Saturday, Jan 6, 2018

صفحه نخست » آیا «آیت الله مایک» پشت اعتراضات اخیر ایران است؟

ayatollahMike_010518.jpgیورونیوز - مایکل دی آندریا ملقب به «شاهزاده تاریکی» و «آیت الله مایک» مسئول اجرای یکی از سیاست های دولت آمریکا علیه ایران است.

محمدجعفر منتظری، دادستان کل ایران روز گذشته (۱۴ دیماه) در واکنش به حوادث اخیر ایران گفت: «ریشه اغتشاشات اخیر در سیا و موساد است.»

وی افزود که «طرح سرنگونی ایران را سازمان اطلاعات جاسوسی ایالات متحده آمریکا ( سیا) و اسرائیل، و با هزینه عربستان سعودی» آغاز کرده‌اند.

دادستان کل کشور در بخش دیگری از سخنانش گفته است: «طراح اصلی این پروژه، یک آمریکایی به نام مایک دی اندریا، مسئول سابق مبارزه با تروریسم سازمان سیای آمریکا است.»

این اولین بار نیست که مقامات ایران ریشه و عامل حوادث و اعتراضات داخل کشور را «دشمن خارجی» می‌دانند.

علی خامنه ای، رهبر ایران نیز در اولین و تنها واکنشی که نسبت به حوادث اخیر ایران داشت ریشه اعتراضات را به «دشمنان خارجی» نسبت داد.

این در حالی است که رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در ماه ژوئن گذشته گفت که سیاست دولت این کشور در قبال ایران «انتقال مسالمت آمیز» قدرت است.

چند روز پیش از صحبت‌های وزیر خارجه آمریکا، نیویورک تایمز مقاله‌ای منتشر و در آن عنوان کرد که «چالش به اجرا درآوردن دیدگاه‌های دونالد ترامپ درباره ایران در سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده آمریکا بر دوش فردی به نام مایکل دی آندریا قرار دارد.»

این فرد به «آیت الله مایک» معروف است؛ او قبلا نیز مدیریت مرکز ضدتروریستی سیا را برعهده داشته است.

درباره آیت الله مایک چه می دانیم؟

نیویورک تایمز در مقاله‌ای که در ماه ژوئن سال ۲۰۱۷، (۱۲ خرداد ۱۳۹۶) منتشر کرد از فردی صحبت می کند که «مایکل دی آندریا» نام دارد. به او لقب های «شاهزاده تاریکی» و «آیت الله مایک» را داده‌اند و «مسئول اجرای یکی از سیاست‌های جدید و مهم دولت آمریکا علیه ایران است». درباره دیدگاه شخصی دی آندریا درباره ایران اطلاعات زیادی در دست نیست.

مایکل دی آندریا در ویرجینیای شمالی بزرگ شده است. پیوندهای او با سیا به دو نسل قبل باز می گردد.

به گفته نیویورک تایمز «مایکل دی آندریا» پس از ازدواج با یک زن مسلمان، به «آیت الله مایک» معروف شد. وی همسرش را در یکی از مأموریت های خارجی سیا ملاقات کرد و برای ازدواج با او به دین اسلام در آمد گرچه می‌گویند چندان پایبند اصول دینش نیست.

به گفته کارمندان اطلاعاتی پیشین و کنونی سیا انتصاب «مایکل دی آندریا» را شاید بتوان اولین گام مهم دولت ترامپ برای عملی کردن مواضع سیاسی سرسختانه‌اش نسبت به ایران دانست.

آقای ترامپ، ایران را «مهمترین دولت تروریستی جهان» خوانده و در طول مبارزات انتخاباتی خود قول داده است که توافق تاریخی بین ایران و شش قدرت جهانی را لغو کند.

انتصاب آقای دی آندریا یکی از مجموعه اقداماتی است که در سیا تحت رهبری مایک پومپئو، جمهوریخواه محافظه کار و عضو سابق کنگره، به انجام رسیده و نشان از رویکردی خشن‌تر در عملیات مخفیانه سیا دارد. مایک پومپئو، در کنگره آمریکا یکی از مخالفان سرسخت توافق هسته‌ای ایران بود.

مقاله نویس نیویورک تایمز می افزاید: «از نظر رئیس سیا، مایکل دی آندریا فردی است معتاد به کار که می تواند به خوبی نقش تجسس درباره ایران را در سیا بر عهده بگیرد.» به گفته وی، رابرت ایتینگر، یکی از وکلای سابق سیا درباره اینکه آیا انتصاب آقای دی آندریا نشانه ای از تصمیم سیا برای اقدامات تهاجمی تر علیه ایران است یا نه گفته است: «فکر نمی کنم چنین برداشتی نادرست باشد.»

پیشینه آیت الله مایک در سیا

مایکل دی آندریا شهرت و سابقه‌ای فوق العاده دارد، شاید هیچکدام از کارمندان سیا به اندازه او در تضعیف القاعده نقش نداشته‌اند. وی هنگامی که ناظر بر شکار اسامه بن لادن و مدیر برنامه حمله‌های تهاجمی امریکا با پهباد بود به «شاهزاده تاریکی» معروف شد. سیا عملیات تهاجمی با پهباد را تحت رهبری آقای دی آندریا به یمن گسترش داد و بسیاری در سیا، او را یکی از عوامل اصلی در تضعیف و فلج کردن القاعده می‌دانند.

مأمورانی که تحت هدایت «آیت الله مایک» کار کرده‌اند نقشی اساسی در قتل عماد مغنیه در از فرماندهان نظامی حزب الله لبنان در فوریه ۲۰۰۸ میلادی داشته اند. با همکاری اسرائیلی ها سیا با بمبی که در خودرو کار گذاشته شده بود، آقای مغنیه را در دمشق به قتل رساندند.

ویژگی های شخصی آیت الله مایک

به گزارش نیویورک تایمز «آیت الله مایک» سیگاری قهاری است. او در سیا به همان اندازه که به خاطر زیرکی عملیاتی شهرت دارد به بدخلقی نیز مشهور است. کسانی که با او کار کرده اند در توصیف رفتار او اغلب واژه «تندخو» را به کار می برند و بسیاری از کارمندان سیا حاضر نشده‌اند با او کار کنند.

سازمان سیا نسبت به مقاله نیویورک تایمز هیچ واکنشی نشان نداد زیرا سازمان اطلاعلات مرکزی آمریکا هیچگاه درباره هویت و کار مأموران مخفی خودش صحبت نمی‌کند. کسانی که چیزی درباره آیت الله مایک گفته‌اند تنها به شرط ناشناس ماندن حاضر به این کار شده‌اند.

از سوی دیگر مایک پومپئو، رییس سیا در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی ام.اس.ان.بی.سی ضمن ابراز نگرانی از «نفوذ ایران» در منطقه، عراق، یمن و سوریه نفوذ تهران را «فاجعه بار» خواند و گفت که ایران حزب الله لبنان را تقویت می‌کند و از حوثی ها در یمن حمایت می‌کند.

مثلث آمریکا، عربستان، اسرائیل علیه ایران؟

رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا بارها از توافق هسته‌ای ایران انتقاد کرده و ضمن اشاره به اینکه اقدامات تحریک آمیز ایران، ایالات متحده، منطقه و جهان را تهدید می کند، خواستار بازنگری سیاست واشنگتن در قبال تهران شده بود.

آقای تیلرسون اولین بار درآوریل ۲۰۱۷ از بازنگری جامع سیاست آمریکا در قبال ایران صحبت کرد. وی حدود دو ماه بعد در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان گفت که آمریکا به دنبال انتقال مسالمت آمیز قدرت در ایران است و افزود که واشنگتن اقداماتی را برای رویارویی با «سلطه گری» ایران در دست بررسی دارد.

از سوی دیگر، علی خامنه‌ای در واکنش به سخنان رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا مبنی بر «تغییر مسالمت آمیز قدرت در ایران» گفت: «در طول ۳۸ سال گذشته، چه زمانی بوده که شما نمی‌خواستید نظام اسلامی را تغییر دهید، اما همواره سرتان به سنگ خورده و دماغتان به خاک مالیده شده است و از این پس هم همین‌گونه خواهد بود.»

ایران عربستان را نیز به دست داشتن در اعتراضات اخیر متهم می‌کند. تهران و ریاض طی سالهای اخیر لحن تندی نسبت به هم اتخاذ کرده اند. از جمله محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در مصاحبه‌ با شبکه ام بی سی گفته بود که کشورش منتظر نمی‌ماند تا «ایرانی‌ها جنگ را به داخل خاک عربستان بکشند و سعودی‌ها سعی خواهند کرد که آشوب واقعی را به داخل خاک ایران بکشانند.»

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در مصاحبه با شبکه المیادین درباره تظاهرات در شهرهای مختلف ایران گفت که عربستان سعودی یک «جنگ نیابتی اینترنتی» علیه ایران راه انداخته است.

گفته می شود که ریشه منشا ناآرامی های اخیر در ایران مشکلات اقتصادی است. اعتراض به وضعیت بد معیشتی، بیکاری، فساد اقتصادی، معضل موسسه‌های مالی غیر‌مجاز که سپرده‌های مردم در آنها مسدود شده و گرانی‌های اخیر در کشور از دلایل این اعتراضات شمرده می‌شوند.

از سوی دیگر به نظر می‌رسد عربستان در مقابله با ایران در یمن، سوریه و عراق ناکام بوده است. حال پرسش این است که آیا می توان ادعا کرد که مثلث عربستان، آمریکا و اسرائیل پاشنه آشیل ایران، یعنی مشکلات اقتصادی جامعه را مورد هدف قرار داده‌اند؟

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy