رادیو زمانه: محمود عباس در دیدار با امانوئل مکرون اعلام کرد که پس از جانبداری آمریکا از اسرائیل در جریان بهرسمیت شناختن بیتالمقدس (اورشلیم) بهعنوان پایتخت اسرائیل، فلسطین دیگر هر طرح صلحی را که آمریکا پیشنهاد کند نخواهد پذیرفت. امانوئل مکرون نیز بار دیگر بر «راه حل دو دولت» تأکید کرد و اقدام آمریکا را موجب به حاشیه رانده شدن این کشور در مذاکرات اسرائیل و فلسطین دانست.
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در فردای رأیگیری مجمع عمومی سازمان ملل در مورد تصمیم آمریکا درباره بیتالمقدس (اورشلیم)، امروز جمعه ۲۲ دسامبر / یکم دی، با امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در پاریس دیدار و گفتوگو کرد.
در نشست خبری مشترک در کاخ الیزه، محمود عباس گفت: «ما دیگر هیچ طرح صلحی از جانب آمریکا را نخواهیم پذیرفت.»
عباس که دیدار با مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا در سفر پیش روی این مقام آمریکایی به خاورمیانه را رد کرده است، افزود: «آمریکاییها خود را ردصلاحیت کردند».
این در حالی است که آمریکا در کار آمادهسازی طرحی برای صلح خاورمیانه است که قرار است تا بهار ۲۰۱۸ معرفی شود.
روز گذشته، پنجشنبه ۲۱ دسامبر/ ۳۰ آذر نشست اضطراری مجمع عمومی سازمان ملل با موضوع بررسی انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس (اورشلیم) به درخواست کشورهای ترکیه و یمن برگزار شد و از ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل ۱۲۸ کشور به این قطعنامه رأی مثبت دادند، از جمله کشورهای متحد آمریکا همچون فرانسه و بریتانیا.
این قطعنامه «عمیقاً از تصمیمات اخیر در مورد وضعیت بیتالمقدس اظهار تأسف میکند» و همزمان تأکید میکند که تنشهای خاورمیانه تنها با مذاکرات میان اسرائیل و فلسطین میتواند حل و فصل شود.
آمریکا پیش از رأیگیری مجمع عمومی سازمان ملل تهدید کرده بود که هر کشوری که به این قطعنامه رأی مثبت دهد تحت فشارهای مالی قرار خواهد گرفت.
مکرون؛ تأکید بر راهحل دو دولت
امانوئل مکرون در دیدار با محمود عباس گفت ایالات متحده در حال حاضر در مسئله صلح بین اسرائیل و فلسطین به «حاشیه» رانده شده. رئیس جمهور فرانسه اما به این نکته اشاره نکرد که آیا فرانسه قصد دارد نقش اصلی را در این بحران ایفا کند یا خیر.
مکرون گفت: «اگر شما خود را به حاشیه برانید و به طرفداری از یک طرف بپردازید نمیتوانید صلح ایجاد کنید.»
این در حالی است که عباس خواهان برخورد فعال فرانسه در این زمینه شد. او گفت: «آقای رئیسجمهور، ما به شما اعتماد داریم، به شما احترام میگذاریم، از سخنان شما قدردانی میکنیم؛ ما از شما انتظار بسیاری داریم و امیدواریم که همکاری خوبی با هم داشته باشیم.»
مکرون هرگونه شناسایی یکطرفه دولت فلسطین از طرف فرانسه را رد کرد و گفت: «آیا تصمیم یکجانبه بهرسمیت شناختن فلسطین مؤثر است؟ فکر نمیکنم.» او چنین اقدامی را واکنش به تصمیم آمریکا دانست «که موجب ناآرامی در منطقه شده» و افزود: «چنین واکنشی تکرار همان خطاست.»
امانوئل مکرون تأکید کرد: «جایگزینی برای راه حل دو دولت وجود ندارد و هیچ راه حلی در مورد بیتالمقدس نیز بدون توافق طرفین وجود ندارد.»
رئیس جمهور فرانسه قرار است سال آینده میلادی به اسرائیل و فلسطین سفر کند.
محمود عباس در بخش دیگری از سخنان خود در مورد تهدید کشورهایی که در مجمع عمومی به قطعنامه پیشنهادی ترکیه و یمن رأی مثبت دادند گفت: «ما نمیتوانیم موضع خود در جهان را با استفاده از پول تحمیل کنیم. ما نمیتوانیم به کشورهای دیگر پول بپردازیم و از آنها بخواهیم تا موضع سیاسی مشخصی اتخاذ کنند.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، شامگاه چهارشنبه ۲۰ دسامبر / ۲۹ آذر در کاخ سفید مدافعان این قطعنامه را تهدید کرده و گفته بود که با آمریکا ناسپاسانه رفتار میکنند: «آنها میلیونها و حتی میلیاردها دلار دریافت میکنند و بعد علیه ما رأی میدهند. اکنون ما رأیگیری را زیر نظر میگیریم. اگر علیه ما رأی دهند ما نیز مبالغ زیادی صرفهجویی خواهیم کرد و برایمان اهمیتی ندارد.»
پیش از ترامپ، نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل نسبت به رأی به این قطعنامه به دیگر کشورهای عضو سازمان ملل هشدار داده بود. او در صفحه توئیتر نوشته بود آمریکا نام کشورهایی که به آن رأی مثبت میدهند «بهخاطر خواهد داشت».
دونالد ترامپ چهارشنبه ۶ دسامبر / ۱۵ آذر بیتالمقدس (اورشلیم) را بهعنوان پایتخت اسرائیلبهرسمیت شناخت. این تصمیم با واکنشهای گسترده منفی در جهان روبهرو شد و در مناطق فلسطینی اعتراضات خشونتباری در پی داشت.
تصمیم واشنگتن در مورد بیتالمقدس (اورشلیم) و رأیگیری سازمان ملل در مورد آن، دیپلماسی آمریکا را به چالش کشیده است.
آمریکا طرح صلحی را که توسط جرد کوشنر، مشاور ارشد کاخ سفید در دست تهیه است برای خاورمیانه در نظر دارد. این طرح انتظار میرفت که در ابتدای ماه ژانویه در ابتدای ماه ژانویه ۲۰۱۸ آماده شود اما سه ماه به تأخیر افتاده است.