Monday, Sep 11, 2017

صفحه نخست » چین در دوراهی پیونگ یانگ و واشنگتن

tttt8ae2o0_small.jpgنویسنده: ماهیتجا گاجانا

منبع: بیزنس اینسایدر/ مترجم: روزبه آرش - دیپلماسی ایرانی

پس از ادعای کره شمالی مبنی بر آزمایش موفق بمب هیدورژنی در روز یکشنبه هفته گذشته، دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده تهدید کرد که مراودات تجاری خود با هر کشوری که با کره شمالی تجارت کند را متوقف خواهد کرد. نقطه تاکید و مخاطب اصلی سخنان ترامپ، کشور چین بود. چرا که چین ۹۰ درصد از حجم تجارت خارجی کره شمالی را به خود اختصاص داده است. پیش از این نیز ترامپ بارها از مسئولان چین خواسته بود که روابط تجاری خود را برای اعمال فشار به کره شمالی در جهت متوقف کردن فعالیت های جاه طلبانه هسته ای پیونگ یانگ، کاهش دهد.

البته به گفته کارشناسان، به نظر نمی رسد که تغییر بزرگی در سیاست های چین در این زمینه رخ دهد. زیرا چینی ها بیش از هر کشور دیگری از تحریم های بین المللی کره شمالی سود برده و بازار شمالی ها را به صورت انحصاری در دست دارد. همچنین چین از روابطش با کره شمالی به عنوان یک ابزار قدرت برای تحت فشار قرار دادن ایالات متحده و امتیاز گرفتن در دیگر موارد استفاده می کند .از سوی دیگر اما چین نمی خواهد که پای ایالات متحده و نیروهای نظامی این کشور بیش از پیش به جنوب شرق آسیا باز شود. همچنین چین بزرگ ترین شریک تجاری ایالات متحده است و واردات و صادارت بین دو کشور از مرز ۶۵۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ گذشت. هر گونه تحریمی از جانب ایالات متحده منافع شرکت های آمریکایی که با پکن در مراوده هستند را به خطر خواهد انداخت. پکن باید تصمیم بگیرد که می خواهد میان پیونگ یانگ و واشنگتن کدام را بیشتر راضی نگه دارد.

اما آیا کره شمالی بدون چین با مشکلی جدی مواجه خواهد شد؟ به غیر از چین، کشورهای معدود دیگری نیز با کره شمالی ارتباط تجاری دارند. پیونگ یانگ در سال های گذشته با هند، پاکستان، روسیه، تایلند و فیلیپین ارتباط تجاری دائم داشته است. در سال ۲۰۱۵ بیشترین کالاهای کره شمالی به کشورهای چین (۲٫۳ میلیارد دلار)، هند (۹۷٫۸ میلیون دلار)، پاکستان (۴۳٫۱ میلیون دلار)، بورکینافاسو (۳۲٫۸ میلیون دلار) و تعدادی دیگر از کشورهای آسیایی (جمعاً ۲۶٫۷ میلیون دلار) صادر شده است. واردات این کشور نیز بیشتر از چین (۲٫۹۵ میلیارد دلار)، هند (۱۰۸ میلیون دلار)، روسیه (۷۸٫۲ میلیون دلار)، تایلند (۷۳٫۸ میلیون دلار) و فیلیپین (۵۳٫۲ میلیون دلار) بود. البته این آمار مربوط به دو سال گذشته بوده و برای مثال کشور هند روابط تجاری خود را با این کشوردر ماه آوریل به دلیل شدت گرفتن تحریم های سازمان ملل علیه کره شمالی قطع کرده است. این اعداد بدون در نظر گرفتن چین، چندان نمی توانند سران پیونگ یانگ را راضی نگه دارند ضمن اینکه کشورهایی مانند هند، تایلند و فیلیپین راحت تر از چین و روسیه در برابر فشارهای آمریکا تسلیم خواهند شد

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy