نویسنده: دیو ماجومدار
منبع: نشنال اینترست / ترجمه تحریریه دیپلماسی ایرانی
واشینگتن پیش از سفر ترامپ به عربستان مذاکرات پیرامون قرارداد عظیم نظامی به ارزش 109.7 میلیارد را با ریاض نهایی کرده بود و طبق انتظارها دونالد ترامپ روز شنبه در جریان مراسمی در ریاض به صورت رسمی آن را امضا کرد.
بر اساس منابع کاخ سفید، ایالات متحده و سعودی 19 مه اسنادی را امضا کردند که شامل هشت قرارداد فروش تسلیحات نظامی به ارزش 12.5 میلیارد دلار می شود. این قراردادها به محض اینکه وزارت دفاع قراردادها را در اختیار صاحبان صنایع قرار دهد و پول ها از عربستان سعودی دریافت شود اجرایی می شود. 95 میلیارد دلار دیگر شامل 34 تفاهم نامه برای فروش دیگر اقلام نظامی است. جزئیات قراردادها هنوز اعلام نشده اما این خریدها احتمالا شامل قراردادهای تجاری و نظامی است. به هر ترتیب به گفته مقامات کاخ سفید، دولت روند عادی اطلاع رسانی به کنگره (درخصوص قراردادها) را در پیش خواهد گرفت.
دولت ترامپ از روز اول مه بررسی این بسته نظامی را در دستور کار قرار داد. مذاکره کنندگان اصلی احمد الخطیب - مشاور ارشد وزیر دفاع سعودی - و دریابان جوزف ریکسی، مدیر آژانس همکاری های امنیت دفاعی بودند. این روند با سرعت چشمگیری نهایی شد، هرچند، بسیاری از کارهای مقدماتی در زمان دولت قبل تکمیل شده بود.
بسته نظامی ترامپ شامل پیشرفته ترین سیستم دفاع موشکی می شود و ایالات متحده پیشنهاداتی شامل سیستم دفاع موشکی پاتریوت و موشک های تاد لاک هد مارتین به سعودی عرضه کرده است. ایالات متحده تاکنون سیستم دفاعی پاتریوت را به بسیاری از متحدان خود فروخته است اما تاد که سیستم دفاعی مستحکم تری است تنها به تعداد انگشت شماری از متحدان خود - از جمله امارات متحده عربی - فروخته شده است.
به گفته کاخ سفید این بسته موشکی برای کمک به خنثی کردن تهدیدات منطقه ای طراحی شده است که احتمالا به ایران اشاره دارد. تهران در تضاد با قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل ذخایر موشک های بالستیک خود را توسعه داده است. جمهوری اسلامی در تاریخ 29 ژانویه موشک های بالستیک میان برد خرمشهر را آزمایش کرد. در آن زمان ترامپ اعلام کرد که ایران "زیر ذره بین" قرار دارد و می شود این بسته تسلیحاتی را به عنوان بخشی از پاسخ واشینگتن به آزمایش موشکی تهران در نظر گرفت.
گرچه بارزترین بخش قرارداد همین موشک های دفاعی هستند اما بسته نظامی شامل مجموعه ای از طیف کاملی از تسلیحات متعارف است - هر چند کاخ سفید هنوز جزئیات دقیقی از آنچه به ریاض فروخته را منتشر نکرده است. سلاح های متعارفی که برای نیروی زمینی عربستان سعودی در نظر گرفته شده احتمالا شامل تانک، توپخانه، هواپیماهای سبک، رادارهای دفاع متقابل، نفربرهای زرهی و هلی کوپتر می شود. ایالات متحده احتمالا در خصوص نحوه استفاده از این سخت افزارها به سعودی ها آموزش هم می دهد. ایده این است که مرزهای سعودی "علیه تروریسم یا تهاجمات داخلی" ایمن شود.
نیروی هوایی و دریایی عربستان سعودی نیز به واسطه این بسته نظامی ارتقای چشمگیری پیدا خواهد کرد. سیستم های دریایی که در این بسته نظامی وجود دارند شامل کشتی های جنگنده چند ماموریتی، هلی کوپتر، قایق های گشت زن و دیگر سیستم های تسلیحاتی مکمل می شود. نیروی هوایی ریاض که همین حالا با هزینه های گزاف مجهز و پیشرفته است، از طریق این بسته نظامی، هواپیماهای حمل و نقل، پشتیبانی سبک و هواپیماهای جمع آوری اطلاعات دریافت خواهد کرد و همچنین ناوگان فعلی اش تکمیل می شود. نیروی هوایی سعودی تجهیزات نظامی پیشرفته تری دریافت خواهد کرد و دقت توانایی هدفگیری اش افزایش خواهد یافت. به علاوه ایالات متحده شبکه های فرماندهی و کنترل پیشرفته تری در اختیار سعودی قرار می دهد تا کارآمدی عملیاتی و انسجام نیروهای سعودی به طور کلی بهبود پیدا کند.
بسته نظامی ترامپ بزرگترین قرارداد دفاعی است که ایالات متحده تاکنون با عربستان سعودی امضا کرده است. باراک اوباما در طی هشت سال حضور در کاخ سفید 42 قرارداد نظامی مجزا به ارزش بیش از 115 میلیارد دلار با عربستان سعودی امضا کرد. آن قراردادها شامل فروش بوئینگ های پیشرفته اف - 15 اس اِ ی، تانک های ام 1 ای 2 اس آبرامز و سامانه موشکی پاتریوت و دیگر تسلیحات بود. با توجه به سابقه نقض حقوق بشر در این کشور عربی و جنگ کنونی کشور علیه یمن فروش تسلیحات نظامی به عربستان سعودی همواره بحث برانگیز بوده است.