پس از ۶ ماه بلاتکلیفی کمیته انتقالی فدراسیون فوتبال ایران سرانجام بر سر انتصاب آرتور جرج مربی معروف پرتغالی به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال ایران به توافق رسید. گفتوگویی در اینباره با محمد پنجعلی کاپیتان سابق تیم ملی.
آرتور جرج که تلفظ درست نام او آرتور شورشی است، ۶۱ سال سن دارد و در صحنهی بینالمللی فوتبال، چهرهای شناختهشده است. سرمربیگری تیمهای ملی فوتبال پرتقال، سوییس و کامرون در کنار هدایت باشگاههای اف ث پورتو پرتقال و تس.اس.کا مسکو در روسیه جزو سوابق این مربی محسوب میشوند.
دویچه وله: آقای پنجعلی. انتخاب آرتور شورشی را به عنوان سرمربی جدید تیم ملی فوتبال ایران چگونه ارزیابی میکنید؟
محمد پنجعلی: باید بگویم که در هرحال بعد از گذشته چندماه سرمربی تیم ملی انتخاب شد و ما از این موضوع خوشحالیم، هرچند که یک مقداری دیر بود. با وجود این اگر تمام دستاندرکاران فوتبال کشور کمک کنند و از تیم ملی حمایت همهجانبه بشود، بازهم آن فاصلهای که در بین این انتخاب افتاد، جبران خواهد شد. درغیر این صورت اگر بخواهیم با این قضیه منفی برخورد بکنیم، کار برای تیم ملیمان بدتر و مشکلتر میشود.
من امیدوارم که همه کمک کنند و ما بتوانیم دوباره جایگاه خودمان را در سطح آسیا بهدست بیاوریم. به نظر من روحیه و تفکر مربی پرتقالی به فوتبال ما نزدیکتر است. در اروپا ... من فکر میکنم مربی انگلیسی، آلمانی واقعا به درد فوتبال ما نمیخورد، چون فوتبال ما یک فوتبال خلاق است. معمولا مربیان برزیلی بیشتر توانستهاند در این فوتبال موفق بشوند. پرتقالیها چون به این فوتبال نزدیکاند، برای ما خیلی مثبتترند. اما گفتم، باید همه کمک کنند. من معتقدم اگر قویترین مربی دنیا را هم بیاورید، اگر همکاری و حمایت نشود و چه بسا سالهای قبل آمدند مربیهای بزرگ، اما خب موفق نشدند. باید هدفمان تیم ملیمان باشد.
دویچه وله: نزدیک به یک ماه دیگر اولین دیدار تیم ملی فوتبال ایران در مسابقات مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ صورت میگیرد. آیا فرصت کمی برای این مربی جدید باقی نمیماند؟ او چه موقعیتی دارد که تیم خودش را بشناسد یا با آن آشنا بشود و برای میادین بازی آماده بکند؟
محمد پنجعلی: دقیقا، خب این برای هر مربی یکی از معضلات است. به همین دلیل میگویم کسانی که انتخاب میشوند بعنوان دستیار باید به معنای واقعی کمک بشوند و دستیار باشند. از آنجایی که ایشان شناختی ندارد و ارتباطی به آن شکل با فوتبال ما نداشته، نقش دستیاران این مربی خیلی مهم است. خیلی نقش بسزایی دارند برای ارتباط دادن این مربی با فوتبال ما، با معضلات ما، با فرهنگ ما. لازم میدانم که بازهم تاکید کنم، این مربی جدید فقط زمانی موفق خواهد بود که مورد حمایت قرار گیرد.
دویچه وله: آقای پنجعلی شما بزرگشدهی فوتبال ایران هستید. این نکته را چگونه میبینید که تیم ملی نزدیک به ششماه بدون سرمربی بوده و فدراسیون فوتبال ایران هم نزدیک به دوسال بدون رهبر بوده؟
محمد پنجعلی: من اصلا چنین چیزی را به یاد ندارم... متاسفانه نکتهای را بگویم: ما ایرانیها آدمهای خاصی هستیم. مثل همین قضیه که شما میبینید، متاسفانه این ضعفها را هم داریم که همین ضعفها باعث شد که فوتبال ما لطمه بخورد. اینها خصوصیات خودمان است. یعنی ذاتیست، اکتسابی نیست. ذاتیست و با خودمان به دنیا آوردهایم و بعد یکسری جاها میبینیم که مشکلاتی برای هم ایجاد میکنیم، در حالی که اصلا منافع ملی را در نظر نمیگیریم.
مصاحبهگر: فرید اشرفیان