Thursday, Nov 30, 2017

صفحه نخست » رضا ضراب با کدام مقام های ایرانی در ارتباط بود؟

RezaZarrab_11292017.jpgرضا حقیقت‌نژاد - ایران وایر

رضا ضراب تاجر ایرانی - ترکیه ای که دیروز به عنوان شاهد در یک دادگاه در نیویورک درباره پرونده دور زدن تحریم های ایران سخن می گفت، اعتراف کرده است در جریان کمک به دور زدن تحریم های ایران با چند مقام ایرانی ارتباط داشته و یا دیدار کرده است.

او همچنین از یک برنامه پولشویی بزرگ خبر داده که با هدایت مقام های ارشد ایرانی و ترک اجرایی شده تا بتوانند از این طریق تحریم های ایران را دور بزنند. آذر۹۲ هنگامی که رضا ضراب توسط پلیس ترکیه بازداشت شد، رسانه های ترکیه خبر دادند که پرونده ای به ارزش ۸۷ میلیارد یورو مطرح است و ۳۵میلیارد یورو پول از ایران به ترکیه منتقل شده است. اما نام های مطرح شده توسط رضا ضراب:

محمود احمدی نژاد: رضا ضراب گفته است با محمود احمدی نژاد در ارتباط بوده است. او همچنین نامه ای به محمود احمدی نژاد نوشته که در آن انتقال پول های ایران در دوران تحریم، جهاد اقتصادی عنوان شده است.

محمود بهمنی: محمود بهمنی آخرین رئیس کل بانک مرکزی ایران در دولت احمدی نژاد است. رضا ضراب گفته است با او دیدار کرده است. نام بهمنی که اکنون نماینده مجلس است، در پرونده بابک زنجانی هم مطرح شده است. او و چهار وزیر دولت احمدی نژاد نامه ای را امضا کرده بودند که به زنجانی اجازه می دهد وارد معاملات بانکی شوند. این جلسه در دفتر کار محمود بهمنی تشکیل شده بود. بهمنی قبلا گفته است که در مواردی به خلیج فارس می رفته تا با قایق موتوری اسکناس بیاورند. مشخص نیست منظور همان پول هایی است که رضا ضراب در دوبی آماده می کرده یا اینکه شبکه دیگری در میان است.

مدیرکل حراست بانک مرکزی: رضا ضراب اعلام کرده که با مدیرکل حراست بانک مرکزی ایران برای چگونگی انتقال پول نفت دیدار کرده است. زمان دیدار اعلام نشده است. نام حراست بانک مرکزی قبلا هم به یک پرونده فساد گره خورده بود. خرداد۹۱ بازداشت مدیرکل حراست بانک مرکزی اعلام شد. شهریور۹۱ خبرگزاری مهر گزارش داد که دستگیری او به دلیل مسائل ارزی بوده و برخی مسئولان بانک هایی که در دوبی هم شعبه دارند، احضار شده اند. از سرنوشت این پرونده خبر دقیقی منتشر نشده و مشخص نیست که در ارتباط با شبکه رضا ضراب بوده است یا نه.

حسین نجف زاده: نام حسین نجف زاده قبلا هم در این پرونده مطرح بوده است. او در ادعانامه دادگاه، ۶۵ساله و کارمند ارشد بانک ملت معرفی شده است که در یک صرافی وابسته به این بانک فعال بوده است. بانک ملت ایران در استانبول شعبه فعال دارد.

حمیدرضا رسایی: نام این نماینده سابق مجلس هم در دادگاه مطرح شده است. حمیدرضا رسایی که چهره ای تندرو و عضو جبهه پایداری بود، قبلا هم به دلیل طرح نامش در چند پرونده فساد به دادگاه رفته بود و یک بار هم به دلیل همین اتهامات ردصلاحیت شد. رسایی از ده سال پیش یعنی هنگامی که مدیرکل اداره ارشاد قم بود، نامش به فساد گره خورده بود و در طول این دهه به نظر می رسد موفق شده است در پرونده های فساد بزرگ تری وارد شود.

رضا ضراب همچنین اعتراف کرده برای ارسال پول به داخل ایران که روزانه بین ۵ تا ۱۰ میلیون یورو بوده، با بانک سرمایه هم کار کرده، می توان انتظار داشت نام های دیگری هم در این پرونده مطرح شوند. پیش از این نام محمد ضراب، برادر رضا ضراب هم در این پرونده مطرح بود. همچنین سال ۹۲ که رضا ضراب بازداشت شد، نام کاملیا جمشیدی هم مطرح شد. او که کارمند رضا ضراب بود، در ادعانامه دادگاه نیویورک هم متهم به همکاری به این شبکه شده است. پلیس ترکیه سال ۹۲ قصد بازداشت کاملیا جمشیدی را داشت ولی او یک روز پیش از صدور حکم جلبش، موفق به فرار از ترکیه به دبی شد.

فعالیت شبکه رضا ضراب اما صرفا ارسال پول نقدی نبوده است. بر اساس گزارش های منتشرشده از دادگاه، رضا ضراب از طریق هالک بانک ترکیه، درآمدهای نفتی و یا حاصل از فروش گاز و پتروشیمی ایران را دریافت می کرد، آن را به طلا تبدیل و به دبی منتقل می کرد. در دبی طلاها را به درهم تبدیل می کرد و از طریق صرافی برای متقاضیان جابجا می کرد، متقاضیانی که اغلب شرکت های خارجی یا داخلی بوده اند که برای واردات از دولت ایران طلبکار بوده اند. هزینه های نقل و انتقال پول و تبدیل به درهم و یا طلا به طور طبیعی بر عهده ایران بوده و رضا ضراب سود خودش را نیز دریافت می کرده است. سودی که با مقامات ترکیه تقسیم شده است. در یک مورد او اعلام کرده ۵۰میلیون یورو به ظفر چاغلیان، وزیر سابق اقتصاد ترکیه پرداخت کرده است. طبق توافق قبلی بین این دو نفر، سود فعالیت ها نصف می شده و این نشان می دهد در یک دوره رضا ضراب از این فعالیت ها، ۱۰۰میلیون یورو سود داشته است. رضا ضراب همچنین در دو مورد دیگر ۷ میلیون دلار و ۲۰۴ میلیون لیر دیگر به ظفر چاغلیان پرداخته است. هنوز از ابعاد رشوه های او و یا تقسیم سود با دیگر مقامات ترکیه گزارشی منتشر نشده است. او همچنین شبکه فعالی در چین، روسیه و امارات هم داشته است.

رضا ضراب قرار است امروز و فردا نیز در دادگاه شهادت بدهد. او که قبلا به عنوان متهم در این پرونده نامش مطرح بود، قبول کرده که در همکاری با دادستانی آمریکا به عنوان شاهد به تشریح فعالیت های شبکه دور زدن تحریم های ایران در ترکیه بپردازد. شهادتی که می تواند به شهادت بسیاری دیگر منجر شود؛ شهدای فساد و دلالی.

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy