Saturday, Aug 26, 2017

صفحه نخست » آمریکا با درخواست بازدید از پایگاه های نظامی ایران به دنبال چیست؟

e1409hj_small.jpgنماینده پیشین ایران در مقر اروپایی سازمان ملل متحد درباره دلایل درخواست آمریکا برای بازدید از پایگاه‎های نظامی ایران به بهانه فعالیت‎های ادعایی مرتبط با برنامه هسته‎ای گفت: مسئله در حال حاضر این است که خانم هیلی درصدد برآمده تا کاری را انجام دهد که به‌وسیله آن مچ‌گیری کند و بهانه بتراشد که این حرکت با روند معمول کار جور درنمی‌آید.

رویداد۲۴ - نماینده پیشین ایران در مقر اروپایی سازمان ملل متحد درباره دلایل درخواست آمریکا برای بازدید از پایگاه‎های نظامی ایران به بهانه فعالیت‎های ادعایی مرتبط با برنامه هسته‎ای گفت: مسئله در حال حاضر این است که خانم هیلی درصدد برآمده تا کاری را انجام دهد که به‌وسیله آن مچ‌گیری کند و بهانه بتراشد که این حرکت با روند معمول کار جور درنمی‌آید.

یکی از موضوعاتی که سرعت روند دستیابی به توافق هسته‌ای در زمان مذاکرات بین ایران و کشورهای 1+5 را کند کرد، بروز اختلاف حول محور گذشته برنامه هسته‎ای ایران و یا ابعاد احتمالی نظامی آن بود. به‌طوری‌که بر پایه برخی ادعاها آژانس خواستار دسترسی برای بازدید از سایت پارچین جهت صحت‌وسقم آن شد، اما ایران در برابر آن این خواست مقاومت به خرج داد و آن را تحت هیچ شرایطی نپذیرفت.
درنهایت گروه 1+5 از خواست خود عقب‌نشینی کرد و به انجام این کار توسط کارشناسان ایران اکتفا ورزید، اما نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل برای اطلاع از اینکه آیا آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برنامه‌ای برای بازدید از سایت‌های نظامی ایران دارد یا خیر روز چهارشنبه باهدف دیدار با مقامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به وین سفر کرد.
نیکی هیلی در رابطه با این سفر در گفت‌وگویی مدعی شد که «ایران درگذشته در سایت‌های نظامی، دانشگاه‌ها و اماکنی نظیر آن‌ها اقدامات مخفیانه انجام داده است. آیا آژانس اطمینان دارد که دیگر چنین اقداماتی انجام نمی‌شود؟ ایران کشوری نیست که بشود به آن اعتماد کرد و به اعتماد من، ترامپ حق دارد که پیش از تائید دوباره برجام از اقدامات این کشور مطلع باشد. بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی این اختیار رادارند که از سایت‌های نظامی ایران و هر مکان مشکوک دیگری بازدید کنند اما آیا آن‌ها اکنون این کار را انجام می‌دهند؟»

محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان نیز در نامه‌ای به مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نسبت به سفر نماینده آمریکا در سازمان ملل به وین گلایه کرده و دیدار وی با مقامات این آژانس را دارای پیامدهای مخربی برای اجرای موفقیت‌آمیز توافق هسته‌ای ایران عنوان کرده است.
در بخشی از نامه ظریف آمده بود: «حتی قبل از انجام این سفر نیز نحوه برنامه‌ریزی و تبلیغات درباره آن و علائمی که مخابره می‌کند تبعات مخربی برای اجرای موفقیت‌آمیز برجام دارد.»
اینکه رئیس‌جمهور آمریکا پس از گذشت یک سال و نیم از عمر توافق هسته‌ای به دنبال بازدید از سایت‌های نظامی ایران است، دلیل کاملاً روشنی دارد او برای پاره کردن برجام که در زمان انتخابات ریاست جمهوری وعده آن را به مردم کشور خود داده بود باید بهانه‌ای بیابد تا حمایت کشورهای اروپایی را نیز همراه خود داشته باشد. تازه ترین راه از نگاه او تحت فشار قراردادن ایران از طریق درخواست بازدید از پایگاه‌های نظامی ایران است اما مسئله مهم در این رابطه نوع مواجهه ایران با آن است.
علی خرم، نماينده پيشين ايران در مقر اروپايي سازمان ملل متحد در گفت‌وگو با رویداد۲۴ در این رابطه گفت: در توافق هسته‌ای تمام موارد برای مسائل نظامی و غیرنظامی پیش‌بینی‌شده و ظرف دو سال گذشته با همکاری ایران کارها به مرحله اجرا درآمده و درصورتی‌که آژانس به این نتیجه برسد که باید از سایت نظامی هم بازدید صورت گیرد پس از اطلاع به ایران در مسیر خود پیش می‌رود و ایران هم همکاری خواهد کرد.
وی در ادامه اضافه کرد: مسئله در حال حاضر این است که خانم هیلی درصدد برآمده تا کاری را انجام دهد که به‌وسیله آن مچ‌گیری کند و بهانه بتراشد که این حرکت با روند معمول کار جور درنمی‌آید. به این دلیل است که ایران نسبت به آن واکنش نشان داده و مطرح کرده که آژانس در حال انجام کار خود است و ما هم از همکاری با آن سرباز نزدیم، بنابراین اعمال فشار اضافی بر آژانس که برای آن ملاقات‌های گوناگون صورت می‌گیرد، ضرورتی ندارد.
خرم در این رابطه یادآور شد: تمام این رفتارها در راستای تصمیم دونالد ترامپ است که پیش‌ازاین حرکت‌ها گرفته‌شده بود. به‌عبارتی‌دیگر زمانی که تیلرسون، وزیر خارجه این کشور بر اساس گزارش آژانس، عمل ایران به تعهدات خود را مورد تائید قرارداد همین مسئله سبب شد که آقای دونالد ترامپ با نارضایتی این گزارش را به کنگره بفرستد تا لغو تحریم‌های ایران برای سه ماه دیگر تمدید شود، اما در همان زمان تأکید کرد که این رفتار دیگر به تکرار درنخواهد آمد و نباید پایبندی ایران به توافق هسته‌ای رسماً از سوی آمریکا اعلام شود.
نماینده پیشین ایران در مقر سازمان ملل متحد ابراز کرد: رئیس‌جمهور آمریکا، امروز برای عملیاتی کردن این اظهارنظر خود خانم هیلی را به سفری در اتریش که مقر سازمان آژانس انرژی اتمی است، فرستاده تا مدیران آن را راضی کند به حرکتی دست زنند و با نوشتن برفرض یک جمله دوپهلو بتوان در آن عدم پایبندی ایران به تعهدات را درآورد. به این خاطر است که ایران هم نسبت به آن واکنش نشان می‌دهد و مطرح می‌کند که باید کارها بر اساس روال عادی خود پیش رود.
وی در این رابطه بااینکه واکنش ایران در مواجهه با تحرکات اخیر آمریکا کفایت می‌کند، توضیح داد: ایران می‌تواند اتحادیه اروپا و گروه 1+5 را به طرز صحیح در جریان قرارداد و دلیل چنین رفتارهایی را برای آنان روشن سازد و درخواست کند که از این فشار غیرمعمول آمریکا بر آژانس کاسته شود.
خرم در ادامه تأکید کرد: البته ممکن است اروپایی زورشان به آمریکا نرسد، اما درهرصورت ایران کارهایی که می‌تواند انجام دهد یکی این است که با آژانس وارد بحث شود و دیگر اینکه به کشورهای 1+5 بگوید که آمریکا به دنبال بهانه‌گیری است و این عمل در راستای توافق ایران و 1+5 قرار ندارد.
نماینده پیشین ایران در مقر سازمان ملل متحد در این رابطه که بهتر نیست یک‌بار برای همیشه ابعاد نظامی پرونده هسته‌ای ایران برای به پایان رسیدن این بحث‌ها روشن شود، اظهار داشت: مسئله فوق در یک‌بار به سرانجام نمی‌رسد زیرا هر کشوری دارای نیروهای مسلح است و کارهای خود را در این رابطه انجام می‌دهد. درصورتی‌که امروز برخی مجوزها صادر شود این احتمال وجود دارد که مجدد یک سال دیگر این داستان در زمینه‌های دیگر به تکرار درآید.
وی ضمن اشاره به پرونده «پی ام دی» در جریان مذاکرات هسته‌ای، تصریح کرد: درباره آن پرونده بسیار تلاش کردند و هیچ مدرکی هم به ایران ندادند، درنهایت آژانس پذیرفت ادعاهایی که درباره آن مطرح می‌شود بدون پایه و اساس است و پرونده نظامی مربوط به آن را مختومه اعلام کرد.

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy