دویچه وله - طبق مقررات جدید دریافت ویزای آمریکا برای شهروندان ایران و پنج کشور دیگر، نامزد و پدربزرگ و مادربزرگ جزو اقوام درجه یک برای گرفتن ویزا به شمار نمیآیند. ایران تهدید کرده که دست به اقدام متقابل برای اتباع امریکا میزند.
تنها چند ساعت مانده به آغاز اجرای رسمی قانون محدودیت صدور ویزای آمریکا برای اتباع شش کشور، وزارت خارجه ایالات متحده مقررات جدید این قانون را اعلام کرد. این قانون رسما از روز پنجشنبه ۲۹ ژوئن (۸ تیر) به وقت آمریکا اجرایی میشود.
به گزارش آسوشیتدپرس، وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۲۸ ژوئن مقررات مربوط به این قانون را اعلام کرد. دو روز قبل در روز دوشنبه دیوان عالی آمریکا بخشهایی از قانون ممنوعیت صدور ویزا برای اتباع کشورهای ایران، سوریه، لیبی، یمن، سودان و سومالی را تایید کرده بود. بر اساس حکم دیوان عالی کسی که ثابت کند روابطی "حقیقی" و قابل اعتماد با آمریکا دارد میتواند همچنان به این کشور سفر کند.
بر اساس اعلان وزارت خارجه، توابع شش کشور یادشده که تقاضای ویزای آمریکا میکنند باید پدر یا مادر، فرزند، همسر، عروس یا داماد، خواهر یا برادری در آمریکا داشته باشند.
پدربزرگ و مادربزرگ، همسر خواهر و برادر و نامزد جزو اقوام درجه یک به حساب نمیآیند و بنابراین کسی که این اعضای خانوادهاش در آمریکا باشند نمیتواند به آنجا سفر کند.
قانون جدید شامل پناهجویانی که از شش کشور یادشده هستند و هنوز تقاضای پناهندگیشان پذیرفته نشده هم میشود و این پناهجویان در صورت نداشتن اقوام درجه یک در آمریکا از این کشور بازگردانده میشوند.
ویزاهایی که تا کنون از سوی وزارت خارجه آمریکا برای متقاضیان این کشورها صادر شده اما معتبر هستند.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده مدارکی که ارائه آنها الزامی است باید به طور رسمی و از طریق مراجع قانونی (از طریق راههای مرسوم) صادر شده باشند. این وزارتخانه مدارکی را که تنها با هدف دور زدن قوانین محدودکننده مهاجرتی صادر شده باشند نمیپذیرد.
روزنامهنگاران، دانشجویان، اساتید یا کسانی که استخدام یک کارفرمای آمریکایی شدهاند باید دعوتنامه معتبر یا یک قرارداد کاری در آمریکا داشته باشند. برگه رزرو هتل یا اجاره خودرو در آمریکا حتی اگر پول آن پرداخت شده باشد به عنوان مدرک معتبر برای صدور ویزا پذیرفته نمیشود.
بیماران استثنا هستند
بر اساس اعلان وزارت خارجه آمریکا در هر مورد صدور ویزا میتواند استثنا هم وجود داشته باشد، از جمله کودکان یا بزرگسالانی که نیاز به مراقبتهای پزشکی فوری دارند.
منتقدان این قانون اعلام کردهاند که اجرای این مقررات را به دقت رصد خواهند کرد. یک وکیل از نهاد حقوق شهروندی ACLU گفته نگران این موضوع است که دولت آمریکا بخواهد این ممنوعیت را گسترش دهد و خودسرانه روابط خانوادگی متقاضیان ویزای آمریکا را به رسمیت نشناسد. به گفته او گزارشهای اولیه نشان میدهد که این اتفاق میتواند روی دهد.
تهدید ایران به اقدام متقابل برای اتباع آمریکا
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز چهارشنبه ۷ تیر قانون محدودیت صدور ویزای آمریکا برای اتباع ایران و پنج کشور دیگر را "تبعیضآمیز، نژادپرستانه، غیرمنصفانه و توهینآمیز" دانست و گفت: «واقعیت این است که ایرانیها و اکثریت مسلمانانی که در آمریکا زندگی میکنند یا به آنجا سفر میکنند همیشه پایبند به قوانین بودهاند و تروریست نیستند.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران تهدید کرده که این وزارتخانه در مورد اتباع آمریکایی که قصد سفر به ایران را دارند دست به اقدام متقابل خواهد زد. او گفته است: «به محض اینکه این قانون تصویب نهایی شود ایران واکنش درخور نشان خواهد داد.»
دیوان عالی آمریکا قرار است پاییز سال جاری ۲۰۱۷ این قانون را به طور کامل بررسی کند.