Thursday, Aug 10, 2017

صفحه نخست » نجفی شهردار تهران شد

mvtui5f_small.jpgبه گزارش خبرنگار ایلنا؛ در جلسه امروز شورای پنجم، انتخاب شهردار تهران در دستور کار اعضای این شورا قرار گرفت که در نهایت محمد علی نجفی با کسب اتفاق آرا به عنوان شهردار تهران انتخاب شد.

امروز حسین مرعشی و محسن مهرعلیزاده دوتن دیگر از نامزدهای شهرداری تهران نیز با حضور در جلسه اعضای منتخبان شورای شهر، برنامه‌های خود را تشریح کردند.

زمانی که اعضا مشغول بررسی نهایی و اعلام نظر بودند، محسن مهرعلیزاده و الهه کولایی نیز انصراف خود را اعلام کردند.

حسین مرعشی نیز پس از ارائه برنامه‌های خود خطاب به اعضای شورا اعلام کرده بود تا زمانیکه افراد دیگر داوطلب شهردارى تهران باشند، بنده را در راى گیرى شرکت ندهید و چنانچه کسى داوطلب این مسوولیت نباشد، من آمادگى پذیرش مسوولیت را دارم.

محمد علی نجفی؛ از پیراهن سیاست تا لباس خدمت

بی بی سی - چهار سال پیش که حسن روحانی در روز تحلیف٬ فهرست وزیران پیشنهادی خود را تقدیم رئیس مجلس ایران کرد٬ توانست برخلاف امسال٬ نظر اصلاح‌طلبان و میانه‌روها را جلب کند و کسانی را در این فهرست بگنجاند که شاید تا چند ماه پیش از آن کمتر کسی پیش‌بینی می‌کرد که این افراد دوباره بتوانند وارد عرصه مدیریت کلان کشور شوند.

در مقابل بخش عمده‌ای از اصولگرایان، به ویژه اعضای جبهه پایداری مخالفت‌های شدید خود را اعلام کردند، آنان همواره می‌گفتند معترضان به نتیجه انتخابات ۱۳۸۸، یا به قول آنها "اصحاب فتنه"٬ دیگر جایی در سیاست ایران نخواهد داشت.

منتقدان آقای روحانی که بخش عمده‌ای از مجلس نهم را تشکیل می‌دادند٬ از "همراهی با فتنه" به عنوان خط قرمز خود برای رای اعتماد به وزیران او یاد می‌کردند.

یکی از شاخص‌ترین چهره‌های فهرست آقای روحانی٬ محمد علی نجفی، از پرسابقه‌ترین وزرای تاریخ جمهوری اسلامی بود که به عنوان وزیر آموزش و پرورش به مجلس معرفی شده بود.

روی کاغذ آقای نجفی مناسب‌ترین گزینه‌ای بود که می‌توانست وزارت آموزش و پرورش را برعهده بگیرد؛ نه سال تصدی این وزارتخانه٬ رکورد پرسابقه‌ترین وزیر آموزش و پرورش ایران را برای او ثبت کرده بود.

اما او با یک رای کمتر از حد نصاب نتوانست از مجلس رای اعتماد بگیرد و در کنار دو وزیر پیشنهادی دیگر از راه یافتن به هیئت وزیران دولت یازدهم باز ماند. دلیل مخالف صراحتا مشخص بود: "همراهی با فتنه".

آقای نجفی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ از مشاوران ارشد مهدی کروبی بود و به عنوان یکی از نمایندگان او در جلسه خصوصی با آیت آلله خامنه‌ای حضور داشت.

آقای کروبی در کارزار تبلیغاتی خود اعلام کرده بود که اگر رئیس جمهور شود٬ آقای نجفی را معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی خود خواهد کرد.

با این حال محمد علی نجفی جزو آن دست از نزدیکان مهدی کروبی بود که پس از اعلام نتیجه انتخابات بازداشت و محاکمه نشد و توانست همچنان در شورای سوم شهر تهران که از سال ۱۳۸۵ آغاز شده بود٬ به کار خود ادامه دهد.

او در پاسخ به مخالفانش در مجلس نهم که او را همراه "فتنه" می‌دانستند٬ گفت که پس از سخنرانی آیت‌الله خامنه‌ای در نماز جمعه روز ۲۹ خرداد ۱۳۸۸ و هشدار رهبر ایران به معترضان٬ در هیچ یک از تجمعات اعتراضی حضور پیدا نکرد.

مخالفت او در شورای شهر با نامگذاری معبری در تهران به نام ۹ دی و همچنین دیدار با خانواده‌های آسیب دیدگان رخدادهای سال ۸۸ از دیگر دلایل مخالفت با او برای وزارت آموزش و پرورش بود، که در هر دو مورد آقای نجفی گفت که در قالب وظیفه‌اش در شورای شهر و قانونی بوده است.

نهایتا استدلال‌های او نتوانست نمایندگان مخالف را قانع کند و برخلاف وزیرانی مانند بیژن زنگنه٬ عباس آخوندی و محمود حجتی که با همین اتهام‌ها روبرو بودند و با آرایی شکننده به وزارت رسیدند، آقای نجفی به وزارت نرسید.

بازگشت به وزارت علوم

یک سال پس از آغاز کار دولت یازدهم٬ رضا فرجی دانا٬ وزیر علوم استیضاح و برکنار شد و آقای روحانی که بیشترین کشاکش را برای انتخاب وزیر این وزارتخانه با مجلس نهم داشت٬ در اقدامی که از سوی نمایندگان منتقد دولت "دهن کجی" به مجلس تعبیر شد٬ محمد علی نجفی را به سرپرستی این وزارتخانه منصوب کرد.

او پس از سه دهه به وزارتخانه‌ای بازگشت که نخستین دوره وزارت خود در جمهوری اسلامی را از آنجا آغاز کرد.

محمدعلی نجفی در آستانه سی سالگی در سال ۱۳۶۰ وزیر علوم در کابینه محمد جواد باهنر و سپس محمدرضا مهدوی کنی شد و این مقام را تا ۱۳۶۳ در کابینه میرحسین موسوی در اختیار داشت.

حسن روحانی که در مجموع سه وزیر پیشنهادی‌اش برای وزارت علوم رد شده بودند و یک وزیرش استیضاح٬ نتوانست در طول سه ماه سرپرستی آقای نجفی وزیر دیگری معرفی کند و با اجازه آيت‌الله خامنه‌ای٬ سرپرستی آقای نجفی را تمدید کرد.

با آنکه آقای روحانی مایل بود خود آقای نجفی را به عنوان وزیر معرفی کند٬ اما چون سابقه نداشته وزیری که یک بار رای اعتماد نگرفته دو باره از همان مجلس رای اعتماد بگیرد٬ محمد فرهادی را معرفی کرد.

محمد علی نجفی چندین سمت مشاوره و عضویت در نهادهای زیر نظر ریاست جمهوری در دولت یازدهم بر عهده داشت.

با آغاز کار دولت دوازدهم با آنکه از پیش نام او به عنوان گزینه اصلی شهرداری تهران مطرح بود٬ اما شنیده می‌شد که شاید او به عنوان وزیر آموزش و پرورش و یا وزارت علوم به مجلس معرفی شود.

در همان روزهای پیش از مراسم تنفیذ بود که وبسایت رهبر ایران مطلبی منتشر کرد که رهبر ایران در خصوص انتخاب چند وزارتخانه نظر دارد و در باره چند وزارتخانه حساسیت.

از جمله وزارت‌خانه‌هایی که حساسیت رهبر ایران باید در آن نظر گرفته شود٬ وزارت‌‌‌خانه‌های علوم و آموزش و پرورش بود و گفته شد که این حساسیت برای معرفی نشدن آقای نجفی در نظر گرفته شد.

با این حال او از پیش موقعیت خوبی نزد شورای شهر جدید تهران داشت و از ابتدا که فهرست گزینه‌های شهرداری تهران مطرح شد در صدر قرار گرفت و در فهرست نهایی رای هر ۲۱ عضو شورا را به دست آورد.

آقای نجفی از پیش گفته بود که اگر شهردار پایتخت شود "لباس سیاست" را از تن بیرون خواهد آورد و "لباس خدمت" خواهد پوشید.

اما این سوال به وجود می‌آید که آیا منصبی که تاکنون دست‌کم دو شهردار پیشین٬ از آن به عنوان سکوی پرتابی به سوی بالاترین مقام اجرایی کشور استفاده کرده‌اند٬ می‌تواند محلی باشد که سیاست به آن راهی نداشته باشد؟

محمد علی نجفی گفته که بیش از چهار سال شهرداری تهران را قبول نخواهد کرد٬ اما نگفته در سال ۱۴۰۰ که ۷۰ ساله می‌شود٬ سیاست و مدیریت را کنار می‌گذارد و یا برای مسئولیتی دیگر دوباره پیراهن سیاست را بر تن می‌کند.

محمد علی نجفی

  • متولد ۱۳۳۰
  • لیسانس خودر پیش از انقلاب ایران در رشته ریاضی از دانشگاه صنعتی آریامهر (شریف فعلی) گرفت و برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت. در آستانه گرفتن مدرک دکترای ریاضی از موسسه فناوری ماساچوست (ام آی تی) بود که در ایران انقلاب شد و او به ایران بازگشت.
  • ریاست دانشگاه فنی اصفهان در سال ۱۳۵۹ نخستین مسئولیت او بود.
  • از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۳ در دولت‌های محمدجواد باهنر، محمدرضا مهدوی کنی و میر حسین موسوی وزیر علوم بود.
  • آقای نجفی در آخرین سال نخست وزیری میرحسین موسوی وزارت آموزش و پرورش را بر عهده گرفت که این مسئولیت در هشت سال ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی نیز ادامه داشت.
  • او با ۱۲ سال سابقه وزارت٬ در کنار کسانی چون محمد سعیدی کیا٬ علی اکبر ولایتی٬ بیژن زنگنه و محمد غرضی از جمله کسانی است که بیشترین سابقه وزارت را در تاریخ جمهوری اسلامی دارد.
  • با روی کار آمدن محمد خاتمی در سال ۱۳۷۶ ریاست سازمان برنامه و بودجه را عهده دار شد و این مسئولیت او تا ادغام سازمان برنامه با سازمان امور اداری و استخدامی کشور و تشکیل سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در سال ۱۳۷۹ ادامه داشت.
  • در سال ۱۳۸۵ به عنوان نامزد اصلاح طلبان وارد سومین شورای شهر تهران شد اما برای چهارمین دوره در سال ۱۳۹۲ ثبت نام نکرد.
  • محمد علی نجفی به مدت دو سال نیز در دهه ۶۰ خورشیدی معاون آموزشی سازمان صدا و سیما بود.
  • او از پایه‌گذاران حزب کارگزاران سازندگی از احزاب میانه‌رو نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی بوده است.
مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy