شرق، آمنه شیرافکن: گفتند سخنرانی علی مطهری برگزار نشود؛ نهاد و منبع این درخواست مشخص نیست، حتی وزیر هم به آن اشارهای ندارد؛ اما گویا صلاح نبوده نایبرئیس مجلس در شهر مقدس سخنرانی کند.
علی مطهری از تهران به مشهد پرواز کرده بود، اربعین حسینی، آبان سال ٩٥. سالن پلاسکو در مشهد و جمعیتی که از ساعاتی پیش برای گوشدادن به سخنرانی مطهری راهی این محل شده بودند. پلیس پیش از آغاز مراسم در محل حاضر میشود و خبر از لغو مراسم میدهد و حاضران متفرق میشوند. علی مطهری رسیده بود به محل سخنرانی؛ اما دستور پیشتر از دادستانی به مقامهای مسئول در خراسان رضوی رسیده بود، اینکه «سخنرانی مطهری جایز نیست و احتمال برهمخوردن آن پیشبینی میشود». نمایندگان همان روز به این لغو بیدلیل اعتراض کردند. چند ماهی است در نامهنگاری به نهادهای خاص پیگیر آن هستند و حالا از وزیر دادگستری خواستهاند به کمیسیون قضائی مجلس بیاید و پاسخگوی آنها باشد؛ اما برخی نمایندگانی که در جلسه سؤال از وزیر دادگستری در کمیسیون امنیت مجلس بودهاند، سخنان وزیر درباره دلایل مخالفت با سخنرانی مطهری را محرمانه میدانند.
محمدعلی پورمختار، عضو کمیسیون قضائی، در جلسه حاضر بوده و فقط به این نکته اشاره میکند که نمایندگان حاضر از توضیح وزیر دادگستری قانع نشدهاند. حالا بناست سؤال و وزیر به صحن بیایند تا تکلیف لغو سخنرانی مطهری در مشهد مشخص شود.
محمدجواد فتحی نیز از حاضران در جلسه است؛ اما روایت مفصلتری دارد و به «شرق» میگوید: «آقای وزیر دادگستری در واقع گزارشی را از رو برای ما خواندند که آقای اژهای به آقای لاریجانی نوشته بود. عنوان متن گزارش نیز علت بههمخوردن و منتفیشدن جلسه سخنرانی مطهری بود. توضیحها تمامی حول این محور بود که آنها احتمال میدادند نظم عمومی و امنیت دچار مخاطره شود یا به سخنرانی ایشان حملهای صورت گیرد».
فتحی میافزاید: «عجیب است. طیف سیاسی و خطوربط حملهکنندگان به سخنرانی علی مطهری مشخص است. از شیراز گرفته تا هرگونه حمله احتمالی در مشهد. تندروها بودند که با آجر به خودروی مطهری تاختند. حالا اگر وزارت کشور و دیگر نهادهای امنیتی از سناریوی مشابهی در مشهد مطلع شده و نتوانستهاند جلوی آن را بگیرند که این ماجرا موجب وهن ماست. آیا اگر تهدیدی وجود داشت باید با مسئول نظام و نایبرئیس مجلس برخورد شود یا گروه تندرو؟ بنابراین سؤال ما از وزیر دادگستری و صد البته از قوه قضائیه آن است که چرا با این افراد برخورد نمیشود و بهجای آن در اقدامی عجیب جلسه سخنرانی مجوزگرفته علی مطهری لغو میشود؛ این یعنی نقض صریح آزادی بیان».
عضو فراکسیون امید مجلس در ادامه به یکی دیگر از سؤالهای مطرحشده از وزیر دادگستری در جلسه اخیر اشاره می کند: «سؤال شد که چرا وقتی مراجع قانونی اجازه سخنرانی میدهند، شما نمیتوانید امنیت آن را تأمین کنید؟ تأمین امنیت سخنرانیها بر عهده وزارت کشور است. اگر اتفاقی بیفتد دادستان میتواند افراد برهمزننده نظم را تعقیب کند. دادستانی نمیتواند پیش از وقوع حادثه چنین کند. این خطاست، برای منِ نماینده این اقدام یعنی دستگاههای متولی ما قدرت اداره یک جلسه سخنرانی را ندارند و نمیتوانند پیشگیری کنند».
او میافزاید «حقیتش را بخواهید برداشت من از مجموع پاسخی که بیان کردند این بود که خود آقای وزیر هم راضی نشدهاند، البته بنا ندارم نیتخوانی کنم».
فتحی در ادامه تأکید میکند: «وزیر دادگستری در این زمینه هیچ مسئولیتی ندارد و این ضعف قانون است؛ ما هم میدانیم وزیر دادگستری صرفا یک واسطه و رابط است، اینهم البته یکی از ایرادهای قانون اساسی است، ما سؤال را از کسی میپرسیم که مسئولیتی ندارد. قانون اساسی باید مسئولان مربوطه را ملزم کند پاسخگوی سؤالهای نمایندگان مجلس باشند».
به گفته فتحی «نمایندگان پیگیر دلایل برهمخوردن سخنرانی علی مطهری بهدنبال ایجاد امنیت قانونی هستند برای آزادی بیان. این واقعا خیلی بد است و موجب وهن است که به نایبرئیس مجلس اجازه سخنگفتن ندهیم. این اتفاق واقعا زشت و تلخ است».
علی مطهری خودش در جلسه حاضر نبوده و بنا ندارد دراینباره توضیح بیشتری ارائه کند و به «شرق» میگوید: «ما درباره لغو این سخنرانی شکایت کردهایم و منتظر رسیدگی مراجع مسئول هستیم».
هنوز خاطره حمله به خودروی علی مطهری در شیراز و پرتاب سنگ و آجر بهسوی او از خاطره مردم پاک نشده بود که اینبار در اقدامی عجیب جلوی برگزاری سخنرانی نایبرئیس مجلس در مشهد گرفته شد؛ البته با این توضیح که گویا زمزمههایی از برهمخوردن این سخنرانی در شهر پیچیده بود.