دویچه وله - چهار تن از اعضای شورای جبهه ملی ایران در بیانیهای ادامه دولت حسن روحانی را "به سود منافع و کیان ملی مصلحت کشور" ارزیابی کردهاند. بیش از هزار و پانصد روزنامهنگار نیز از حسن روحانی حمایت کردند.
جبهه ملی ایران، از پرسابقهترین گروههای سیاسی ایران، در سالهای گذشته به دلیل آنچه منتقدان حکومت "محدودیتهای زیاد در برابر حق انتخاب و مشارکت مردم" مینامند، معمولا در انتخابات شرکت نمیکرد. اما اینبار چهار تن از اعضای رهبری این حزب، بهویژه عباس امیرانتظام، در بیانیهای ادامه دولت حسن روحانی را به مصلحت کشور دانستهاند.
عباس امیرانتظام نخستین و قدیمیترین زندانی سیاسی پس از انقلاب ایران است که بیش از ۲۷ سال از عمر خود را در زندانهای جمهوری اسلامی گذرانده است. او به همراه داوود هرمیداس باوند، علی رشیدی و حسین شاهحسینی در بیانیهای که روز سهشنبه (۲۶ اردیبهشت/ ۱۶ مه) منتشر شد، نخست به محدودیتهایی اشاره کرده که نظام حاکم در ایران برای برگزاری "انتخابات در فضای آزاد سیاسی" ایجاد کرده است.
رهبران جبهه ملی ایران میگویند امروزه در نظامهای مردمسالار، برگزاری انتخابات در فضای آزاد سیاسی همراه با حضور فعال انتخابکنندگان به عنوان یکی از مؤلفههای اساسی مشارکت در اداره امور عمومی جامعه تلقی شده است. اما نظام سیاسی حاکم در ایران شهروندان را به "خودی و غیرخودی" تقسیم کرده و احزاب ملی ریشهدار را "گروهکهای غیرقانونی" میخواند و اعضای این حزبها را از "حق نامزدی در انتخابات و احراز مسئولیتهای مملکتی محروم میسازد".
"منافع ایران در معرض تهدیدی جدی"
چهار عضو شورای رهبری جبهه ملی در بیانیه خود مینویسند با تمام این محدودیتها و موانع توسعه سیاسی در کشور «از آن جایی که جبهه ملی ایران همواره حفظ بقا و اعتلای ایران و پیشرفت و توسعه اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی این کشور و احراز جایگاه مطلوب در نظام بینالملل و مشارکت موثر در تصمیمگیریهای بینالمللی و منطقهای را مدنظر و هدف خود میداند و با توجه به پیشامدهای حساس سیاسی-اجتماعی در سطح جهان و منطقه که منافع ملی ایران را در معرض تهدیدی جدی قرار داده است بر این باور است که برای رفع چنین معضلاتی باید رییس جمهوری انتخاب شود که از صلاحیت و کاردانی و خرد سیاسی لازم بهرهمند باشد.»
رهبران جبهه ملی از "برجام" دفاع کرده و نوشتهاند: «جامعه ایرانی به دلیل تحریمها در تنگنای اقتصادی ویژهای قرار گرفته بود و نگرانیهای جدی دربارهی احتمال استفاده از استراتژی سختافزاری علیه ایران وجود داشت. نیل به برجام در چنین موقعیتی دستآوردی بس ارزنده بود و همچنان در ادامه این مسیر با توجه به استمرار چنین تهدیدهایی برای منافع و کیان ملی، خیر و مصلحت کشور ایجاب میکند که دولت و هیات مذاکرهکننده قبلی عهدهدار سکان قوه اجرایی کشور برای به فرجام رساندن این راه باشند.»
حمایت صدها روزنامهگار از روحانی
همزمان بیش از هزار و پانصد روزنامهنگار ایرانی نیز در بیانیهای از حسن روحانی حمایت کردهاند. این روزنامهنگاران که همگی در رسانههای داخل ایران شاغل هستند میگویند: «امروز حمایت از دولت رییس جمهور روحانی، تایید تکتک اقدامات دولت یازدهم و فراموشی نواقص آن نیست، بلکه ترجیح روزنامهنگاران ادامه روند رو به بهبود جامعه به جای بازگشت از نیمه این راه پر فراز و نشیب است.»
امضاکنندگان این بیانیه با اشاره به تجربه ۸ سال دولت محمود احمدینژاد نوشتهاند: «ما روزنامهنگاران تجربه تلخ عدم رعایت شفافیت مدعیان عدالت را از سر گذراندهایم، مدعیانی که منتقدان خود را تاب نیاورده و شلاقها و حبسها را برگرده روزنامهنگاران شریف بار کردهاند. معتقدیم حمایت از روحانی، حمایت از دولتی است که امکان نقد و نه تخریب را فراهم میکند، شفافیت دولت یازدهم، امکان نظارت بیشتر بر قوه مجریه را به همراه داشت تا از این رهگذر دیگر شاهد اختلاسهای پی در پی و میلیاردی نباشیم.»
روزنامهنگاران در پایان با دعوت از مردم برای "شرکت در انتخابات سرنوشتساز ۲۹ اردیبهشت" از آنان خواستهاند با رای به حسن روحانی، "از بازگشت ایران به شرایط غیر قابل پیشبینی و تخریبآمیز جلوگیری کنند که آزموده را آزمودن خطاست".