رادیو زمانه، محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب تهران در مجلس شورای اسلامی ایران توضیحاتی درباره نطق جنجالی روز یکشنبه خود درباره «شورای نگهبان» و «شفافیت اقتصادی» ارائه داد. او گفت به نظارت استصوابی شورای نگهبان باور دارد اما معتقد است که مجلس حق انتقاد از این شورا را نیز دارد. به این ترتیب او همچنان که از تمجید رئیس مجلس برمیآید، از سخنان قبلی خود عقب نشسته و این بار در چارچوب تعیین شده برای نگاه مجلسیان به ناطرانشان در شورای نگهبان حرف زده است.
محمود صادقی در نطق یکشنبه ۲۶ آذر خود که درباره اقتصاد رانتی و گسترش فساد مالی در ایران بود نظارت استصوابی شورای نگهبان را عامل عدم ورود نمایندگانی به مجلس دانسته بود که از «شجاعت» کافی برای مقابله با فساد برخوردارند. او با انتقاد از این وضعیت گفته بود: «آیا مجلس عصاره فضایل ملت است؟ گویا ما عصاره فضایل شورای نگهبان هستیم.»
صادقی روز چهارشنبه ۲۹ آذر در مجلس درباره این سخنان خود که مخالفت برخی از نمایندگان را برانگیخته بود گفت، شورای نگهبان «جزئی از نظام قانونگذاری» کشور است و او «به شخصه قائل به نظارت استصوابی شورای نگهبان است».
او گفت شورای نگهبان برای آن تشکیل شده تا نمایندگان مجلس «نمایندگان مردم و نه نمایندگان حاکمیت باشند و قوه مجریه و حاکمیت نیز در انتخاب نمایندگان مداخلهای نداشته باشند تا نمایندگان براساس آرای مردم انتخاب شوند.»
صادقی همچنین با اشاره به نظارت شورای نگهبان بر اسلامی بودن قوانینی که مجلس تصویب میکند افزود: «سئوال این است که آیا ما حق نداریم که بپرسیم که محصول چنین نظامی و رویکردی چه بوده و چطور میتوان این کار را ارزیابی کرد؟ بنده با تمامی احترامی که به شورای نگهبان قائلم معتقدم که باید بتوان عملکرد را نقد کرد.»
شورای نگهبان ۱۲ عضو دارد. شش عضو فقیه آن، بهطور مستقیم از سوی رهبر جمهوری اسلامی منصوب میشوند و شش عضو دیگر از سوی رئیس قوه قضائیه که خود منصوب رهبر است به مجلس معرفی میشوند. سپس این شش عضو، با رأی نمایندگانی که خود ابتدا از صافی شورای نگهبان گذشتهاند، به عضویت شورای نگهبان در میآیند.
بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، شورای نگهبان در مقابل هیچ نهاد دیگری پاسخگو نیست؛ اگر چه در مواردی شورای نگهبان پس از مداخله رهبر نظام، رای پیشین خود را تغییر داده و صلاحیت نامزدی ردصلاحیتشده را تأیید کرده است.
با این حال محمود صادقی گفته است که موضوع بحث او در روز یکشنبه «کاهش اختیارات مجلس است از جمله حق تحقیق و تفحص و محدویتهای اعمال شده که نمیتوانیم تفحص را نسبت به شورای نگهبان و مجلس خبرگان انجام دهیم.»
او گفت این محدودیت «باعث کاهش حدود و اختیارات مجلس و کاهش خروجی عملکرد قوه مقننه شده است.»
صادقی تأکید کرد که برای همه نهادهای کشور احترام قائل است و در عین حال «حق انتقاد» را نیز قائل است.
انتقاد از رئیس قوه قضاییه
محمود صادقی که پیشتر گفته بود رئیس قوه قضائیه ۶۲ حساب شخصی دارد، در نطق روز یکشنبه خود بار دیگر پیکان نقدش را به سوی صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه نشانه گرفت و از او خواست تا درباره محل هزینه سود آن حسابها شفافسازی کند و بگوید که آیا «یک صورتحساب» به دیوان محاسبات داده است.
او همچنین عملکرد دیوان محاسبات در مورد نظام و گردش بانکی را نیز مورد انتقاد قرار داده بود اما در سخنان روز چهارشنبه خود گفت جزئیات این موضوع را در جلسه علنی با کمیسیون مربوطه مطرح خواهد کرد.
در پی سخنان محمود صادقی، علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران گفت اگر صادقی دفعه قبل اینگونه صحبت میکرد مجلس شلوغ نمیشد.
روز یکشنبه پس از سخنان محمود صادقی چند تن از نمایندگان اصولگرا اینکه او گفته بود «مجلس عصاره فضائل شورای نگهبان» است را توهین به نمایندگان و شورای نگهبان ارزیابی کرده بودند و جلسه مجلس متشنج شد.