رادیو زمانه ـ ولیعهد عربستان سعودی، محمد بن سلمان در نشست «ائتلاف اسلامی برای مبارزه با تروریسم» * (IMCTC) در ریاض ضمن محکوم کردن حمله مسلحانه گروه «دولت اسلامی» (داعش) به مسجد صوفیان در مصر گفت که کشورهای عضو این نشست در مبارزه با «تروریسم و افراطیگری» باهم همپیمان هستند.
نماینده دولتی که در یمن تحت حمایت عربستان سعودی است در این نشست حاضر بود و موضوع مبارزه با ایران، داعش و القاعده را مطرح کرد.
دومین نشست «ائتلاف اسلامی برای مبارزه با تروریسم» با شرکت وزرای دفاع ۴۱ کشور اسلامی روز یکشنبه ۲۶نوامبر/۵ آذر در ریاض برگزار شد. در میان کشورهای اسلامی، ایران، عراق، سوریه و قطر به این نشست یکروزه دعوت نشده بودند. نماینده شیعیان حوثی یمن هم به این نشست دعوت نشده بود اما نماینده دولت تحت حمایت عربستان سعودی در جلسات حضور داشت.
تأکید به افراطگرایی و اندیشههای افراطی خشونتآمیز و همراه کردن آنها با موضوع تروریسم، تم اصلی این همایش بود.
ولیعهد عربستان سعودی حمله تروریستی به مسجد «الروضه» در منطقه سینای مصر را تسلیت گفت و تأکید کرد که همه کشورهای عضو این ائتلاف در مبارزه با تروریسم در کنار دولت مصر هستند.
به گزارش «رویترز» محمد بن سلمان، که ولیعهد، نایبرئیس شورای وزیران و وزیر دفاع عربستان سعودی هم هست در سخنرانیاش خطاب به همتایان خود گفت: «بزرگترین تهدید از جانب تروریسم و افراطگرایی، تنها کشتن مردم بیگناه و گسترش نفرت نیست، بلکه لکهدار کردن آبروی دین ما و تحریف اعتقادات ماست.»
ولیعهد عربستان سعودی در ماه مه ۲۰۱۷، در یک مصاحبه تلویزیونی موضوع «باورهای انحرافی» شیعه و ایران را مطرح کرده بود و گفته بود که عربستان نمیتواند با ایران وارد گفتوگو شود برای اینکه «ایران میخواهد منطقه را برای ورود مهدی منتظر آماده کند و معتقد است که باید بر کل منطقه و جهان اسلام سیطره یابد.»
این شاهزاده پیش از این بارها گفته است که بنا دارد خوانشی معتدلتر از اسلام را در عربستان سعودی جا بیندازد.
با این حال، ژنرال عبدالله صالح، از فرماندههای نظامی عربستان سعودی و دبیر کل «ائتلاف اسلامی برای مبارزه با تروریسم» به خبرنگاران گفت که هدف این نشست و برنامههای اجرایی آن «ایجاد یک بلوک سنی برای مقابله با ایران نیست.»
این ژنرال عربستان سعودی در حاشیه این نشست گفت: «دشمن تروریسم است؛ فرقهها یا مذاهب یا نژادها نیستند.»
او در پاسخ به این پرسش که «چطور قطر دعوت نشده است» گفت که قطر را دعوت نکردهاند تا بتوانند راحتتر برای کارهای عملیاتی و اجرایی، اجماع بهدست آورند.
با این حال در حین گفتوگوهای این نشست، نماینده یمن موضوع ایران را به میان کشید و گفت تمرکز ائتلاف باید مبارزه با «ایران، "گروه دولت اسلامی" (داعش) و القاعده» باشد.
در دستور کار این ائتلاف که از سال ۲۰۱۵ آغازشده آمده که کشورهای عضو در چهار حوزه «ایدئولوژی، ارتباطات، تأمین مالی و مبارزه نظامی» باهم ضد تروریسم در منطقه همکاری خواهند کرد.
ائتلاف وزرای دفاع کشورهای اسلامی در نشست دوم، درباره سیاستهای ائتلاف در مبارزه با تروریسم و عملیاتهای مشترک بحث و گفتوگو کردند.
در رابطه با کارهای اجرایی و عملیاتی برنامهریزیشده توسط این ائتلاف، دبیر کل آن، ژنرال عبدالله صالح حاضر نشد که وارد جزئیات شود اما گفت ابتکارات نظامیای به ائتلاف وزرای خارج کشورهای اسلامی پیشنهاد شده است.
نخستین نشست این ائتلاف در سال ۲۰۱۵ به پیشنهاد شخص محمد بن سلمان و عربستان سعودی برای ایجاد اتحاد بین کشورهای سنی اسلامی برای مبارزه با تروریسم برنامهریزی شد. اما «رویترز» میگوید این انتقاد هم مطرح شده که عربستان سعودی بهواسطه این ائتلاف و ارائه مزایای مالی به کشورهای فقیر اسلامی در آفریقا و آسیا مایل است سیاستهای منطقهای خود را پیش ببرد.