دویچه وله - صدها زن در استانبول در اعتراض به خشونت لفظی و فیزیکی مردان علیه نوع پوشش زنان به خیابانها آمدند. در ماههای گذشته در استانبول در چندین مورد زنان به دلیل پوشیدن شلوار کوتاه قربانی خشونت مردان غریبه در ملاءعام شدهاند.
این تظاهرات روز شنبه (۲۹ ژوئیه/ ۷ مرداد) با شعار "به لباس من کاری نداشته باش" از منطقه کادیکوی در بخش آسیایی استانبول شروع شد. زنان با سر دادن شعارهای مختلف، شلوارکهای جین را به عنوان نمونهای از لباسهایی که برخی مردان آن را غیرقابل قبول میدانند، به شکل پلاکارد بالای سر برده بودند.
برخی دیگر نیز پرچمهای رنگینکمان را که نشان دگرباشان جنسی است، در دست داشتند. تظاهرکنندگان فریاد میزدند: «ما اطاعت نخواهیم کرد، ساکت نخواهیم شد و نخواهیم ترسید. ما از طریق مقاومت پیروز خواهیم شد.»
استانبول برای مدتهای طولانی به عنوان شهری نسبتا آزاد برای زنان و همجنسگرایان به شمار میرفت، اما منتقدان میگویند رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه و سران حزب حاکم "عدالت و توسعه" تمایل چندانی به گسترش حقوق اقلیتها، همجنسگرایان و زنان نشان ندادهاند و تحمل اندکی نسبت به هرگونه اختلاف عقیدهای دارند.
به گفته زنانی که روز شنبه به خیابانهای استانبول آمدند، شمار حملات لفظی و فیزیکی علیه زنان به دلیل نوع پوشششان رو به افزایش بوده است.
در ماه ژوئن امسال زنی جوان در استانبول زمانی که سوار اتوبوس بود، از سوی مردی به دلیل پوشیدن شلوارک در ماه رمضان مورد حمله قرار گرفت. تصاویر ویدیویی ضبط شده از این واقعه نشان میدادند که مرد مهاجم، این زن جوان را به باد کتک گرفته و راننده اتوبوس نیز بدون آنکه واکنشی از خود نشان دهد، تنها کتک خوردن این زن را تماشا کرده است.
در حادثهای دیگر در استانبول مردی در خیابان به سمت زنی رفته و او را به دلیل پوشیدن لباسی "تحریکآمیز" مورد حمله لفظی قرار داده و گفته بود که این زن باید حواسش باشد چون "مردم را اغوا میکند."
در رخدادی مشابه زن دیگری در اتوبوس به خاطر پوشیدن شلوارک مورد هجوم یک مرد غریبه قرار گرفت. در تصاویر ویدیویی ضبط شده دیده میشود که مرد مهاجم این زن را "شیطان" نامیده و خطاب به او میگوید، کسانی که شلوارک میپوشند "باید کشته شوند."
گروهی از اعضای جامعه همجنسگرایان و تراجنسیتیها نیز در تظاهرات روز شنبه دوشادوش زنان در خیابانهای استانبول شرکت کردند. مقامات استانبول در ماه ژوئن به دگرباشان جنسی اجازه برگزاری رژه در این شهر را ندادند.
از زمان روی کار آمدن رجب طیب اردوغان نزدیک به ۱۵ سال پیش، محدودیتهای حجاب که توسط رهبران پیشین سکولار ترکیه اعمال شده بودند، کاهش یافته و زنان بیشتری در این کشور گرایش به پوشاندن موهای خود در فضاهای عمومی داشتهاند.
روز شنبه همچنین شماری زن نیز علیه تبعیضهایی که به واسطه انتخاب حجاب با آن مواجه بودهاند، دوشادوش زنان دیگر تظاهرات کردند. برخی از این زنان پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود: «فضول روسری، شلوارک و لباس من نباش".