کیهان لندن - رضا تقیزاده
- اسرائیل از معدود کشورهای منطقه است که در جریان جنگ ایران و عراق کنار جمهوری قرار گرفت و از راه دادن اطلاعات سری نظامی و فروش حدود 500 میلیون دلار اسلحه به حکومت اسلامی از تلاشهای جنگی ایران در مقابل عراق پشتیبانی کرد.
- روزنامه کیهان تهران به دولت احمدی نژاد هشدار داد « در دام جاسوسان سیا و موساد گرفتار نشود.»
انتشار عکس یکی از ایرانیان شناخته شده خارج از کشور در کنار جیمز ماتیس وزیر دفاع کنونی آمریکا، شائبه ای را تقویت میکند مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی در شرایط بازماندن وزارت خارجه خود از برقراری تماس مستقیم با نمایندگان ارشد دولت ترامپ و توقف «دیپلماسی خط اول»، توسل به «دیپلماسی خط دوم» Track II diplomacyL)) را در بُعد تازهای مورد توجه قرار دهد.
هوشنگ امیر احمدی در کنار جیمز ماتیس وزیر دفاع کنونی آمریکا (محل عکس حاکی است که احتمالا در مقر فرماندهی نیروهای مسلح آمریکا در فلوریدا گرفته شده و نه در پنتاگون، محل کار کنونی جیمز ماتیس)
«دیپلماسی خط دوم» اصطلاحی است که هنگام تماس فرستادگان غیررسمی و غیردولتی با مسئولان رسمی و یا غیر رسمی به منظور رساندن پیام خاص و یا تلاش برای نزدیک کردن دو دولت بدون قبول تعهدات اولیه صورت میگیرد.
استفاده جمهوری اسلامی از این شیوه در حالیست که حکومت اسلامی پیشتر حتی به اتهام مکاتبه اتباع ایران با مسئولان خارجی، مبادرت به صدور و اجرای حکم اعدام کرده است.
محمد حسین عادلی رییس پیشین بانک مرکزی جمهوری اسلامی بعد از شرکت در اجلاس «داووس» در سال ۱۳۸۶، موضوع ضرورت تقویت دیپلماسی خط دوم حکومت ایران را مطرح کرد و این سیاست در دولت احمدینژاد با سرپرستی مجتبی هاشمی ثمره، همکار مورد وثوق او در دولت نهم، پیگیری شد.
تماسهای پنهانی جمهوری اسلامی با اسرائیل
در همان سال که عادلی ضرورت دیپلماسی خط دوم را برای حکومت ایران علنا مطرح ساخت یهود اولمرت نخست وزیر وقت اسرائیل، شائول موفاز نظامی ارشد ایرانیتبار اسرائیلی را به عنوان معاون نخست وزیر و کاردار موقت نخست وزیری معرفی کرد.
موفاز که در منصب وزیر دفاع و رییس ستاد ارتش اسرائیل نیز خدمت کرده و یکی از بختهای رسیدن به نخست وزیری اسرائیل بود، بنا بر گزارشهایی که منابع نزدیک به واحد اطلاعات سپاه منتشر ساختند، هنگام تصدی کفالت نخست وزیری اسرائیل، در دفتر خود در تلآویو، با هوشنگ امیراحمدی، یک ایرانی شناخته شده ساکن نیویورک، دیدار داشت.
هدف دیدار موفاز با امیراحمدی در تلآویو، ظاهرا رساندن پیام غیررسمی ولی نسبتا معتبر از جانب دولت ایران به اسرائیل مبنی بر این بود که «تندرویهای تبلیغاتی جمهوری اسلامی علیه اسرائیل به معنی دشمنی و داشتن قصد رویارویی واقعی با آن کشور نیست.»
در جریان داغ شدن رقابت قدرت بین «اصولگرایان» و نظامیان از یک سو و «اصلاحطلبان» حکومت از سوی دیگر، فردی به نام پیام فضلینژاد به منظور تخریب جبهه رقیب، کتابی منتشر کرد به نام « شاهکلید انگلیسی» که اطلاعات مندرج در آن تنها میتواند از منابع اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات حکومت (که همیشه مستقل از حوزه نفوذ دولت و زیر نظارت رهبر جمهوری اسلامی قرار دارد) خارج شده باشد.
در فصل چهارم کتاب یاد شده، به دعوت هوشنگ امیراحمدی برای رفتن از آمریکا به تهران و صدور دستور رسمی قائممقام وزارت علوم دولت برای همکاری با او اشاره شده (نامه شماره ۵۱۹/۱۶ مورخه ۲۶ فروردین ۱۳۸۷ ). روزنامه کیهان تهران (حسین شریعتمداری) در همان تاریخ به دولت احمدینژاد هشدار میدهد که «در دام جاسوسان سیا و موساد گرفتار نشود.»
هوشنگ امیراحمدی در حال اهدای قالی نفیس به خانم مادلن البرایت وزیر خارجه بیل کلینتون- خانم البرایت بعد از این« معارفه»، از نقش آمریکا در موضوع ۲۸ مرداد پوزشخواهی کرد!
با این وجود به منظور افزایش اعتبار خارجی حکومت و نمایش خروج از انزوای سیاسی، طرح تماس با ایرانیان شناخته شده و مرتبت، و یا دارای سوابق فرهنگی، در دستور کار دولت احمدینژاد قرار داده شد.
محمود احمدینژاد، جواد ظریف و هوشنگ امیراحمدی؛ مثلث همکاری اصلاحطلبان، عملگرایان و ایرانیان آماده به کار مقیم آمریکا
حمید مولانا، ساکن نیویورک، از جمله افرادی بود که در اجرای این طرح به ایران دعوت شد و سفر او در ابتدا مورد استقبال گرم روزنامه کیهان تهران قرار گرفت. نام حمید مولانا به عنوان مشاور فرهنگی رییس جمهور طی دو سال اول حضور در ایران (سالهای ۱۳۸۷ ۱۳۸۸) در ارقام بودجه رسمی دولت دیده شد و دولت ۶۷۴ هزار دلار یا معادل ۲٫۵ میلیارد تومان به نرخ امروز به او پرداخت کرد.
بعد از افول ستاره اقبال احمدینژاد طرح دعوت از ایرانیان دانشگاهی مقیم خارج و همچنین طرح توسعه فعالیتهای لابیگری جمهوری اسلامی در واشنگتن تغییر کرد و مسئولیتهای آن در شکل تازه به دولت روحانی سپرده شد.
نکته قابل تأمل در این رابطه و یکی از سرنخهای با اهمیت در تشخیص ابتکار نزدیکی جمهوری اسلامی و آمریکا تمایل آشکار دولت اوباما برای رسیدن به توافق با اسلام سیاسی ( متعادل) در خاورمیانه است. سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در دوره اوباما و با رهنمودهای شخص رییس جمهور، میتواند عامل شروع و به حرکت درآوردن این طرح باشد. به این ترتیب گام نخست هم میتواند از سوی آمریکا مهندسی شده باشد؛ یعنی همان موضوع هشدار حسین شریعتمداری به احمدینژاد.
شاید یکی از دلایل فعال نشدن طرح نزدیکی به جمهوری اسلامی در دولت اول اوباما قابلیتهای فردی اندک کارکنان دولت احمدینژاد و ضرورت روی کار آمدن دولتی در ایران با داشتن زبان مشترک و کارکنان قادر به مذاکره و مکالمه مستقیم (بدون حضور مترجم و واسطههای اطلاعاتی) با نمایندگان دولت آمریکا بود.
تریتا پارسی که بعد از روی کار آمدن دولت روحانی عملا جانشین هوشنگ امیراحمدی برای مدیریت لابیگری جمهوری اسلامی در آمریکا و بخصوص کمک به انجام موفق مذاکرات اتمی شده بود به نوبه خود تماسهایی با اسرائیلیها داشته. تماسهای تریتا پارسی از سال ۲۰۰۹ به بعد و با آغاز دوره رییس جمهوری باراک اوباما آغاز شد و پس از روی کار آمدن حسن روحانی در ایران ابعاد تازهای یافت.
علاوه بر تریتا پارسی شمار دیگری از لابیگرهای جمهوری اسلامی هم با اسرائیل تماسهای دوستانه داشتهاند. بعد از سفر محسن مخملباف- فیلمساز به اسرائیل، روشن شد شماری از اعضای «نایاک» سال ۲۰۱۰ در اسرائیل بسر بردهاند.
تابستان سال گذشته طی یک میهمانی در لندن، نویسنده طی گفتگو با مارک رگو (Mark Regev) سفیر تازه اسرائیل در بریتانیا که به تصادف با او بر سر یک میز بود، بعد از طرح موضوع ضرورت همکاریهای سه کشور غیرعرب ایران، ترکیه و اسرائیل در حالی که جنگ لفظی جمهوری اسلامی با اسرائیل از یک سو و تنش میان ترکیه و اسرائیل به بهانه کمکرسانی ترکها به فلسطینیها از سوی دیگر ادامه داشته، در مورد تماسهای پنهانی (دیپلماسی خط دو) بین نمایندگان تهران و تلآویو پرسید و مارک رگو که پیش از ماموریت سیاسی کنونی در لندن، از سال ۲۰۰۷ تا سال ۲۰۱۵ (زمان سفر هوشنگ امیراحمدی به اسرائیل و دیدارهای تریتا پارسی با اسرائیلیها) سخنگوی دولت اسرائیل بوده، موضوع را با خنده برگزار کرد و آن را انکار نکرد!
بنا بر اسناد موجود، اسرائیل از معدود کشورهای منطقه است که در جریان جنگ هشت ساله ایران و عراق در کنار جمهوری اسلامی قرار گرفته و از راه انتقال اطلاعات مربوط به نقل و انتقالات نظامی عراقیها و فروش حدود ۵۰۰ میلیون دلار اسلحه به جمهوری اسلامی، از تلاشهای جنگی ایران در مقابل عراق پشتیبانی کرده است.
پشتیبانی اسرائیل از جمهوری اسلامی تنها چند ماه بعد از زمانی آغاز شد که در زندانهای جمهوری اسلامی (بدون اطلاع بازجویان و مسئولان قضایی از سیاستهای پنهانی دولت) حتی نامهنگاریهای گذشته ایرانیان با اسرائیلیها نیز حکم مرگ به همراه داشت.
در بخش بعدی این نوشته، شروع طرح لابیگری جمهوری اسلامی در آمریکا با استفاده از الگوی یهودیان، جذب ایرانیان شناختهشده برای دادن مشروعیت به حکومت خشن مذهبی در ایران، استفاده جواد ظریف از هوشنگ امیراحمدی و تریتا پارسی برای هدایت دیپلماسی خط ۲ جمهوری اسلامی، اجرای طرح نظرسنجیهای ساختگی اصلاحطلبان، از عباس عبدی تا طرح دانشگاه آمریکایی مریلند، خاطرهای از زندان و اعدام سرهنگ بازنشسته، فرزد، به اتهام دریافت تلگراف از موشه دایان وزیر دفاع پیشین اسرائیل و همچنین فرجام دیپلماسی خط دوم و تلاش هوشنگ امیراحمدی برای برقراری تماس با جیمز ماتیس، وزیر دفاع کنونی آمریکا خواهد آمد.