ابراهيم يزدي: تصميم گرفته ايم براي تحقق حقوق ملت در انتخابات شركت كنيم
محمد توسلي: حضور در انتخابات تلاش براي تقويت فرايند دموكراسي است ؛ مردم در انتخابات دور دوم شوراها خودزني كردند
تهران- خبرگزاري كار ايران
كنفرانس مطبوعاتي نهضتآزادي ايران، پيش از ظهر امروز با حضور ابراهيم يزدي, هاشم صباغيان و محمد توسلي از اعضاي شوراي مركزي اين حزب برگزار شد.
به گزارش خبرنگار "ايلنا", در ابتداي اين كنفرانس مطبوعاتي، هاشم صباغيان، طي سخناني با اعلام كانديداتوري ابراهيم يزدي از سوي اين تشكل، اعلام كرد: نهضت آزادي ايران در بيانيهاي پيششرطهاي يك انتخابات آزاد و سالم را اعلام ميكنيم و اگر اين پيش شرطها محقق شود، نسبت به نامنويسي كانديداي خود اقدام خواهيم كرد.
وي افزود: نهضتآزادي ايران در جهت تقويت فرايند دموكراسي قدم برميدارد و معتقد است كه ميتوان در اين انتخابات با روشهاي صحيح، تغييرات اساسي در جامعه ايران ايجاد كرد.
در ادامه اين كنفرانس مطبوعاتي، دكتر ابراهيم يزدي در سخناني، نظام سياسي حاكم بر جمهوري اسلامي ايران را بر پايه دو ركن جمهوريت و اسلاميت عنوان كرد و گفت: اگر جمهوريت نظام تحقق يابد، از آنجا كه 98 درصد مردم ايران مسلمان هستند، اسلاميت از طريق اراده مردم تحقق مييابد.
وي با بيان اينكه جمهوريت به معناي حاكميت مردم است، گفت: قانون اساسي ما به صراحت اعلام داشته است كه هيچكس حق ندارد حاكميت مردم بر سرنوشت خود را به نفع گروه يا جناح خاصي مصادره كند و اعمال حق حاكميت ملت بر حكومت منوط به شرايطي است همانطور كه انتخابات آزاد نيز شرايطي دارد.
وي به مقدمات يك انتخاب آزاد و سالم اشاره كرد و گفت: به موجب فصل سوم قانون اساسي، حقوق ملت بايد به طور كامل رعايت شود و از سوي ديگر ايران اعلاميه حقوق بشر، كنوانسيونها و معاهدات پيوسته آن را امضا كرده است كه به موجب ماده 9 قانون مدني ايران اين معاهدات حكم قوانين اين سرزمين را دارند بنابراين دولت ايران بايد نسبت به رعايت مفاد اين اعلاميه و معاهدات آن اقدام كند.
يزدي افزود: برگزاري يك انتخابات آزاد بدون تحقق حقوق مردم يك افسانه است، مردم ايران با رفتارهاي گذشته حاكمان باور نخواهند كرد كه انتخابات آزادي روي خواهد داد بنابراين نهضت آزادي تصميم گرفته است، براي تحقق حقوق ملت و پيگيري آن در انتخابات حضور يابد كه اگر شرايط مندرج در بيانيه ما تحقق يابد، نسبت به مراحل بعدي اعلام نظر ميكنيم در غير اين صورت چنين انتخاباتي براي مردم ايران فاقد اعتبار خواهد بود.
وي در ادامه رفع توقيف از روزنامههاي توقيف شده را از مصاديق يك انتخابات آزاد عنوان كرد و گفت: چطور ميخواهيم آزاد باشيم در حالي كه روزنامههاي ما نتوانند حاكميت را مورد نقد قرار دهند، اين حق طبيعي مردم است كه از مسوولين خود سوال كنند و آنها نيز موظف به پاسخگويي هستند.
يزدي در ادامه به ديگر مصاديق برگزاري يك انتخابات آزاد اشاره كرد و گفت: بايد فشار بر روي احزاب سياسي برداشته شود چرا كه معيار آزادي سياسي در هر كشوري ميزان آزادي احزاب منتقد است، اگر احزابي همچون نهضت آزادي حق آزادي نداشته باشند، هيچكس نميتواند بپذيرد كه در ايران آزادي سياسي داريم.
دبير كل نهضت آزادي ايران با تأكيد بر اينكه زندانيان سياسي بايد آزاد شوند، گفت: ما امروز زنداني سياسي، دانشجو و حقوقدان داريم كه بدون محاكمه در دادگاه ذيصلاح و بدون حضور هيأت منصفه محكوم شدهاند.
يزدي ادامه داد: اصل 56 قانون اساسي صراحت دارد كه حاكميت ملت در راستاي حاكميت الله است اما متاسفانه در طي سالهاي اخير روشها و تفسيرهاي خاصي ارائه شد كه اين اصل را نقد كرده است، ما بر اين باوريم كه شوراي نگهبان حق چنين نظارتي را كه در گذشته اعمال كرده است، ندارد و اين شورا تنها بايد در فرايند انتخابات نظارت كند چنان كه از ابتدا نيز قرار بود شوراي نگهبان بر انتخابات نظارت كند تا مراجع ذي نفوذ دخل و تصرفي در انتخابات نكند اما اكنون ميبينيم كه اين شورا دامنه اختيارات خود را آنچنان گسترده كرده است كه انتخابات را از شكل يك انتخاباتآزاد، خارج كرده است.
يزدي تاكيد كرد: طبق قانون اساسي همه افراد صلاحيت حضور در انتخابات را دارند مگر اينكه عدمصلاحيت آنها احراز شود اما متاسفانه در انتخابات مجلس هفتم، نزديك به 50 درصد كانديداها به دليل اينكه شوراي نگهبان اعلام كرد امكان احراز صلاحيت آنها وجود ندارد، رد صلاحيت شدند بنابراين رفتار شوراي نگهبان بايد اصلاح شود.
وي افزود: شوراي نگهبان در انتخابات گذشته نه تنها به تكليف قانوني خود عمل نكرد بلكه پا را فراتر گذاشته و موازين اسلامي را نيز زير پا گذاشت و به صدها شخصيت سياسي مذهبي نسبتهاي بي ديني و ارتداد داد در حالي كه نه تنها حاضر نشدهاند مستندات ردصلاحيت خود را اعلام كنند بلكه در دادگاههاي قوه قضايه نيز هرگز حاضر نشدهاند مستندات خود را نسبت به شكايتهاي مطروحه از آنان ارايه كنند.
يزدي در ادامه با بيان اينكه شوراي نگهبان حاضر به پاسخگويي به هيچ مرجع و مقامي نيست، خاطر نشان كرد: شوراي نگهبان به دليل نوع رفتارهاي خود از عدالت خارج شده است و افراد اين شورا صلاحيت عضويت در اين شورا را ندارند و بايد استعفا دهند.
دبيركل نهضت آزادي ايران با اشاره به اينكه اگر پيششرطهاي يك انتخابات آزاد و سالم فراهم شود، نه تنها اين شورا بلكه همه اين گروهها در انتخابات شركت ميكنند و مردم را قانع به حضور در عرصه خواهند كرد، افزود: مردم نبايد اجازه دهند فاجعه شوراهاي شهر و روستا تكرار شود، در شرايطي كه فشارهاي خارجي بر جامعه ما رو به افزايش است، عقل سليم حكم ميكند تا قبل از آنكه برويم و با آمريكا به مصالحه بپردازيم، با ملت ايران كنار بياييم.
وي تأكيد كرد: تسليم شدن در برابر اراده ملي يك فرصت مناسب است كه اين فرصت مناسب در انتخابات آينده پيش روي ماست و
اگر حاكمان ما موقعيت را به خوبي تشخيص نداده و به اراده ملي بها ندهند، عواقب بدي به دنبال خواهد داشت.
يزدي، با بيان اينكه نهضت آزادي ايران به حكم وظيفه ملي و ديني، خود را موظف به حضور در انتخابات به شرط تحقق پيششرطهاي يك انتخابات آزاد و سالم ميداند، گفت: اكنون نوبت حاكمان و مردم است كه ميخواهند چه واكنشي نشان دهند.
وي در پايان اظهار داشت: تجربه دو دوره رياستجمهوري خاتمي در برابر ماست، رئيس جمهوري كه پس از اين مدت اعلام ميكند رئيسجمهور در ايران در حال حاضر يك تداركاتچي است، بنابراين بايد معقولانه قدم برداشت.
در ادامه اين كنفرانس مطبوعاتي، محمد توسلي، عضو نهضت آزادي ايران در سخناني اظهار داشت: اولين سوالي كه بايد به صورت شفاف به آن پاسخ داد اين است كه چرا ما و ملت ما بايد در انتخابات شركت كنيم؛ در برابر اين سوال سه واكنش متفاوت وجود دارد, واكنش اول اين است كه عدهاي شرايط موجود را نميپسندند و معتقدند با تحريم انتخابات ميتوان در جهت اصلاح وضع موجود قدم مثبتي برداشت.
وي افزود: واكنش دوم را كساني انجام ميدهند كه معتقدند بايد بدون قيد و شرط در انتخابات شركت كرد كه طبيعي است اين قشر جناح محافظهكار و اقتدارگرا و برخي از نيروهاي اصلاحطلب هستند.
توسلي تصريح كرد: واكنش سوم يا راهكار سوم كه نهضت آزادي آن را انتخاب كرده اين است كه نبايد نسبت به شركت در انتخابات بيتفاوت بود، اين واكنشها ميتواند به اشكال مختلفي صورت گيرد و گام نخست اين است كه حضور در انتخابات، تلاش براي تقويت فرايند دموكراسي است اين سياستي است كه نهضت آزادي از سال 60 آن را انتخاب كرده است.
توسلي افزود: اگر شرايط مساعد شركت در عرصه انتخابات فراهم شود، آنگاه ميتوانيم به نامزد مورد علاقه خود رأي دهيم.
عضو شوراي مركزي نهضت آزادي ايران با بيان اينكه در دوم خرداد 76 جمعي از فعالان سياسي در اعتراض به شوراي نگهبان يك رأي اعتراضي را در حمايت از خاتمي و برنامههاي او دادند، گفت: راي اعتراضي هميشه يك راهكار دموكراسي در كشورهايي است كه دموكراسي در آن جا افتاده است.
وي در پايان تاكيد كرد: ملت ما در اين مقطع بايد راهكار مناسبي را نسبت به روند انتخابات, انتخاب كنند.
در ادامه كنفرانس مطبوعاتي نهضت آزادي ايران براي اعلام مواضع اين حزب در مورد انتخابات رياستجمهوري، ابراهيم يزدي، دبيركل نهضت آزادي ايران در پاسخ به سوالي در مورد چگونگي حل مشكلات بين ايران و آمريكا گفت: دولت آمريكا ادعاهايي در مورد ايران دارد و ايران هم داراي ادعاهاي جدي در مورد آمريكاست بنابراين براي حل و فصل اين مسائل طرفين بايد به طور مستقيم به گفتوگو بنشينند.
وي افزود: براي رفع اختلافات ايران و آمريكا نميتوان به دولتهاي واسط متوسل شد چرا كه تاريخ نشان ميدهد كه هر زمان كشور ثالثي واسطه ارتباط و مذاكره ميان دو كشور شود، تنها به تأمين منافع خود ميانديشد.
يزدي تصريح كرد: براي اينكه ايران بتواند مسأله خود را با آمريكا حل كند، قبل از هر چيز بايد سقف و كف مطالبات و انتظارات خود را مشخص كرده و بگويد كه حداكثر انتظاراتي كه از آمريكا دارد چيست و حداقلهايي را كه پايينتر از آن را نميپذيرد مشخص كند.
وي با اشاره به شرايط متحول منطقه و با بيان اين مطلب كه در شرايط مناسب ايران ميتواند از موضع برتر مطالباتش را بيان كند، همچنان كه در حمله آمريكا به افغانستان اين موقعيت براي ايران به دست آمد كه متاسفانه آن را از دست داديم، گفت: اينكه در شرايط كنوني ايران زير فشار، مذاكرات را بپذيرد به مصلحت نيست.
يزدي با تاكيد بر اينكه معتقدم كه ايران بايد در شرايط برابر به طور مستقيم وارد مذاكره شود، گفت: يك ديپلماسي مقبول و معقول ايجاب ميكند كه هر دو دولت در چارچوب منافع ملي خود و در شرايط برابر براي كسب توافق به مذاكره بپردازند.
در ادامه اين كنفرانس هاشم صباغيان، عضو شوراي مركزي نهضت آزادي ايران در پاسخ به اين پرسش كه در صورت ردصلاحيت كانديداي اين حزب، چه رويهاي در پيش ميگيريد و آيا جهت ورود به قدرت اين استراتژي را در انتخابات مطرح كردهايد، گفت: ما با اين اعلاميه بيان كرديم كه بايد يك تغيير اساسي در روش حاكمان به وجود آيد، شوراي نگهبان يا بايد استعفا دهد يا در رويه گذشته خود تغييرات اساسي اعمال كند.
وي خاطر نشان كرد: با توجه به اينكه هيچ دليلي براي ردصلاحيت كانديداي ما وجود ندارد، چنين امري را مستمر نميدانيم و در شرايط كنوني پاسخدهي به اين سوال زود است.
صباغيان تاكيد كرد: با استفاده از قدرت جهت اصلاح امور تلاش ميكنيم اما هرگز هدف ما حضور در قدرت نيست بلكه ما خواهان ايجاد جامعهاي آزاد و صالح هستيم.
محمد توسلي، رئيس دفتر سياسي نهضت آزادي ايران نيز در پاسخ به پرسشي مبني بر اينكه نهضت آزادي ايران در انتخابات شوراي شهر با وجود عدم اعمال نظارت استصوابي با عدم اقبال عمومي مواجه شد، اقبال مردم را در اين انتخابات نسبت به كانديداي حزب خود چگونه ارزيابي ميكنيد، گفت: ما در انتخابات گذشته از جمله شوراي شهر شركت كرديم و برگزاري چنين انتخاباتي را يك فرايند مثبت ميدانيم كه به همت نمايندگان مجلس ششم صورت گرفت.
وي افزود: براي اولين بار در انتخابات شوراي شهر، كانديداهاي نهضت آزادي ردصلاحيت نشدند اما به خاطر شرايط اجتماعي و بدبيني مردم نسبت به حاكمان و عدم اعتقاد مردم نسبت به اثر بخشي رأيشان به موفقيت نرسيديم.
توسلي خاطر نشان كرد: همان طور كه در بيانيهاي كه در آن زمان توسط نهضت آزادي ايران منتشر شد، اين مسأله را مطرح كرديم كه مردم با عدم حضور در انتخابات خودزني و هزينههاي سنگيني را بر خود وارد كردند، امروز نيز اقدامات شوراي شهر تهران اين مسأله را مشخص كرده است كه چقدر چنين هزينهاي براي مردم سنگين بوده است.
وي در پاسخ به سوال خبرنگاري كه از وي پرسيد، نهضت آزادي ايران انتخابات دوم خرداد را تحريم كرد اما مردم در اين انتخابات شركت كردند، بنابراين موضعگيري نهضت در اين دوره از انتخابات نيز مورد توجه مردم قرار نخواهد گرفت، گفت: ما در دوم خرداد به هيچ وجه انتخابات را تحريم نكرديم اما به دليل اعتراض به عملكرد شوراي نگهبان مردم را نيز به شركت در انتخابات دعوت نكرديم.
به گفته وي، شركت مردم در انتخابات هفتمين دوره انتخابات رياستجمهوري "نه" بزرگي بود به نامزد جناح محافظهكار كه به منظور حمايت از برنامه توسعه سياسي خاتمي انجام شد.
توسلي افزود: بنابراين جا دارد بار ديگر ضرورت شركت در انتخابات را متناسب با شرايط كنوني، مورد تأكيد قرار دهيم.
صباغيان نيز در اين مورد گفت: در دوره دوم كانديداتوري خاتمي، اعضاي نهضت آزادي در زندان بودند و نتوانستند مواضع خود را بيان كنند اما به هيچ وجه انتخابات را تحريم نكردند.