تابناک ـ «محسن هاشمی رفسنجانی» پسر ارشد آیت الله مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی است که در انتخابات اخیر شورای شهر تهران به عنوان نفر اول این انتخابات راهی پارلمان شهری پایتخت شد. او که در حوزه مدیریت شهری فردی با تجربه است و البته کارنامه موفقی هم دارد، در انتخابات اخیر شورا بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار رای مردم تهران را اخذ کرد و اکنون بر کرسی ریاست شورای شهر تهران تکیه زده است.
به گزارش «تابناک»، او ۱۳ سال ریاست هیئتمدیره و مدیرعاملی شرکت متروی تهران را بر عهده داشتهاست. «محسن هاشمی» در چهارمین دورهٔ شورای اسلامی شهر تهران، گزینهٔ اصلی اصلاحطلبان برای شهرداری تهران بود، اما در نهایت با ۲ رأی اختلاف مغلوب «محمدباقر قالیباف» شد و با روی کار آمدن دولت «حسن روحانی» به عضویت هیئتمدیرهٔ شرکت مادرتخصصی حمل و نقل ریلی کشور درآمد.
نایبرئیسی اتحادیهٔ بینالمللی حمل و نقل عمومی در منطقهٔ خاورمیانه و شمال آفریقا، ریاست دفتر مجمع تشخیص مصلحت نظام، رئیس بازرسی ویژه ریاست جمهوری و عضو هیئت مدیره سازمان صنایع دفاع و مدیرعاملی متروی تهران از جمله مسئولیتهای وی بوده است.
اگرچه «محسن هاشمی رفسنجانی» پس از اینکه رأی اول تهران را کسب کرد، همه فکر میکردند که کرسی دار شهرداری تهران خواهد شد، اما اجماع اصلاح طلبان برای اینکه ترکیب اصلاح طلب شورای شهر حفظ شود و هیچیک از اعضای علی البدل که همگی اصولگرا هستند به شورا راه پیدا نکنند، باعث تبعیت او از این تصمیم جریانی شد و فرزند ارشد آیت الله مرحوم عطای شهرداری را به لقایش بخشید.
با پذیرفتن این تصمیم جمعی اصلاح طلبان از سوی «محسن هاشمی» با وجود اینکه او میثاق نامه مربوط به این مساله را امضاء نکرده بود، رئیس فعلی شورای شهر تهران مناسب ترین گزینه برای این مسئولیت معرفی شد و با وجود اینکه افرادی مثل مسجد جامعی و الویری در بین اعضای شورا حضور داشتند، در نهایت رأی به ریاست او بر پارلمان شهری پایتخت داده شد.
آنچه در ادامه میخوانید ماحصل پرسش و پاسخ خبرنگار «تابناک» با «محسن هاشمی رفسنجانی» رئیس شورای شهر تهران است.
* ارزیابی شما از اقداماتی که در گذشته در شهرداری تهران و شورای شهر تهران انجام شده است چیست؟
- طبیعتا ارزیابی عملکرد قبلی شورای شهر وشهرداری تهران که حدود ۲۰ سال بطول انجامیده است، فرصت گستردهای را میطلبد و در این حوزه شاهد عملکردهای مثبت و بعضا منفی میباشیم. البته براساس برآوردی که پیش از فعالیت مدیریت شهری از عملکرد گذشته داشتیم، فعالیتهای عمرانی خودرو محور و بهسازی تصویر تهران، بعنوان نقاط مثبت اصلی مدیریت شهری گذشته مطرح بود و درصورت که به ساماندهی سیستم حمل ونقل عمومی علی الخصوص سامانه حمل ونقل ریلی باید الویتهای بیشتری داده میشد.
افزایش بی رویه هزینههای اداره شهر نیز بعنوان یکی از ضعفها بدون ایجاد درآمد پایدار اصلی به شمار میآمد، اما در طول حدود دو ماه سپری شده از مسئولیت مدیریت شهری جدید گزارشها و اطلاعات و مدارکی از نهادهای نظارتی و مدیران زیرمجموعه دریافت کردیم که البته هنوز کامل نیست و طبیعتا پس از بررسی وجمع بندی آنان میتوان گزارشی جامع از عملکرد دوره گذشته به اطلاع افکارعمومی و شهروندان رسانده شود. البته یکی از این طرحها تصویبی شورا الزام شهرداری به ارائه گزارش ارزیابی وضعیت شهرداری تهران طی یکصد روز است که امیدواریم به موقع ارائه شود.
* مهمترین مشکلاتی که اکنون شهر تهران درگیر آن است وبرنامههای آتی مدیریت شهری برای رفع آنها چیست؟
- به لحاظ محیطی مهمترین معضلی که شهروندان تهرانی از آن در حال حاضر رنج میبرند، ترافیک و پیامدهای آن نظیر آلودگی هواست و راه حل آن نیز در توسعه شبکه حمل ونقل عمومی و افزایش ظرفیت مترو است. در سالهای اخیر در حوزه توسعه زیرساخت مترو اقدامات خوبی انجام شده است که نیاز به تکمیل و تامین تجهیزات ثابت و متحرک دارد که بتوان در این دوره ظرفیت مترو از حدود ۲. ۵ میلیون سفر در روز به دو برابر این رقم رساند. البته تقاضای رسیدگی به آسیبهای اجتماعی بدلیل شرایط اقتصادی کشور و جمعیت انبوه حاشیه نشین تهران است که در شهرهای اقماری نیز بوضوح دیده میشود.
اما از نظر داخلی مهمترین مشکل مدیریت شهری در حال حاضر نبود درآمد پایدار و لذا کمبود منابع مالی و فربه شدن بدنه شهرداری تهران است که با اتکا بیش از حد به درآمدهای ناپایدار و فروش تراکم هم توزان منابع مالی مدیریت شهری مخدوش شده است و هم در دوره فعلی شهرداری دچار کمبود نقدینگی گردیده است، لذا به استقراض از منابع بانک و عدم پرداخت هزینههای شهر منجر شده است، از سوی دیگر افزایش بی رویه حجم بدنه شهرداری و چندبرابر شدن آن در دوره گذشته موجب افزایش هزینه وکاهش کارایی مجموعه شده است که باید فرایندهای چابک سازی و تامین درامد پایدار جهت حل این مشکلات اجرا شود.
* در رابطه با تاثیر حضور شهردار در هیات دولت و احتمال رییس شورای شهر در هیات وزیران نظر شما چیست؟ چرا حضور شهردار تهران در جلسات هیات دولت لازم است؟
- بدلیل قرار گرفتن پایتخت و بخش عمده مبادلات اقتصادی و فعالیتهای سیاسی کشور در تهران، به صورت طبیعی بخشی از مسایل تهران ملی است وانتظارات و تعهدات ملی نیز بر دوش شهردار تهران است که با حضور وی در هیات وزیران امکان تعامل مناسب با مسئولان مختلف کشور ایجاد میشود.
در مورد حضور رییس شورای شهر چنین موضوعی مطرح نیست.
* میزان بدهیهای شهرداری ومجموعههای مالی آن به ویژه پیمانکاران چقدر است و میزان مطالبات شهرداری از دولت چه میزان میباشد؟
- مجموعه بدهی شهرداری تهران به سیستم بانکی کشور با در نظر گرفتن اصل و بهره آن، حدود ۲۰ تا ۲۵ هزار میلیارد تومان است که البته هرسال حدود ۴هزار میلیارد تومان بدلیل دیرکرد در بازپرداخت به آن افزوده میشود، بخش عمده آن مربوط به بانک شهر است.
مجموعه بدهی مشخص به دستگاهها، پیمانکاران بابت پروژهها و مردم بابت املاک قرار گرفته در طرحهای عمرانی نیز حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان است که باید برنامه مناسب برای بازپرداخت آن طراحی شود. البته در این میان بحث هولوگرامها که هنوز میزان دقیق آن روشن نشده است نیز وجود دارد که در بخشی از موارد بعنوان مطالبه وبخشی نیز بصورت ناصحیح صادر شده است که باید بصورت دقیق از سوی شهرداری بررسی و گزارش شود. پروژههای نیمه تمام در این آمار محاسبه نشدهاند که در حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده میشود.
* یکدستی ترکیب شورای شهر و شهرداری چه امتیازات و معایبی دارد؟
- همراهی و هماهنگی اعضای شورای شهر موجب میشود تا اختلافات وتنشها در حوزه سیاستگذاری مدیریت شهری کمتر شود و بتوان برنامه منسجمی برای اداره شهر تدوین کرد، از سوی دیگر کاهش بعد نقد و آسیب شناسی عملکرد مدیریت شهری نیز اشکال این یکدستی است که باید با افزایش سعه صدر و خود انتقادی آن را برطرف نمود.
* باتوجه به دستگیری بعضی از مسئولین سابق شهرداری در رابطه با فساد مالی، شورای شهر در چه حدی وارد خواهد شد و پیگیری مینماید؟
- در طول مدت سپری شده از آغاز فعالیت شورای شهر تهران، گزارش هایی از سوی نهادهای نظارتی درباره با تخلفات شهرداری و شورای شهر در دوره گذشته به دست ما رسیده است که با توجه به محرمانه بودن این گزارشها ومنع قانونی طرح آن، در جلسه علنی در جلسهای غیرعلنی این گزارشها به سمع اعضای شورا رسید.
اما در رابطه با این پروندهها هنوز گزارش رسمی از سوی مرجع قضایی در رابطه با تخلفات افراد دستگیر شده به دست ما نرسیده است که طبیعتا با پایان مرحله تحقیقات، این گزارش ارسال و پس از آن شورا به وظایف قانونی خود عمل خواهد، البته تاکنون گزارشهای غیررسمی دریافت کردهایم.