دویچه وله - پیشمرگهها به ضربالاجل دولت مرکزی و شبهنظامیان شیعه عراق اعتنا نکردهاند. فرماندهان اقلیم از "حضور سپاه" در کنار ارتش عراق و حشد شعبی برای مقابله با کردها خبر دادهاند. قاسم سلیمانی برای مذاکره به اربیل رفته است.
یکی از فرماندهان پیشمرگههای کرد به خبرگزاری رویترز گفته است که این نیروها هشدار شبهنظامیان شیعه عراق برای خروج از مناطق جنوبی کرکوک را رد کردهاند.
نیروهای شبهنظامی شیعه موسوم به حشد شعبی مؤتلف دولت مرکزی عراق و مورد حمایت ایران هستند. این نیروها به همراه دولت مرکزی عراق تا ساعات اولیه بامداد روز یکشنبه (۱۵ اکتبر/ ۲۳ مهر) به پیشمرگههای کرد مهلت داده بودند تا از این مناطق که در نزدیکی فرودگاه و یکی از مهمترین مناطق نفتی کرکوک است خارج شوند.
شهر کرکوک، فرودگاه و نیز گذرگاههای اطراف میادین نفتی این شهر تحت کنترل نیروهای پیشمرگه قرار دارند.
"حضور سپاه برای مقابله با کردها"
مقامهای امنیتی اقلیم کردستان همزمان از حضور نیروهای سپاه پاسداران ایران در کنار ارتش عراق و شبهنظامیان شیعه این کشور، برای مقابله احتمالی با پیشمرگههای کرد خبر دادهاند.
شوان شامرانی، یکی از فرماندهان نیروی پیشمرگه، به شبکه تلویزیونی کردی "روداو" گفته است که دولت عراق و حشد شعبی "تنها نیستند" و «بر اساس اطلاعات صد درصد موثق ما، نیروهای سپاه پاسداران ایران هم در میان آنها هستند».
فرماندهان حشد شعبی با تأیید پایان مهلت ضربالاجل، درباره اقدامهای احتمالی آتی خود سخنی نگفتهاند. به گزارش رویترز، تا نخستین ساعات پس از پایان ضربالاجل نشانهای از درگیری میان طرفین دیده نشده است.
مقامهای امنیتی و نظامی اقلیم کردستان جمعه گذشته اعلام کردند که هزاران رزمنده کرد را برای مقابله با "تهدید" دولت عراق به کرکوک اعزام کردهاند. آنها گفته بودند که نیروهای عراقی با "تشویق و حمایت نیروهای خارجی" برای حمله به اقلیم کردستان آماده شدهاند.
اما حیدر عبادی، نخستوزیر عراق، اعلام کرده بود که دولت مرکزی بهرغم اختلاف شدید با اقلیم کردستان، برنامهای برای حمله به این منطقه ندارد.
درگیری میان حشد شعبی و پیشمرگههای کرد، بهخصوص در منطقه نفتخیز کرکوک، بیسابقه نیست. آنها بارها در مناطق مورد مناقشهی کردها و دولت مرکزی با یکدیگر وارد درگیریهایی خونین شدهاند. این درگیریها عمدتا در نواحی مرزی میان مناطق تحت کنترل اقلیم کردستان و دولت مرکزی روی داده است.
کانون اختلافات دولت مرکزی عراق با اقلیم کردستان بر سر همهپرسی، در کرکوک متمرکز شده است. این استان موقعیتی ویژه دارد؛ یعنی نه در چارچوب خاک اقلیم کردستان تعریف شده و نه دولت مرکزی بر آن تسلط کامل دارد. کرکوک ترکیبی ناهمگون از کردها، عربها و ترکمنها دارد که هر یک خود را مالک آن میدانند. کردها در این میان حق بیشتری برای خود قائلاند و این شهر نفتخیز را "قلب کردستان" میخوانند. ترکیب ویژه قومی، در کنار وجود ۴۰ درصد نفت عراق در این استان، کرکوک را به محل منازعه اربیل و بغداد تبدیل کرده است.
از سال ۲۰۰۵ میلادی و طبق ماده ۱۴۰ قانون اساسی عراق، قرار بوده یک همهپرسی با نظارت سازمان ملل سرنوشت کرکوک را تعیین و حقوق کردها و دولت مرکزی را در این شهر روشن کند. این همهپرسی اما تا به حال عملی نشده است. بعد از محاصره کرکوک توسط داعش در ۳ سال پیش، پیشمرگههای کرد موفق شدند کنترل شهر را در دست بگیرند.