فيفا به منظور رسيدگى به عمل زيدان، يك كميسيون انضباطى تشكيل داده است.
زينالدين زيدان فوتباليست فرانسوى، شامگاه چهارشنبه در يك مصاحبهى تلويزيونى در فرانسه، از اقدام غيرورزشى خود در بازى نهايى جام جهانى فوتبال پوزش خواست. او گفت كه از تمام كودكانى كه شاهد اين صحنه بودند خواهش مىكنم كه مرا ببخشند. زيدان افزود كه توجيهى براى عملى كه از وى سر زده است وجود ندارد.
زيدان در ديدار نهايى مقابل تيم ملى ايتاليا، ده دقيقه پيش از پايان وقت اضافى و در حالى كه دو تيم با نتيجهى يك بر يك مساوى بودند، پس از درگيرى كوتاهى بر سر يك توپ هوايى با ماركو ماتراتزى بازيكن دفاعى تيم ايتاليا، با سر به سينهى اين بازيكن كوبيد و وى را نقش زمين كرد. اين اقدام منجر به اخراج زيدان از بازى شد و در سراسر جهان با واكنش منفى فوتبالدوستان روبرو گرديد.
زيدان در تلويزيون فرانسه اعلام كرد كه كنترل رفتار خود را به اين دليل از دست داده كه ماتراتزى كلمات تندى عليه مادر و خواهر وى بر زبان آورده است. پيش از آن ماتراتزى بازيكن ايتاليايى در يك مصاحبهى مطبوعاتى اعتراف كرده بود كه به زيدان ناسزا گفته است.
براى تحليل صحنهى درگيرى و روشن كردن كلمات ردوبدل شده ميان دوبازيكن، حتا كارشناسان لبخوان از كشورهاى انگلستان و برزيل به كار گرفته شدند. در حاليكه كارشناسان انگليسى به اين نتيجه رسيدهاند كه ماتراتزى زيدان را «فرزند يك روسپى تروريست» خوانده است، كانال تلويزيونى «گلوبو» در برزيل از قول كارشناسان لبخوان اين كشور اعلام كرد كه ماتراتزى دوبار به خواهر زيدان توهين كرده است.
در مقابل، ماتراتزى در گفتگو با يك روزنامهى ورزشى در ايتاليا اعلام كرده است كه قطعا زيدان را تروريست نخوانده است و از آنجا كه انسان كم معلوماتى است دقيقا نمىداند كه تروريست اسلامى يعنى چه. ماترازى همچنين تاكيد كرده است كه به مادر زيدان توهين نكرده است، زيرا مادر براى او مقدس است.
شرح ماتراتزى از ماجرا بدينگونه است كه وى در يك درگيرى بر سر توپ، پيراهن زيدان را مىكشد. پس از آن زيدان با تكبر و تمسخر به او مىگويد اگر حتما پيراهن مرا مىخواهى، بعد از بازى آن را به تو مىبخشم. در مقابل، ماتراتزى نيز به او توهين مىكند و به ادعاى خود دشنامى بر زبان مىآورد كه بازيكنان بارها در جريان بازى و هنگامى كه عصبانى مىشوند نثار يكديگر مىكنند.
صرفنظر از عذرخواهى زيدان، اين امكان وجود دارد كه فدراسيون جهانى فوتبال، عنوان بهترين بازيكن جام جهانى درآلمان را از وى سلب كند. يوزف بلاتر رييس فيفا اعلام كرد كه به منظور رسيدگى به عمل زيدان، يك كميسيون انضباطى به كار گمارده شده است و تعيين خواهد كرد كه آيا زيدان اجازه دارد «توپ طلايى» بهترين بازيكن را دريافت كند يا نه. گزينش زيدان به عنوان بهترين بازيكن جام جهانى، پيشنهاد روزنامهنگاران بوده و اين گزينش هنوز مورد تاييد فيفا قرار نگرفته است.
بلاتر خاطر نشان ساخت كه در صورت خدشهدار كردن اصلهاى اخلاقى ورزش توسط يك بازيكن، كميتهى اجرايى فيفا موظف است مداخله كند. وى افزود كه اقدامى كه از زيدان سر زد برايم بسيار دردآور بود. من سالهاست كه او را مىشناسم و با شخصيت استثنايى، شيوهى زندگى و خانوادهى او آشنايم. ديدن چنين رفتارى از او هم براى من و هم براى بازى منصفانه دردآور بود.
با توجه به اين واقعيت كه زيدان پس از جام جهانى كنارهگيرى خواهد كرد، موضوع محروم كردن وى از بازى منتفى است و جريمهاى كه او را تهديد مىكند جنبهى مالى خواهد داشت. بيش از ۶۰ درصد فرانسويان در يك نظرخواهى اعلام كردند كه رفتار زيدان را در بازى نهايى بخشيدهاند. حتا بيش از ۵۰ درصد گفتهاند كه واكنش او برايشان قابل فهم بوده است.
در همين رابطه، گرنوت روهر كه چهار سال مربى تيم فوتبال باشگاه فرانسوى «ژيروندن بوردو» بود و كاشف واقعى زينالدين زيدان به حساب مىآيد اعلام كرد كه عمل زيدان واكنشى انسانى بوده و در نتيجهى عوامل گوناگونى از وى سر زده است: فشار روحى ناشى از بازى نهايى، نگاه روزنامهنگاران كه بيش از همه متوجه وى بوده، درد ناشى از صدمهى شانه و خونگرمى يك فرانسوى جنوبى كه خانواده برايش مقدس است. به عقيدهى روهر از آنجا كه فرانسويان در زيدان نه يك خداى فوتبال، بلكه انسانى خوب و دوستداشتنى را مىبينند، او را بخشيدهاند.
زيدان درمصاحبهى تلويزيونى خود همچنين اعلام كرد كه خيال دارد براى جستجوى ريشههاى خود به الجزاير برود. پدر و مادر زيدان الجزايرى هستند و خود وى در بندر مارسى فرانسه متولد شده است. عبدالعزيز بوتفليقه رييس جمهورى الجزاير پس از پايان جام جهانى، زينالدين زيدان را براى ديدار از آن كشور دعوت كرده است.