بی بی سی ـ گروه عفو بین الملل می گوید احتمالا تا ۱۳ هزار نفر که بیشتر آنها غیرنظامیان هوادار مخالفان بوده اند به طور مخفیانه در زندانی در سوریه اعدام شده اند.
این گروه در گزارش تازه ای ادعا می کند که از سپتامبر ۲۰۱۱ تا دسامبر ۲۰۱۵ اعدام های جمعی هر هفته در زندان صیدنایا صورت گرفت. به علاوه این گروه می گوید دلیلی ندارد که بعد از ۲۰۱۵ این روند متوقف شده باشد.
عفو بین الملل می گوید که این اعدام ها با صدور مجوز از بالاترین سطوح دولت سوریه انجام شده.
دولت سوریه در گذشته کشتن یا بدرفتاری با زندانیان را تکذیب کرده است.
با این حال کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل یک سال پیش گفتند که روایات شاهدان عینی و شواهد مستند قویا حکایت از بازداشت ده ها هزار نفر و "مرگ در ابعاد گسترده" در زندان های سوریه دارد.
عفو بین الملل برای تهیه این گزارش با ۸۴ نفر از جمله زندانبان های سابق، بازداشتی ها و مقام های زندان صحبت کرد.
این گروه ادعا می کند که هر هفته و اغلب هفته ای دو بار گروه هایی ۲۰ تا ۵۰ نفره در خفای کامل در این زندان در شمال دمشق اعدام شده اند.
این گزارش می گوید که بازداشتی ها پیش از اعدام به یک "دادگاه نظامی صحرایی" در محله قابون پایتخت منتقل می شدند تا در "محاکماتی" که یک تا سه دقیقه طول می کشید شرکت کنند.
یک قاضی سابق این دادگاه نظامی که عفو بین الملل از او نقل قول کرده گفت که از افراد بازداشتی در مورد مشارکت در جرایمی که دادگاه ادعا می کرد اتفاق افتاده سوال می شد. او گفت: "جواب آنها چه منفی بود چه مثبت محکوم می شدند... این دادگاه هیچ ربطی به حاکمیت قانون ندارد."
براساس این گزارش در روز اعدام به بازداشتی ها گفته می شد که به یک زندان غیرنظامی منتقل می شوند و بعد آنها را به سلولی در زیرزمین زندان می بردند و برای دو یا ساعت کتک می زدند.
بنابه این گزارش بعد نیمه شب به آنها چشم بند می زدند و به بخش دیگری از زندان منتقل می کردند. در آنجا فقط چند دقیقه پیش از آنکه به دار آویخته شوند به آنها گفته می شد به اعدام محکوم شده اند.
ادعا می شود که اجساد اعدام شدگان با کامیون به بیمارستان نظامی تیشرین در دمشق منتقل می شد تا ثبت شوند و دفن در گورهای جمعی در زمین های ارتش صورت می گرفت.
عفو بین الملل براساس شهادت شاهدان تخمین می زند که ۵ تا ۱۳ هزار نفر طی پنج سال در زندان صیدنایا اعدام شده اند.
هرچند این سازمان شواهدی از وقوع اعدام ها از دسامبر ۲۰۱۵ به بعد ندارد اما می گوید دلیلی ندارد که این روند متوقف شده باشد و احتمالا هزاران نفر دیگر به این شکل کشته شده اند.
عفو بین الملل می گوید که این شیوه ها جنایت جنگی و جنایت علیه بشریه به حساب می آید.
این گروه اشاره می کند که احکام اعدام باید به تایید مفتی اعظم و وزیر دفاع یا رئیس ستاد مشترک ارتش که از طرف بشار اسد رئیس جمهور سوریه نمایندگی دارند رسیده باشد.
این گروه حقوق بشر می گوید که اوایل ژانویه در باره این ادعاها با دولت سوریه تماس گرفت اما پاسخی دریافت نکرد.
عفو بین الملل اوت گذشته تخمین زد که از مارس ۲۰۱۳ تا دسامبر ۲۰۱۵، ۱۷ هزار و ۷۲۳ نفر در نتیجه شکنجه و محرومیت از آب، غذا و مراقبت های بهداشتی در زندان های سوریه جان باخته اند.
آن رقم شامل اعدام هایی که این گروه در گزارش تازه خود ادعا می کند نمی شد.