه‌‏های اخير اين حق به رسميت شناخته شده و دليل آن هم پيشنهاد ۱+۵ است که آمريکا نيز در آن مشارکت داشته است.
وی اين پيشنهاد را بهترين پيشنهادی دانست که تاکنون به ايران ارايه شده است و گفت: در اين پيشنهاد مدرن‌‏ترين راکتور آب سبک در اختيار ايران قرار می‌‏گيرد و همچنين سوخت هسته‌‏ای ايران نيز تضمين شده است، ضمن اينکه به ايران پيشنهاد کار تحقيقاتی مشترک نيز داده شده است.
وزير امور خارجه سابق آلمان با تاکيد بر اينکه ايران در حال حاضر نيازی به سوخت هسته‌‏ای ندارد، گفت: ايران تنها راکتور کاملی در بوشهر دارد که روس‌‏ها تامين سوخت آن را تقبل کرده‌‏اند.
وی با اشاره به بيانيه اخير لاريجانی، آن را نامه‌‏ای برای افکار عمومی خواند و گفت: ايران به دنبال توليد ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌‏ای است اما اين برنامه را نمی‌‏توان با غنی‌‏سازی به دست آورد بلکه با ساختن راکتورها اين کار امکان‌‏پذير است.
فيشر با تاکيد بر حق ايران برای دستيابی به انرژی صلح‌‏آميز هسته‌‏ای، گفت: مساله اصلی اعتمادسازی است، سوال ما اين است که چرا ايران تا اين حد برای غنی‌‏سازی عجله دارد؟ کشوری که بتواند به فناوری غنی‌‏سازی در سطح ۵/۳ درصد دست يابد، می‌‏تواند تا ۹۰ درصد هم برای توليد سلاح غنی‌‏سازی کند.
وی با بيان اينکه راکتور آب سنگين ايران قرار است تا سال ۲۰۰۹ به اتمام برسد، بنابراين ايران تا آن زمان احتياجی به ميله‌‏های سوخت ندارد، گفت: اين مسائل باعث بی‌‏اعتمادی است، نگرانی عظيم ما اين است که اين روند باعث ايجاد تشنج ‏می‌‏شود زيرا بقيه کشورها نيز در رقابت تسليحاتی شرکت خواهند کرد.
وزير امور خارجه سابق آلمان، ايران را يکی از قدرت‌‏های بزرگ منطقه و حتی بزرگ‌‏ترين قدرت منطقه خواند و گفت: ايران بايد با توجه به اين نقش، مسووليت صلح و ثبات را در منطقه به عهده بگيرد اما با رقابت تسليحات اتمی منافع ايران تامين نمی‌‏شود.
وزير امور خارجه سابق آلمان تصريح کرد: سفر من به ايران غيررسمی بود و من به عنوان يک واسطه به ايران نيامدم اما معتقدم در اين مورد بايد از همه امکانات استفاده کرد تا تفاهم حاصل شود.
وی همچنين به مذاکرات خود درباره مساله لبنان اشاره کرد و گفت: صلح در اين منطقه زمانی برقرار می‌‏شود که فلسطين و اسرائيل به سازش برسند.
فيشر در پاسخ به سوال خبرنگار ايلنا مبنی بر اينکه آيا فکر نمی‌‏کنيد جنايات امروز اسرائيل در لبنان مويد اظهارات رييس‌‏جمهور ايران است که گفته بود اگر جنايتی در حق يهوديان انجام شده است دليلی ندارد مسلمانان تاوان آن را پس بدهند، گفت: رييس‌‏جمهور شما مطالب ديگری هم گفته است که من با آن موافق نيستم. گفتارهای ضديهود و هولوکاست را مورد سوال قرار دادن به هيچ وجه قابل قبول نيست.
فيشر ادامه داد: کسی که صلح در خاورميانه را می‌‏خواهد، موجوديت اسرائيل را در خاورميانه مورد سوال قرار نمی‌‏دهد. موضع اروپا و آلمان در اين باره يکی است و چون من اين مساله را می‌‏دانم، حقوق فلسطين را به عنوان يک کشور خودمختار تشخيص می‌‏دهم و برای احقاق آن حقوق تلاش می‌‏کنم.
وی با بيان اينکه بی‌‏گناهان در هر دو طرف کشته می‌‏شوند، گفت: بايد برای پايان اين مبارزه تراژيک به راه حل تشکيل دو دولت برسيم. ايران نقش بزرگ و سازنده خود را در اين زمينه نيز ايفا کند زيرا راه حل، تشکيل دو دولت است که می‌‏تواند موجب صلح و امنيت برای فرزندان لبنان, فلسطين و اسرائيل شود و اگرچه اين روند مشکل است اما مورد سوال قرار دادن موجوديت اسرائيل مشکل را حل نمی‌‏کند.
وزير امور خارجه سابق آلمان گفت: جلب رضايت آمريکا برای شرکت در پيشنهاد هسته‌‏ای به ايران بسيار مشکل بود و دولت جديد آلمان سهم زيادی در اين کار داشت.
"يوشکا فيشر" در ادامه کنفرانس خبری خود در پاسخ به اين سؤال که چرا همپيمانان آلمان مانند انگليس و آمريکا به نقش ايران به عنوان يک قدرت بزرگ منطقه‌‏ای در منطقه احترام نمی‌‏گذارند،گفت: من چنين اعتقادی ندارم و شاهد من نيز بسته پيشنهادی گروه ۱+۵ با شرکت آمريکا به ايران است. من متخصص تاريخ ايران نيستم، اما تاريخ معاصر ايران را خوب می‌‏شناسم و می‌‏دانم که برای اکثر ايرانيان، استقلال ملی و احترام تا چه اندازه اهميت دارد.
وی با بيان اينکه کشور شما هم‌‏اکنون فرصت بزرگی در اختيار دارد, گفت: استفاده از اين فرصت در دست شورای عالی امنيت ملی ايران است.
فيشر با اشاره به موضوع رابطه ايران و آمريکا گفت: گفت‌‏وگوهای من در ايران تأييدی بر اين مسأله بود که موضوع اصلی، رابطه ايران و آمريکاست و با توجه به اين موضوع, معتقدم که شرکت آمريکا در پيشنهاد ۱+۵ يک شروع برای روند مثبتی است که می‌‏تواند ادامه يابد.
وی در پاسخ به اين سؤال که مقام معظم رهبری گفتند که اگر نفت در دست غرب بود آن را استکان, استکان به ما می‌‏داد؛ آيا در مسأله هسته‌‏ای ممکن نيست چنين وضعيتی پيش آيد, گفت: ايران در حال حاضر نيازی به سوخت هسته‌‏ای ندارد بلکه بايد رآکتور آب سبک بسازد. برای اينکه شما نياز به سوخت داشته باشيد, بايد روند تکنولوژيک را طی کنيد و در آن صورت است که اصرار ايران برای داشتن سوخت هسته‌‏ای مستقل، قابل فهم می‌‏شود و اين چيزی است که بسته پيشنهادی به ايران می‌‏دهد يعنی اين بسته مدرن‌‏ترين فناوری به ايران ارائه می‌‏دهد تا دانشمندان ايرانی با اين سطح از فناوری آشنا شوند.
وزير امور خارجه سابقه آلمان با تأکيد بر اينکه ما از نيازی صحبت می‌‏کنيم که در ۱۰ تا ۲۰ سال آينده به وجود می‌‏آيد, گفت: فناوری نطنز کهنه شده است و توليدات آن نمی‌‏تواند صادر شود و يا در بوشهر مورد استفاده قرار گيرد, توليدات نطنز برای دستگاههای زيمنس, وستگينهاوس و دستگاههای چينی قابل استفاده نيست. اين سؤالی است که بايد به آن پاسخ داده شود.
وی با بيان اينکه ايران زمان بزرگی در اختيار دارد, گفت: با توجه به واقعيات, دو طرف بايد يک قدم عقب‌‏نشينی کنند, دو طرف می‌‏توانند موضوع شورای امنيت و نطنز را مسکوت بگذارند که در اين صورت می‌‏توان به آغاز يک مذاکره با يک جدول زمانی نه چندان طولانی اميدوار بود و هر زمان هر يک از دو طرف احساس کنند، مذاکره روند دلخواه را طی نمی‌‏کند, می‌‏توانند ميز مذاکرات را ترک کنند و با توجه به عواقب آن به کار خود ادامه دهند.
فيشر تصريح کرد: در اين صورت هم ايران و هم جامعه بين‌‏المللی برنده خواهند بود زيرا ايران به فناوری مدرن دست می‌‏يابد و جامعه بين‌‏المللی نيز به ايران اعتماد خواهد کرد.
وی در پاسخ به اين سؤال که چرا غرب استاندارد دوگانه‌‏ای را در قبال برنامه هسته‌‏ای ايران و تسليحات اتمی رژيم اسرائيل در پيش گرفته, گفت: در تمام مذاکراتی که من حضور داشتم طرف ايرانی حتی يک کلمه نيز درباره اسرائيل صحبت نکرد زيرا صحبت در اين باره اعتراف به اين مسأله است که ايران نيز همچون اسرائيل به دنبال برنامه تسليحاتی است.
وی با بيان اينکه هيچ کس موجوديت ايران را مورد شک قرار نمی‌‏دهد, گفت: اظهارات اخير مقامات ايرانی مانند محو کردن اسرائيل از روی نقشه مذاکرات را مشکل‌‏تر می‌‏کند ما در اين مورد استاندارد دوگانه‌‏ای نداريم بلکه بايد يک برنامه منطقی برای ايجاد موازنه داشته باشيم.
وزير امور خارجه سابق آلمان در پاسخ به سؤال ديگری مبنی بر اينکه اگر بخواهيد عملکرد دولت پيشين آلمان را با دولت فعلی اين کشور در قبال ايران مقايسه کنيد چه مواردی را مد نظر قرار می‌‏دهيد, گفت: من هيچ‌‏گاه چنين مقايسه‌‏ای انجام نمی‌‏دهم حتی اگر کنفرانس خبری من در آلمان برگزار شود من می‌‏توانم اطمينان دهم که آلمان سياست واحدی در قبال برنامه هسته‌‏ای ايران در پيش گرفته است.
وی درباره ارجاع پرونده ايران به شورای امنيت، گفت: اين را بايد درک کنيم که اکنون مسأله بر سر ارجاع قطعنامه شورای امنيت است نه عقيده يک کشور يا شخص ثالث, اين تصميمی است که دارندگان حق وتو آن را گرفته‌‏اند و من مسأله را دست‌‏کم نمی‌‏گيرم.
فيشر ادامه داد: اگر ايران, قطعنامه شورای امنيت را اجرا نکند, کشورهای تکرويی هستند که از اين مسأله خوشحال خواهند شد، اما کشورهای عدم‌‏تعهد و بسياری از کشورهای اروپايی چنين نظری ندارند. مسأله اين است که ايران بايد مسأله تحريم‌‏ها را درک کند و نظرهای اشتباهی در اين خصوص داده نشود.
وی درباره پاسخ ايران به قطعنامه شورای امنيت گفت: اولين واکنش ايران که در اطلاعيه‌‏ها ابراز شد, جای اميدواری زيادی نمی‌‏گذارد و کوته‌‏بينانه است اما اميدوارم شورای امنيت‌‏ملی ايران مسأله را درست بررسی کند و پاسخ سازنده‌‏ای بدهد. ما يک ماه زمان داريم که اميدوارم از آن استفاده شود.
وزير امور خارجه سابق آلمان درباره مسأله تضمين های امنيتی به ايران گفت: ما در مورد مسائل زيادی صحبت کرديم. وضعيت امنيتی ايران موضوعی نيست که آن را بی‌‏اهميت تلقی کرد من به طرف ايرانی گفتم که مشارکت آمريکا در ارائه بسته از اين ديدگاه نيز مورد بررسی قرار گيرد. من مدت‌‏های زيادی تلاش کردم که نظر آمريکا را برای شرکت در پيشنهادها به ايران جلب کنم، اما آمريکا هيچ قدمی جلو نمی‌‏گذاشت. من فکر می کنم که در نهايت بايد به معاهده‌‏ای برسيم که هم مسائل اتمی ايران را مورد توجه قرار دهد و هم به توازن قوا در منطقه کمک کند.
وی درپاسخ به اين سؤال که آيا آلمان به عنوان شريک اقتصادی ايران در اروپا نگران اعمال تحريم بر ضد ايران نيست, گفت: اين مسأله بايد درک شود که موضوع اتمی بسيار جدی است ايران و آلمان روابط قديمی و خوبی د ارند ايرانی‌‏ها در اروپا بسيار خوشنام هستند و دانشمندان آنها و پيشرفت‌‏های آنها در علوم مختلف شهرت فراوانی دارد و اگر آدم به اين موضوع فکر کند که در صورت وجود آرامش در منطقه چه کارهای مشترکی می‌‏توان انجام داد، به گريه می‌‏افتد.
فيشر با بيان اينکه ايران و اروپا همسايه هستند، گفت: ما هم‌‏اکنون در حال مذاکره با ترکيه برای پيوستن به اتحاديه اروپا هستيم. ما می‌‏توانيم در زمينه خدمات اقتصادی کارهای درخشانی انجام دهيم و اگر ايران مسئوليت خود را بشناسد نقش بزرگ اين کشور در منطقه از سوی همه پذيرفته می‌‏شود.
وی تصريح کرد: خواهش می‌‏کنم به اين مسأله توجه داشته باشيد که برنامه احتمالی تسليحات هسته‌‏ای ايران برای اروپا خطر مستقيم و غير مستقيم دارد که خطر غيرمستقيم آن رقابت تسليحاتی در منطقه است.
وزير امور خارجه سابق آلمان با بيان اينکه ما نمی‌‏خواهيم تبعيضی قائل شويم، گفت: کسی که موقعيت فعلی را با زمان مصدق و مساله نفت مقايسه می‌‏کند در اشتباه است زيرا ما به ايران پيشنهادهای خوبی داده‌‏ايم که موضوعات زيادی را در بر دارد.
وی ادامه داد: شايد با تحريم ايران قيمت نفت به صورت انفجارآميزی رشد کند، اما اين موضوع برای همه بار سنگينی خواهد بود. مسلماً اگر شما قيمت نفت را با برنامه اتمی مقايسه کنيد پاسخ اروپا اين خواهد بود که ما حاضريم دو سه زمستان بلرزيم.

تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 


فيشر با بيان اينکه در صورت تحريم ايران کشورهای G۷۷ بيشتر از کشورهای صنعتی لطمه می‌‏بينند، گفت: تمام مسأله دال بر اين است که بايد به توافق برسيم و خرد سياسی را عملی کنيم.
وی درباره اختلاف نظر اعضای شورای امنيت بر سر برنامه هسته‌‏ای ايران، گفت: هر جايی که کشورها و نهادهای مختلفی هستند اختلاف نظر وجود دارند اما اين اختلاف‌‏نظر موجب اختلاف روش نمی‌‏شود واگر روند مسأله هسته‌‏ای ايران به اين صورت پيش رود يگانگی به وجود می‌‏آيد.
وزير امور خارجه آلمان درپاسخ به اين سوال که چرا به رغم اينکه ايران اعلام کرد که به پيشنهاد اروپا تا آخر مرداد پاسخ خواهد داد، غرب پرونده را به شورای امنيت فرستاد، گفت: زمانی که سولانا در تهران بود اين اميدواری به وجود آمد که روند مثبت ادامه می‌‏يابد؛ با سفر لاريجانی به بروکسل نيز اميدواری‌‏ها بيشتر شد اما لاريجانی دست خالی بازگشت و اروپا به اين مسأله فکر می‌‏کند که چرا به رغم شروع مثبت، ايران ناگهان چنين کاری کرد.

Copyright: gooya.com 2016