شفقنا - درخواست تحقیق و تفحص از شهرداری در مجلس رد شد. مجلسی که روزنامههای اصلاحطلب در آغاز کارش اعلام کرده بودند که اکثریتش با اصلاحطلبان و اعتدالیون است، حالا تیترهای انتقادی یا خنثی برای پوشش جلسهٔ دیروز، انتخاب کردند و روزنامههای اصولگرا که ادعای مشابهی داشتند اغلب دربارهی این موضوع سکوت کردند.
روزنامه اعتماد ترجیح داد تیتری فرعی را به رأی نیاوردن تحقیق و تفحص از شهرداری اختصاص دهد و از غیبت ۵۹ نماینده و ۹۰ رای مخالف بنویسد و البته همزمان، تیتری بزرگتر را به انتقادهای عباس آخوندی وزیر راه وشهرسازی، از ساخت و سازهای نابهسامان در کلانشهرها اختصاص دهد. روزنامه تلاش کرد نقدهای شفاهی خطاب به شهرداری تهران را پررنگ کند و اقدام برای تحقیق و تفحص را در حاشیه روزنامه نگاه دارد. در حالی که میتوانست مطالب دست اولی از زبان مدیرمسئول روزنامه و نمایندهی مردم تهران دربارهی آنچه گذشت، به مخاطب ارائه کند. در این میان، سود سهام عدالت که پیشتر در روزنامه جوان ۳ هزار تومان اعلام شده بود، در روزنامه اعتماد ۹۰ هزار تومان اعلام شد. با این حال روزنامه وطن امروز در تیتر فرعیاش همچنان از «دریافت شماره حساب سهام عدالت برای واریز هیچ» نوشت.
آفتاب یزد که از پیشاهنگان نقد شهرداری قالیباف است، امروز هم عقب ننشست و به کنایه از «عیدی مجلس به قالیباف!» نوشت. در توضیح هم نقل قولی از محمود صادقی را آورد که ادعا کرده بود علت رای نیاوردن طرح، حجم سنگین لابیگری نفر به نفر شهرداری با نمایندگان است.
موضوع قابل توجه این که هیچ کدام از روزنامههای اصولگرای مورد بررسی یعنی جوان، کیهان، وطن امروز و صبح نو، حتی تیتری فرعی را به موضوع تحقیق و تفحص از شهرداری و رأی مخالف مجلس به آن اختصاص ندادند. این میان، جوان، تنها یا از معدود روزنامههایی بود که بعد از چهارشنبه سوری، به بازتاب آن پرداخت:«داغ پلاسکو چهارشنبه سوری را سرد کرد». روزنامه در زیرتیتر هم اطلاعات بیشتری داد و به نقل از سخنگویان اورژانس و آتشنشانی نوشت که امسال میزان خسارت کمتر از سال گذشته بود.
نماینده لیست امید مجلس دهم از تهران گفت: «برای بنده بسیار عجیب است و سوال اینجاست که چه خوف و هراسی از کلید خوردن تحقیق و تفحص وجود دارد؟ اگر سازمانی به خود اطمینان دارد، باید از این تفحصها استقبال کند تا چنانچه شبههای وجود دارد، برطرف شود.»
ایلنا - محمود صادقی در گفتوگويي با اشاره به اشتباه هیأت رییسه مجلس درباره بررسی دلایل رد تفحص از شهرداری تهران در نشست علنی روز یکشنبه مجلس گفت: بنابر ماده ۱۰۴ آییننامه داخلی مجلس، امکان قرائت گزارشهای مختلف در صحن علنی صرفاً ۴۸ ساعت پس از چاپ این گزارشها و توزیع آن میان نمایندگان میسر خواهد بود و با توجه به اینکه گزارش بعدازظهر روز شنبه چاپ و توزیع شده بود، امکان قرائت آن در جلسه روز یکشنبه وجود نداشت و هیات رییسه نباید این موضوع را در دستور کار جلسه قرار میداد.
نماینده مردم تهران اظهار کرد: برای بنده بسیار عجیب است و سوال اینجاست که چه خوف و هراسی از کلید خوردن این تحقیق و تفحص وجود دارد؟ اگر سازمانی به خود اطمینان دارد، باید از این تفحصها استقبال کند تا چنانچه شبههای وجود دارد، برطرف شود.
محمود صادقی گفت: کمیسیون عمران تلاش دارد که به این طرح تفحص، جنبه جناحی بدهد و این درحالی است که سوالاتی که در این طرح عنوان شده، کاملاً فنی و تخصصی است.
عضو حقوقدان لیست امید مجلس دهم تاکید کرد: تعجب میکنم کمیسیون عمران در گزارشی که بهعنوان یک کمیسیون تخصصی ارائه کرده، چشمش را بر واقعیتها بسته درحالی که بهعنوان مثال قوه قضاییه هم بر تخلفات صورت گرفته در بحث واگذاری املاک صحه گذاشته است. چگونه این کمیسیون به این شکل عمل میکند؟ به هر حال روز سهشنبه این طرح در صحن مطرح میشود و ما صحبتهای خود را عنوان میکنیم.
محمود صادقی گفت: مساله این است که تمامی طرحهای تحقیق و تفحصی که اخیراً در صحن مطرح شده، همگی رای آوردهاند و بهعنوان نمونه تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان که تا حدودی بار جناحی برای تخریب دولت همراه داشت، رای آورد که البته علت مهم این رایآوردن همراهی فراکسیون امید برای تصویب این تفحص بود. همچنین تحقیق و تفحص از شرکت نیشکر کارون و مس سرچشمه نیز رای آورد و پیشبینی ما این است که اگر فضا را از حالت عادی خارج نکنند، تفحص شهرداری هم رای میآورد.
صادقی افزود: واقعیت این است که خوف، هراس و گریز شهرداری تهران از نظارت خیلی عجیب است و این درحالی است که در ساز و کارهای داخلی خود از جمله شورای شهر که نقش نظارتی دارد، از این نظارت بازمانده و به نظر میرسد تلاش فراوانی برای اثرگذاری بر رای نمایندگان صورت گرفته و این مسئله زیبنده شهردار تهران نیست که از قضا خود را برای ریاست جمهوری هم آماده میکند.
نماینده مردم تهران بیان کرد: شهردار تهران باید از این تحقیق و تفحص استقبال میکرد و به آن به چشم یک نوع تعامل نگاه میکرد؛ چرا که تحقیق و تفحص نوعی تعامل با دستگاه است. ما که شهردار را استیضاح نکردیم و برای ما بحث شخص مطرح نیست بلکه در راستای سالمسازی سیستم است. این رویکرد شهرداری تهران، ظن ما را قویتر کرده که خوف و هراس دارند که احیاناً تخلفات گستردهای که در این سازمان وجود دارد، برملا شود.