رادیو فردا - بحرین، عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی، صبح روز دوشنبه، ۱۵ خرداد، همزمان اعلام کردند روابط دیپلماتیک خود با قطر را، بهخاطر آنچه «حمایت قطر از تروریسم» یا «حفاظت از امنیت ملی» خود نامیدهاند، قطع میکنند.
در بیانیهای که خبرگزاری دولتی بحرین آن را منتشر کرد، گفته شده بود این کشور تمامی روابط دریایی و هوایی خود با قطر را قطع کرده و به شهروندان قطری ۱۴ روز فرصت دادهاست تا بحرین را ترک کنند.
همزمان عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی نیز بیانیههای مشابهی منتشر کردند.
در بیانیهای که عربستان سعودی منتشر کرده گفته شده این کشور روابط دیپلماتیک خود و نیز تمامی مسیرهای دریایی، زمینی و هوایی با قطر را مسدود میکند. در این بیانیه گفته شده این اقدام در راستای «حفظ تمامیت ارضی که قوانین بینالمللی آن را تضمین کردهاند، و نیز حفاظت از امنیت ملی در برابر خطرات ناشی از تروریسم و بنیادگرایی» صورت گرفتهاست. عربستان میگوید از نیروهای نظامی قطر نیز خواستهاست از ائتلافِ درگیر در یمن خارج شوند.
امارات متحده عربی دیپلماتهای قطری را به «پشتیبانی، تامین منابع مالی و قرابت با تروریسم، بنیادگرایی و فرقهگرایی» متهم کرده و به آنها ۴۸ ساعت فرصت داده تا امارات را ترک کنند.
وزارت خارجه مصر نیز اعلام کرده «به دلیل امنیت ملی» تمامی مسیرهای هوایی و دریایی خود را بهروی تمامی رفتوآمدهای قطر مسدود کردهاست.
قاهره، دولت قطر را متهم کرده است که از «تروریستها» از جمله اعضای سازمان اخوانالمسلمین، حمایت میکند.
قطع روابط کشورهای عربی با قطر در حالی صورت گرفته که طی روزهای گذشته، امیر قطر در گفتوگویی تلفنی با حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، بر «تقویت همکاری با تهران» تاکید کرده بود. به گزارش هفتم خرداد ماه خبرگزاری ایرنا، حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در تماس با شیخ تمیم حمد آل ثانی، با تاکید بر حل مشکلات منطقهای، «فرقهگرایی را از آفتهای بزرگ» و «برهم زننده امنیت منطقه» توصیف کرده بود.
ساعاتی پس از آن دولت قطر گفته بود این خبر «جعلی» است و خبرگزاری رسمی آن کشور «هدف حمله هکرها قرار گرفته».
نقلقولهایی که دولت قطر اعلام کرد جعلی هستند، پس از آن منتشر شد که آقای ترامپ در سفر به عربستان سعودی و دیدار با سران کشورهای اسلامی، در کنار سلمان، پادشاه عربستان، بهشدت از ایران انتقاد کرد.
در چهارم خرداد ماه بحرین و مصر همراه با عربستان سعودی و امارات متحده عربی، دسترسی به وبسایت شبکه خبری الجزیره و برخی دیگر از سایتهای قطری را مسدود کرده بودند.
در ۱۴ خرداد، یک روز پیش از انتشار خبر قطع روابط با قطر، وزیران خارجه مصر و عربستان سعودی، در قاهره دیداری داشتند که گفته شده در آن، دو طرف، در مورد همکاریها در مقابله با تروریسم و تلاش برای نزدیک کردن دیدگاهها در مورد مناقشات یمن و سوریه تبادل نظر کردهاند.
عربستان، امارات و بحرین در سال ۱۳۹۲ و پس از تنشها پیرامون گروههای مورد حمایت قطر در مصر و سوریه، سفرای خود را از آن کشور فراخوانده بودند. عربستان سعودی و شماری از متحدان این کشور در زمستان ۹۵ و در پی حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد، مناسبات دیپلماتیک خود با تهران را قطع کردند.