«در لبنان میشود رفت به یک باغوحش و یک بچه شیر خرید»
ناظران رادیو فرانسه - اگر سری به شبکههای اجتماعی در لبنان بزنید، حتماً تصاویر حیوانات وحشی فراوانی را خواهید دید که به عنوان حیوان خانگی به این کشور قاچاق شدهاند و در خانهها نگهداری میشوند. حیواناتی مانند شیر و پلنگ. به گفته کنشگران یک سازمان مردمنهاد که در این زمینه کار میکند، این حیوانات هزاران دلار به خریداران فروخته میشوند.
بازار اینقدر داغ است که حتی بچهها شیرها در اینترنت تبلیغ میشوند. قیمتها هم متفاوت است، ۶ هزار دلار برای یک بچه خرس و یا ۲۵ هزار دلار برای یک بچه پلنگ. به گفته کنشگران حقوق حیوانات این خرید و فروش حیوانات طی ماههای اخیر به ناگهان چند برابر شده است.
قیمت یک توله شیر که در یک سایت شبیه "دیوار"یا "ای بی"در لبنان به فروش گذاشته شده است
بیشتر حیوانات وحشی در بازار سیاه لبنان از خارج کشور میآیند، کشورهایی مانند اوکراین یا سوریه. حیواناتی که از اکراین میآیند به سادگی با هواپیما وارد میشوند و در فرودگاه بینالمللی بیروت به زمین مینشینند.
به طور مثال سه روز پیش به ما گزارش داده شد که سه توله ببر به فرودگاه وارد شده و هنوز هم آنجا هستند. این حیوانات میتوانند به راحتی تنها با ذکر جمله "حیوان زنده"در برگه تردد مسافر با او به کشور وارد شوند بدون اینکه جایی ذکر شود این حیوانات وحشی هستند و یا به شکلی آنها را مخفی میکنند. به طور مثال ۱۵ توله سگ را در یک قفس قرار میدهند و در انتها هم یک توله شیر در کنار آنها میگذارند که کسی متوجه آن نشود. مرزهای لبنان واقعاً کنترل مناسبی ندارند.
از همان مرزهایی که مهاجران وارد لبنان میشوند حیوانات وحشی دزدیده شده و یا خریده شده از باغوحشهای سوریه نیز وارد لبنان میشوند. این اتفاق البته در خود لبنان نیز ممکن است رخ دهد. به طور مثال میشود به یک باغوحش رفت و با کمی پول یک توله شیر و یا پلنگ خرید، البته کنترل در این زمینه بسیار بهتر از گذشته شده است.
تنها در چهار ماه گذشته ما در جریان فروش ۴ شیر، ۲ ببر و یک پلنگ قرار گرفتهایم.
ما گاهی این آگهیها را در شبکههای اجتماعی میبینیم، گاهی مردم آنها را در فرودگاهها میبینند و گاهی هم اطرافیان صاحب حیوان، این موارد را به ما گزارش میدهند.
به طور مثال در آخرین نمونه، یک خانواده که یک توله شیر خریده بودند عکسی از آن گرفته بودند، دختر خانواده عکسی از خودش با شیر را به همکلاسیهایش نشان داده است. پس از آن مدیر مدرسه ما را در جریان این ماجرا قرار داد.
سازمان مردمنهاد ما هیچ قدرت قانونی ندارد. ما نمیتوانیم حیوانات را از مردم بگیریم چرا که جزء اموال آنها به شمار میرود. ما فقط دولت را در جریان قرار میدهیم. گاهی دولت آنها را از صاحبشان میگیرد و تحویل ما میدهد اما حتی برای یک بار نیز آنها در دادگاه محکوم نشدهاند و حتی جریمه نیز پرداخت نکردهاند. البته دولت برای بهبود اوضاع تلاش میکند. به طور مثال از سال ۲۰۱۳ عضو سازمان منع خرید و فروش حیوانات در خطر انقراض قرار گرفته است و همینطور قانونی برای حمایت از حیوانات در پارلمان منتظر تصویب است. معمولاً مردم آنها را برای پز دادن میخرند. افراد پولدار حاضرند ۲۰ هزار دلار پول بدهند تا با یک توله شیر در خیابان قدم بزنند تا فقط در خیابان به آنها توجه شود. برخی از آنها نمیدانند که حیوانات وحشی نمیتوانند در چنین شرایطی زندگی کنند و برخی نیز میدانند و برایشان اهمیتی ندارد.
این حیوانات نیز بیشتر پیش از آنکه دو ساله شوند، میمیرند.